夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb剛出世冇耐,日夜顛倒湊bb,又要泵奶做家務要返工。雖然我工時唔長,但放工已經好攰仲要照顧bb,有時想呻吓攰,就俾c6回覆一句「得喇得喇,全世界得你一個攰」,又或者話我同佢鬥攰。我明佢都攰,所以佢打機做自己野relax吓我都冇問題,我湊住bb先。我除左返工、湊bb、家務都冇時間精神做任何其他野了。
我都已經冇話佢掛住做自己野唔幫手,聽我呻兩句關心吓唔可以咩?我又唔係有事冇事都呻⋯⋯
我宜家有咩都唔同佢講了

珍珠宮

回覆:老公唔肯聽我呻

又係一個自私男人,BB佢無份?
佢放工攰,就打機relex,你放工攰就係同佢鬥攰,要繼續湊bb,做家務,尼啲男人,抵俾女人睇唔起啦!
就算你工時短啲,唔代表你要負責晒所有野喎~兩公婆應該係要互相體諒,就算全職主婦,佢付出嘅勞力,都絕對唔少過番工!

子爵府

回覆樓主:

無声擴意,睇佢有乜返應

別墅

Bobo113 發表於 16-9-27 22:56
無声擴意,睇佢有乜返應

點樣無聲呀?

別墅

做個靚太 發表於 16-9-27 22:48
又係一個自私男人,BB佢無份?
佢放工攰,就打機relex,你放工攰就係同佢鬥攰,要繼續湊bb,做家務,尼啲男 ...

佢又唔係完全冇幫手既...
不過頭先8點到宜家都係我照顧bb..

wcpcelia    發表於 16-9-29 16:48

子爵府

回覆樓主:

冷淡與佢應對

別墅

Bobo113 發表於 16-9-27 23:16
冷淡與佢應對

我諗我一日未攰死佢都唔會有咩反應
我都想唞吓想佢幫手,但我唔開口叫佢幫佢就由我自己一個搞掂,而佢就繼續做自己野....

伯爵府

揾幾日放工唔好準時返屋企,行下街飲下咖啡同朋友食個晚飯先,等佢試下一個人面對照顧 bb 既可怕,個細路佢都有份,喊佢唔會唔理,佢話係你就同佢講你可以收工一個人湊細路佢都可以
優悠在澳洲

公爵府

呢啲辛苦我經歷過,我老公會話 :「辛苦唔好泵啦」,佢係用關心嘅角度建議的,吹佢唔脹,有時男人嘅關心同女人想要嘅關心都有一定落差....

伯爵府

Pptwli 發表於 16-9-27 23:09
點樣無聲呀?
千祈吾好咁做,破壞婚姻行為!一時的對話不合時機啫,不用下下諗住報復!

子爵府

BK Milk勳章

Pptwli 發表於 16-9-27 22:36
Bb剛出世冇耐,日夜顛倒湊bb,又要泵奶做家務要返工。雖然我工時唔長,但放工已經好攰仲要照顧bb,有時想呻 ...

明白你辛苦既,
男人天生怕女人煩,但偏偏由係女人最需要聽眾。

你發脾氣,走左去留番bb比佢.... 其實都解決唔到你既問題。就算C6真係醒覺,但我都唔相信佢會幫到手,又會傷和氣。

有冇考慮搵個鐘點/家人,幫手做家務或睇bb,特你休息下?

別墅

jump.jump 發表於 16-9-28 06:03
揾幾日放工唔好準時返屋企,行下街飲下咖啡同朋友食個晚飯先,等佢試下一個人面對照顧 bb 既可怕,個細路佢 ...

佢試過bb食完奶換完片仲大喊,就放佢喺房閂門自己喊

別墅

ada_fung 發表於 16-9-28 07:52
明白你辛苦既,
男人天生怕女人煩,但偏偏由係女人最需要聽眾。

我冇發脾氣呀,點敢發佢脾氣,未死過咩
佢唔想聽到我話攰, 但佢自己又呻攰,嗰吓我冇心機所以hea應佢,佢又話我唔聽佢講唔應佢

我有請鐘點呀,不過唔係成日上來

別墅

feifei_baby 發表於 16-9-28 07:24
呢啲辛苦我經歷過,我老公會話 :「辛苦唔好泵啦」,佢係用關心嘅角度建議的,吹佢唔脹,有時男人嘅關心同 ...

但佢直程係黑我面,認為我揀得餵人奶就唔應該呻辛苦,辛苦可以揀餵奶粉,所以一呻就係我錯!

翡翠宮

又係一個生完就唔理嘅男人,佢唔湊bb,你就叫佢做家務

瑪瑙宮

我 ex 一樣, 我呻過唯一一次辛苦, 佢就話我: 你有乜咁辛苦呀? 唔會去了解下我做乜會呻辛苦. 吓, 大家返工, 囝我生我湊家務我做晒, 唔通你辛苦 d ?

大宅

回覆 Pptwli 的帖子

原來咁多男人都係咁
我C6有次講:你個樣好似好攰喎,仲攰過我咁喎

我聽完即刻話我點解唔會攰得過你呢??佢晚上係打機玩電腦唔瞓,我晚上要起身睇吓BB有冇"負被"呀,有冇凍呀熱呀...

男人係唔會覺得老婆會攰架

其實女人真係好簡單架咋,可能C6講一句:辛苦你喇老婆 .就幾攰都順晒啦
相對可能啲男人聽到老婆講:唔該晒你呀老公,辛苦你喇. 佢都會好樂意去做嘅

wcpcelia    發表於 16-9-29 16:48

別墅

Panda668 發表於 16-9-28 14:38

原來咁多男人都係咁

佢都有間中講「辛苦你喇」既,不過一啖砂糖一啖屎
平時唔俾我呻攰,fine,大家公平D,但到佢呻攰時,我「哦」佢,佢就問我咩態度係咪撩交嗌

仲有,我諗住自己攬哂D野上身做,佢可能會出聲幫吓手
哈點知佢見我自己做得哂,完全冇打算幫手,自己玩手機

別墅

Panda668 發表於 16-9-28 14:38

原來咁多男人都係咁

D男人夜媽媽打機上網唔訓覺係唔攰架wor, 一叫佢幫吓手就黑面話攰!

水晶宮

通常呢d 我只會同d 媽媽朋友講,大家都係湊小朋友,最有共鳴

首頁

尾頁

跳至