時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

csdenis 發表於 16-9-25 00:34
得閒多D關心父母,了解下長者喇。

長者年紀大記性差,唔記得一D都唔出奇,好多長者係知道邊個平時有關心 ...
如果那位長者記性差到連兩個号碼都唔得,又唔識個名,又連張相都唔認得。
我相信應先了解下那位長者(其實不單是長者,任何後生D的人都有機會)是否腦退化。這叫精神上沒行為能力的人。到這情况連銀行都不接受其處理戶口,還去投票?!
除了被人利用,還有其他原因!

子爵府

freespeech 發表於 16-9-25 18:03
如果那位長者記性差到連兩個号碼都唔得,又唔識個名,又連張相都唔認得。
我相信應先了解下那位長者(其實 ...

真係同你呢D人講都嘥氣。所以我咪話叫你呢D人得閒關心了解下父母長者囉。記性差左就話人腦退化。長者記數字能力會差,但絕對知道咩人對佢好。你話人腦退化咁D廢青連人地叫"鄺乜乜"都講唔出,睇住部手機個冧把就投左落去,係咪叫腦麻痹?

chankawa    發表於 16-9-25 21:09

子爵府

littlesister 發表於 16-9-25 00:19
老人家記性唔好,有些又唔識字,佢地買股票都係叫人寫紙仔,有咩咁奇怪?佢地咪一樣自願俾人寫落手,自願 ...

佢呢D人如果第時父母住老人院行動不便時,想佢帶自己去投票都怕且要比佢知投邊個先,如果想投建制唔駛旨意,隨時身份證都比佢收起,話你咁老學咩人投票。

琥珀宮

畀面勳章

csdenis 發表於 16-9-25 19:28
佢呢D人如果第時父母住老人院行動不便時,想佢帶自己去投票都怕且要比佢知投邊個先,如果想投建制唔駛旨意 ...

記性唔好就係無能力投票?大把長者無讀過書,眼又唔好怕認錯相,怕投錯寫低就叫精神上無行為能力,佢地要反既就咩都講到自己啱晒咁,所以話人無知唔係問題,無知而不自知,仲以為自己好醒先可悲

侯爵府

係兩組號碼,共六個數字
你啲friend電話都係八個數字咋喎,你save唔save落phonebook? 係咪腦退化?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

男爵府

csdenis 發表於 16-9-25 19:24
真係同你呢D人講都嘥氣。所以我咪話叫你呢D人得閒關心了解下父母長者囉。記性差左就話人腦退化。長者記數 ...
唔係應該叫"腦麻痹",應該叫"腦屎坑化"

大宅

有好多人對民主真普選好大期望嫁,你睇美國帶領全球嘅民主既所謂普世價值,幾開心啊⋯⋯得兩個人俾你選

大宅

SillyU 發表於 16-9-25 20:17
係兩組號碼,共六個數字
你啲friend電話都係八個數字咋喎,你save唔save落phonebook? 係咪腦退化?
...
每人兩張選票,何來六個數字!!朋友個電話以後都要記,當然落phonebook.

侯選人個号碼,在票站門口有告示板任睇(不過是非拉票区),選民可慢慢睇不需受人影響。即睇就行入去即投票,張選票上又係又有名又有相,咁都唔記得!!

咁都唔記得,仲話是正常人,快D睇下医生做、下評估!

侯爵府

freespeech 發表於 16-9-25 23:34
每人兩張選票,何來六個數字!!朋友個電話以後都要記,當然落phonebook.

侯選人個号碼,在票站門口有告示 ...
我錯,共五個數字
死啦,我腦退化
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:SillyU 發表於 16-9-25 20:17 係兩組

原帖由 freespeech 於 16-09-25 發表

人哋樓上講咗咁耐,你仲未明!

老人家好多有老花、白內障、唔識字,你仲講咩有告示板慢慢睇,你真係識字都無用囉!

有冇去過超市遇到啲上年紀的人幫手睇下啲嘢賣幾錢?有啲真係連睇價錢都唔夠眼囉!以為佢唔識揀咩?唔係囉!佢想買咩自己好清楚,只係要人幫一幫!

佢哋平時先係多數喺自己的社會活動,邊個對佢哋好?你估啲老人家真係唔知咩?佢哋的選擇先係真真正正的切身感受,而唔係來自傳媒。佢哋眼唔好/唔識字/唔睇動新聞,毒果埋唔到哋身的!

補充內容 (16-9-26 02:54):
社區*

男爵府

開心吸收勳章

擾言惑眾 你班精神上有行為能力O既茂利咪又係比人甘心利用 以為自己有幾叻

子爵府

freespeech 發表於 16-9-25 23:34

你到而家仲唔明,仲拗埋D無謂野。

長者知自己想投邊個,但驚記錯,做錯。佢地有D係成世人第一次投票。我有個長輩七十幾歲,投票嗰日突然打比我問我想投票應該點做,去邊度投,去到要點,有咩要填。其實佢有個仔,係正宗黃c,咁你可以想像下點解佢想投票唔去問個仔,而要打電話問其他人。更加可以想像亦有好多長者係會搵佢見慣見熟嘅區議員幫,驚做錯記錯,寫低係一個方法。

一早叫你多了解長者。長者記性差,但同時亦非常固執。佢唔係識你熟你信你,你可以迫到佢做佢唔願意嘅事咩?

廢青呢?行得走得記性得又如何?到頭來咪又係睇住個電話mon出邊個冧把就投邊個?除左用上較高科技外,如何自主,如何體現自由意志?

講多次,兩件事操作性質無分別,你要話長者腦退化,我就話雷動廢青腦麻痹,又或者根本無腦,連退化嘅機會都無,如果唔係點會咁後生就連自己投左嗰個叫咩名都唔知?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:csdenis 發表於 16-9-25 00:34 得閒

原帖由 freespeech 於 16-09-25 發表
長者係老,唔係傻嘅,有幾多個會任人點?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:freespeech 發表於 16-9-25 23:34 每

原帖由 csdenis 於 16-09-26 發表
你到而家仲唔明,仲拗埋D無謂野。

長者知自己想投邊個,但驚記錯,做錯。佢地有D係成世人第一次投票。我 ...
你真好心機,長篇大論回佢,不過講完佢都唔會用腦去理解

翡翠宮

引用:Quote:littlesister 發表於 16-9-25 00:19

原帖由 csdenis 於 16-09-25 發表
佢呢D人如果第時父母住老人院行動不便時,想佢帶自己去投票都怕且要比佢知投邊個先,如果想投建制唔駛旨意 ...
早排已經見bk有人講,下屆要收起老人家身份證,唉,老人連人權都無埋

子爵府

MsBusy 發表於 16-9-26 09:11
你真好心機,長篇大論回佢,不過講完佢都唔會用腦去理解

講真以前都覺掌心雷唔係一D光彩野,但係今年我個成世未投過票嘅長輩親戚夜晚8点幾打黎問我点去投票,比我感受好深,開始諗下好多長者想投票又唔識個情況,黃c後生唔幫佢地,要靠當地區議員幫一D都唔奇。

翡翠宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 16-9-26 09:11 你真好

原帖由 csdenis 於 16-09-26 發表
講真以前都覺掌心雷唔係一D光彩野,但係今年我個成世未投過票嘅長輩親戚夜晚8点幾打黎問我点去投票,比我 ...
我知有d長者,係會定期參與議員搞嘅社區活動,不論泛民或建制,亦有d新人,乜乜社區助理,都會協助居民,爭取來屆選票,d長者不知幾醒,邊度有著數咪去邊度囉,真係唔好當佢地傻,
叫佢地投乜人,都要平時做到野先得,如果唔係,鬼理佢地,
唔同掌心雷動,總之反政府就得,叫投幾多號就幾多號結果有個4x萬票嘅大話精

首頁

尾頁

跳至