在職全職

跳至

首頁
12345...92

尾頁

大宅

大家好呀, 早晨呀

開左新啦, 入黎見下啦, 打聲招呼都得嫁.

大宅

畀面勳章

早晨呀!咁快要開新板啦!

今朝睇報紙,匯豐同花旗裁員,好得人驚wor...SARS時都冇咁誇張.

男爵府

Hi, 我又黎啦, 見bobo轉相, 我又轉啦。

大宅

係呀, part ii都好似好多下, 驚俾人cut, 就開個新啦.

係啦, 而家好似好緊張甘. 上個星期五我地個廢人都有同我講英國個邊想cut人, 不過我之前都講過, 我地好多都係做多過十年, 一炒最少20個. 點俾先. 個accounts又要炒仲要炒多一/二個十年以上既, 都要賠60萬啦最少. 好似冇咩so囉.

甘個廢人梗係講唔得啦, 唔cut得. 因為俾部都係佢既舊班底, 炒左都唔會再有人聽佢支笛啦.

原文章由 kumkum1708 於 08-11-18 09:17 發表
早晨呀!咁快要開新板啦!

今朝睇報紙,匯豐同花旗裁員,好得人驚wor...SARS時都冇咁誇張.

[ 本文章最後由 bobo_bo99 於 08-11-18 09:32 編輯 ]

男爵府

我覺得呢d大公司真係好九, 而家就係咁炒人, 我睇到都好慶。

有d人話, 情願減薪都唔好裁員, 但我覺得減薪都好離譜, 一減就減10-20%, 但到經濟好時, 又唔見加10-20%, 加都係加3-5%, D老闆有無良心架?

大宅

hello, 你幅相個b幾cute喎.

原文章由 angelymama 於 08-11-18 09:29 發表
Hi, 我又黎啦, 見bobo轉相, 我又轉啦。

大宅

早晨呀. 咁快開 part 3 啦.

我都覺d老細好衰架. 不過我覺得都唔只大公司係咁, 其實細公司都會, 不過因為細公司冇乜新聞價值, 所以冇人去採訪, 先至冇人知之嘛. 通常人工減就減多多, 加就加少少, 我之前響間日資公司做咗3年幾, 每年都係加 1-2%, 就算加埋3年既加幅都冇10-20%呀.

原文章由 angelymama 於 08-11-18 09:32 發表
我覺得呢d大公司真係好九, 而家就係咁炒人, 我睇到都好慶。

有d人話, 情願減薪都唔好裁員, 但我覺得減薪都好離譜, 一減就減10-20%, 但到經濟好時, 又唔見加10-20%, 加都係加3-5%, D老闆有無良心架?

:c ...

大宅

一定啦, 而家咩事先, 我地員工幫佢地搵錢又唔見佢地俾返多d我地, 而家少少事就炒人, 仲要一炒就幾佰人. 甘大個財團冇d社會責任都冇.

原文章由 angelymama 於 08-11-18 09:32 發表

:c ...

大宅

而家咪攪到好似沙士既時候咁囉. 攪到個個都驚被裁員, 有事又唔敢請假, 一日做成十幾個鐘.....所以員工咪永遠冇歸屬感囉.

原文章由 bobo_bo99 於 08-11-18 09:46 發表
一定啦, 而家咩事先, 我地員工幫佢地搵錢又唔見佢地俾返多d我地, 而家少少事就炒人, 仲要一炒就幾佰人. 甘大個財團冇d社會責任都冇.

大宅

銀行/金融業真係撞個正. hsbc係甘多年黎好似得今年係蝕, 佢仲唔拿拿聲做野咩. 炒得既就炒, 再低價請返d剛畢業既人返去做.

原文章由 qubelleybb 於 08-11-18 09:52 發表
而家咪攪到好似沙士既時候咁囉. 攪到個個都驚被裁員, 有事又唔敢請假, 一日做成十幾個鐘.....所以員工咪永遠冇歸屬感囉.

[ 本文章最後由 bobo_bo99 於 08-11-18 09:58 編輯 ]

大宅

畀面勳章

我諗好多老闆見匯豐咁大都裁員,佢哋都會諗吓裁員,變成好似骨牌效應,都時就死火lu...

大宅

都會嫁, 唔多唔少都俾左d正面既信息俾其他公司去炒人, 龍頭都炒, 其他都係碎料姐.

原文章由 kumkum1708 於 08-11-18 09:58 發表
我諗好多老闆見匯豐咁大都裁員,佢哋都會諗吓裁員,變成好似骨牌效應,都時就死火lu...

大宅

d老細真係 cheap, 又唔會諗下之前d員工幾咁為公司賣力. 而家市道一差d, 就搵藉口炒人.

原文章由 bobo_bo99 於 08-11-18 09:57 發表
銀行/金融業真係撞個正. hsbc係甘多年黎好似得今年係蝕, 佢仲唔拿拿聲做野咩. 炒得既就炒, 再低價請返d剛畢業既人返去做.

男爵府

政府仲唔做野, 個個比人炒, 失業全部去攞綜援, 政府都大件事啦, 而且氣氛咁差, 個個都唔敢消費, 個市有排都未好番。

男爵府

日日都係炒人新聞,氣氛真係好差,

想問你地我要打一份離職証明,
咁我係會計handing full set,公司cut左我後,我盤數就比另一同事做,咁寫我離開既原因寫咩好呢? 照字公司cut 人?

複式洋房

Hi ~ 咁啱公司冇野做, 入黎傾吓, 順便學中文打字

複式洋房

回覆 #3 angelymama 的文章

妳個 b 張相好過癮呀

大宅

離職証明, 係唔係公司俾你果份呀 ??

如果係既話, 唔使寫話公司 CUT 人架, 只係寫你呢間公司幾時開始做到幾時, 你個 position, 同埋如果你老細肯簽既話, 你可以寫自己既工作表現好d, 咁你第日見工時都會好d.

原文章由 樂樂 於 08-11-18 11:02 發表

咁我係會計handing full set,公司cut左我後,我盤數就比另一同事做,咁寫我離開既原因寫咩好呢? 照字公司cut 人? ...

大宅

唔駛, 你係只要打入職同離職日就ok, 同做咩位

原文章由 樂樂 於 08-11-18 11:02 發表

咁我係會計handing full set,公司cut左我後,我盤數就比另一同事做,咁寫我離開既原因寫咩好呢? 照字公司cut 人? ...

男爵府

qebelleybb & bobo

唔該晒你地,

首頁
12345...92

尾頁

跳至