美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

coffeejoeybb 發表於 16-10-8 11:44
我都岩岩食左兩星期,先開始覺佢收左d油,d暗粒不停變成暗瘡,每日都有一兩粒新,d瘡好快熟,好多時洗面會 ...

有人話會有爆豆期,你忍耐下,如果自然爆應該沒疤

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

食左a酸一個月有多,每一粒暗粒都變成暗瘡爆出黎,爆足一個月,現在似乎要停了,冇晒面油,冇晒黑頭,毛孔收左好多。
但副作用都來了,手腳少許濕疹,嘴又不是太乾,面試過敏感紅腫得好勁,用左physiogel好返好多,但有兩個位仍然喪甩皮,搞唔掂。
另外經期,未黎,眼乾眼痕。自己因為食左a酸都改到早訓,呢樣係好事。

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

oldcake 發表於 16-10-28 17:06
請問你食邊隻牌子A酸? 最後有冇睇到中醫呀?

冇,仲堅持梗n字a酸

禁止訪問

好媽媽勳章

複式洋房

coffeejoeybb 發表於 16-10-27 10:23
食左a酸一個月有多,每一粒暗粒都變成暗瘡爆出黎,爆足一個月,現在似乎要停了,冇晒面油,冇晒黑頭,毛孔 ...

你食幾多Mg ah?

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

cc118 發表於 16-10-29 01:19
你食幾多Mg ah?

20mg

公爵府

coffeejoeybb 發表於 16-10-29 08:14
20mg

可否也pm我,醫生的資料及告知費用?謝謝

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

bkfans123 發表於 16-11-6 11:08
可否也pm我,醫生的資料及告知費用?謝謝

其實我已經冇睇專科史xx因為佢藥費同診金貴,所以我睇普通皮膚科文憑醫生拎藥咋,依家就間中爆一兩粒,其他都似乎停,但都係唔穩定,好多印,眼乾情況直頭係有野頂住果種,頂唔順去左睇眼科,都係因為抽乾油所致,用左眼gel同眼膏,好左好多,係間唔中眼痕。另外濕疹就冇得搞,長期搽cream頂住先,另外頭髮,真係十級乾,成堆草一樣,所以我隔日就要焗油,好彩救到。希望d印可以快d退,依家面都係一兩個位甩皮,可能果個位之前用暗瘡藥太密,依家唯有加埋可可巴油落lotion,睇下有冇改變。

公爵府

coffeejoeybb 發表於 16-11-6 11:43
其實我已經冇睇專科史xx因為佢藥費同診金貴,所以我睇普通皮膚科文憑醫生拎藥咋,依家就間中爆一兩粒,其 ...

明白,謝謝你意見

大宅

其實中醫針灸針在面上有暗瘡的位置是我個人覺得最有效又沒有副作用的方法 但一定要是專業的針灸師才行

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我更新下自己進度,差不多食左四個月a酸,爆發期都到尾聲喇.....副作用,好多,眼乾情況已經冇,今期,鼻腔嚴重乾燥,咀角爛下唔爛下,要用專for爛咀角既潤唇膏,頭髮依然乾,濕疹一轉天氣又會發下,但唔大範圍既。因為我食20mg,所以計返自己體重,可能仲有幾個月食!面上既印,有深有淺,凹凸洞冇乜,係有一兩個位嚴重少少,我有用鉗去吱,做足晒消毒清潔,吱完搽暗瘡消毒,再貼暗瘡貼訓覺,因為我發覺唔吱,粒瘡停留係度,仲發得西利,所以大部份我都係吱走佢。面上基本冇乜油,冇黑頭,冇粉刺!食梗a酸既朋友加油

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

已經食完差不多半年,本身未食前,係混合性T位油,食完變左中性皮膚,訓醒唔再滿面油,好乾爽,但一轉天氣,面好易敏感甩皮,我就係平時用開既cream加兩滴可可巴油,就搞掂左。touchwood 暫時冇再出暗粒暗瘡,連黑頭都少左好多。或者是膚質改變了,沒咩油所至。

首頁

尾頁

跳至