懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

上次m 是30/9, 約來了5日左右

今日驗了, 只見了胎囊 成隨圓形 在子宮中間位置 內有蛋黃物體

醫生叫我兩星期後再去過....

好擔心....計上次m 都差不多7 week 了

現只見胎囊, 會否已經....

更新:
今日11月25日看另一個醫生, 醫生說我只有5week 4 day, 1.38cm

如以上次經期計,個胎係較正常小一些, 一可能是 遲排卵, 一係就是個胎唔健康.....都係要我2week後再睇 ;(

我真好擔心

[ 本文章最後由 mcki 於 08-11-25 22:38 編輯 ]

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

應該係遲咗排卵啫~~~
初期見到有york sac~ 應該無問題, 會慢慢細架喎!

大宅

原文章由 kerkermui 於 08-11-18 13:33 發表
應該係遲咗排卵啫~~~
初期見到有york sac~ 應該無問題, 會慢慢細架喎!

乜野慢慢細呀...????

民房

唔洗担心, 我之前都係咁, 第一次吔都照唔到, 兩星期後只照到個
long, 又要兩個星期後再照, 攪到我鬼死咁担心, 後尾激鬼氣, 直頭三個星期(8.5wk)後先再照, 結果照到, 仲睇到中間的心跳閃下閃下,放心啦, 比d耐性,食多d野,休息多d,養下胎先, 到時個b就會同你見面架啦.

民房

你個醫生識唔識架,我個醫生話係開頭比bb吸營養架,到bb大大下就會冇,然後就吸媽媽d營養,所以我個醫生提醒我過左5個月後先好肥,5個月前bb係吸收唔到,我開頭都有架,到而家5個月就沒啦,你唔好咁擔心,你可以去試多一個醫生.

大宅

係唔係我持續keep 住高溫 (現在起碼37.7 -38.5)

又冇流啡, 冇肚劇痛

就可以安心等候再照呀

複式洋房

唔好擔心咁多啦...多d休息,唔好諗咁多

大宅

ok 家喎

我8 週都仲見到好似蛋黃咁既野喎
但到11 週已經成個人仔咁喇
仲見到手指

唔洗咁驚喎

[ 本文章最後由 rr101305 於 08-11-20 10:07 編輯 ]

大宅

唔記得講
我八週見到亞b 個蛋黃既時候
係見埋個心o係度跳既...

伯爵府

2024年龍年勳章

人人唔同架
我5週幾去照都已經見到bb心跳閃閃下喇

呢個階段要保持心境開呀
我~好~幸~福~呀~

大宅

有更新...請交流心得...

複式洋房

原文章由 mcki 於 08-11-25 22:37 發表
有更新...請交流心得...

Mcki, 其實你真係唔洗咁擔心, 我初初有咗打比e生佢都叫我10周先去睇因太早可能睇唔到什麽...no worries and take more rest lah.

大宅

係唔係有好多mama 都係咁遲都未見心跳
9月30至今天, 都差不多2個月
還只是胎囊 (1.38cm).....

還有沒有mama share experience 呀 :(

子爵府

原文章由 mcki 於 08-11-26 13:55 發表
係唔係有好多mama 都係咁遲都未見心跳
9月30至今天, 都差不多2個月
還只是胎囊 (1.38cm).....

還有沒有mama share experience 呀 :(

你上次照果陣係幾多號 ?
如果一個 week 後再照, 個胎嚢無大到, 又見唔到 bb, 都好大機會 個胎係唔得 !
我個case 同你差唔多, 岩岩做完手術一個 week, o向屋企休養緊 !
最好, 你都係搵多個醫生睇下, 有無其他意見 ?

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

回覆 #14 QQ70 的文章

1st 照是 17/11 - 肚照
2nd 照是25/11- 插陰照

其實兩個都係唔同醫生來的!

因為兩個照法都唔同, 我都唔sure 個胎有冇大過, 只係2nd 醫生說個胎與我上前m 周期不是得夾...可能是排egg 遲或胎不健康

子爵府

原文章由 mcki 於 08-11-26 22:36 發表
1st 照是 17/11 - 肚照
2nd 照是25/11- 插陰照

其實兩個都係唔同醫生來的!

因為兩個照法都唔同, 我都唔sure 個胎有冇大過, 只係2nd 醫生說個胎與我上前m 周期不是得夾...可能是排egg 遲或胎不健康 ...

我建議你拎埋d u/s 片睇另一個醫生 !
我1st 照陰 u/s 個醫生都講個 size 不符週數, 個胎囊有 1 cm 但見唔到 bb, 當時應該有 8 weeks, 但我 m 唔準, 亦可能係遲排卵 ! 亦可能個胎唔多得 !
2 個 weeks 再做陰超, 可以見到 bb, 個 bb size 有 1 cm, but no heartbeat, 醫生話個 bb 有1 cm大, 一定會睇到心跳, 所以, bb 應該無左 ! 醫生叫我等一個 week 再算or 做手術 !
於是, 過左兩日我睇另一個醫生, 再做陰超, 個bb 真係無心跳, 而且, bb size 縮細至 0.8cm, 於是, 決定做手術 !
你話個胎囊有 1.38 cm , 醫生有無講應該係見到bb ?
如果無, 會唔會係空心嚢 ?

希望你唔好咁 worry, 希望你有奇跡出現 !

大宅

我果時6week(用經期計)第1次用陰道照,睇唔到心跳,醫生仲話我個胎既size只得4week大,過左1個星期照多次都係未有心跳,但個胎囊有大到,過左幾日我流血,入左急症室,照多次都係未見到心跳,再過多幾日返私家再照,先見到心跳,放下心頭大石
醫生話我可能遲左排卵,個胎既實際周數冇用經期計既咁大,所以咁遲先見到心跳
希望你都好似我咁,只係遲左排卵啦

大宅

回覆 #17 QQ70 的文章

咁醫生都話有個胎嚢有蛋黃物體.....但隨了蛋黃物體,就見唔到心跳.... :(

子爵府

原文章由 mcki 於 08-11-27 11:59 發表
咁醫生都話有個胎嚢有蛋黃物體.....但隨了蛋黃物體,就見唔到心跳.... :(

有蛋黃物體 ? 係唔係個胎 ?
如果你過多幾日再 check (陰超), 睇下個胎 size 有無大到 ?
如果仲發育緊, 過幾日已好唔同, 我個胎唔得, 過兩日都縮細左 !

首頁

尾頁

跳至