在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿B而家四個月啦,之前一路都係自己湊,而家要返工啦要比婆婆湊,我做sales架放假只會放平日,同婆婆又住得遠,之後一星期只會放假先接返阿B....
我好驚第時阿B會唔痴我呀... ....
有無媽咪都係咁架....分享下....

伯爵府

牛年勳章

我個仔未番學前 , 比佢婆婆湊左兩年 , 我都係放假先湊佢番屋企 , 一個星期只係見一 至 兩日 , 但係我個仔都一樣咁 '痴' 我。
但只係比佢婆婆寵壞左
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

大宅

樓主, 放心啦,我之前都係逢星期五湊亞仔返屋企,星期日就湊返去99度.次次帶亞仔返屋企,佢都不知幾開心.反為星期日我地走佢仲喊添.亞媽即係亞媽,無人代替到既.

別墅

我兩個小朋友2歲之前都係由我6299湊. 一星期都係見佢一兩日. 但後來佢地讀書之後就同返我地一齊住. 到現在佢地都唔想返6299到訓.

chingma

大宅

我係WEEK END 媽媽, 囝囝由滿月開始跟62&99住. 星期六晚接回家, 星期日黃昏就要返62 & 99家.. 到E家就黎5歲啦。
雖然唔能夠日日見面, 但囝囝依然將我呢個媽媽放係第一位, 我每日都會同囝囝通電話, 佢亦都好樂意同我分享佢每日趣事,雖然佢仲細, 但我地會傾心事架,佢係明白架。

一放假就同佢去街, 佢學校旅行 或 開放日, 我都會請假去出席佢學校既親子活動。

既然相處時間唔多, 就要珍惜每一刻既相處。

樓主, 唔駛擔心喎~ 專心工作 !

大宅

Don't be worry. I am a weekend mami as well. My daughter still attach me a lot too~~~

禁止發言

男爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 yyeenn 於 08-11-18 09:29 發表
我阿B而家四個月啦,之前一路都係自己湊,而家要返工啦要比婆婆湊,我做sales架放假只會放平日,同婆婆又住得遠,之後一星期只會放假先接返阿B....
我好驚第時阿B會唔痴我呀... ....
有無媽咪都係咁架....分享下.... ...

我阿b 而家8個月大, 由3個月大開始, weed day 都係在婆婆度住, friday晚返屋企, sunday 就送返去婆婆度 (住2晚)! 我成日都好掛住bb, 所以我逢1,3 都會返去睇佢一陣! 不過好開心, 阿b 最痴既依然係我, 就算係在婆婆度, 見倒我都會好開心同興奮咁要我抱! 因為我一接返佢就會同佢寸步不離o架喇! 你都試吓啦! 同埋平日夜晚唔洗湊bb, 其實真係輕鬆好多! 因為工佢已經好辛苦!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都係星期5放互先帶bb返home, 星期日夜晚送bb返婆婆度。

我自己湊左1年零, bb13個月幾大我先出去做野, 初時真係好慘, 我個女以為我唔要佢, 我放工返去睇佢, 佢打我, 唔俾我抱, 第1次fri帶佢返home, 佢仲喊到好似我擄走佢咁, 不過, 過左3,4個week之後, bb卜3慣左, 知道mami係返工搵$, 唔係唔要佢, 而家一到fri返我home佢就好開心, 因為我到星期6一起身就帶佢去mcdonald, 又去買野, 佢好開心架。

大宅

聽完你地講都放心d,不過我唔係放星期六日架,所以帶返黎一日架咋.....

禁止訪問

大宅

wyeth冷知識勳章

bb而家4個月, 我放左bb在我媽媽家湊左1個月到,我覺得bb好似唔係好認得我,我自問已爭取好多時間見bb,weekdays放工去睇bb(bb雖然訓左),weekend星期五晚自己湊,五餐奶,沖涼,按摩做足哂,星期日帶返比婆婆...點解我同佢玩,佢都好冷淡/淺笑,佢對其他家人,連工人都大笑....佢係唔係唔認得我呢..... 唉,我好心up

大宅

我由出生至小三都係婆婆湊,我媽媽只係一至五黎早放工的話就黎睇我,星期六/日就黎同我去玩...

由於自細係咁,所以我無被遺棄的感覺... 反而好期待weekend同父母去玩... 雖然細,但我仲記得我係錫媽媽多過婆婆....天性掛.. 又或者係見到媽媽等於有得去街同玩, HEHE

但真係會縱壞GA...因為D老人家又就D孫. 父母只係禮拜六日見D仔女,好多衰野都見唔到, 就算見到以為只係單一事件,又或者係好日唔見,唔捨得鬧... 總之就無"王"管....

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個女出世到而家27個月都唔係自己湊..
佢細時只會1week上EE屋企見下佢, 到1歲先開始1week接佢返屋企訓1晚..
雖然有時總會痴EE多d~但咁証明EE鍚佢姐..所以冇所謂既..
而家佢有3個家..EE屋企, 公公婆婆屋企, DADDY MUMMY屋企...
佢知道我係媽咪, 好鍚我架..就算返到梨係佢DADDY同佢玩&照顧佢多,,但佢始終都係話最愛媽咪
佢仲會分到係邊個屋企有咩做得, 有咩唔做得架!!!!

大宅

wyeth冷知識勳章

原文章由 Allyly 於 08-11-18 18:38 發表

我阿b 而家8個月大, 由3個月大開始, weed day 都係在婆婆度住, friday晚返屋企, sunday 就送返去婆婆度 (住2晚)! 我成日都好掛住bb, 所以我逢1,3 都會返去睇佢一陣! 不過好開心, 阿b 最痴既依然係我, 就算係在婆婆 ...

幾大開發始認人??

複式洋房

Hi, 各位媽咪,

我平日放工湊大囡(4yrs), 細囝(16mths)就一至五在99屋企,星期五我放工湊番屋企, 到星期一朝早99上來湊番囝囝,不過囝囝非常痴我,當我星期五上去湊囝囝,佢見到我,連99都唔啃跟抱,而囡囡亦都非常痴我,所以我一連七日都很辛苦,不過都好SWEET.

複式洋房

I also a weekend mami. It's very hard for me to only see my girl for 1 or 2 days. Since she was 2 months old, she lives with por por and kung kung. She is now 13 mos, and when I bring her home, she cries. She wants por por but not me. It's very heart-breaking for me. I worry my daughter won't recognize me as her mom. Sometimes I do wish I am a full time mom. But the economy is so poor right now, can't just quit my job. Hopefully, next year, I can bring her home and can see her every night...

大宅

wyeth冷知識勳章

原文章由 emilysih 於 08-11-24 22:16 發表
I also a weekend mami. It's very hard for me to only see my girl for 1 or 2 days. Since she was 2 months old, she lives with por por and kung kung. She is now 13 mos, and when I bring her home, she cr ...

嘩, 13個月都唔認得
好慘

男爵府

我接受唔到, 所以請工人(賓賓).
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

I am also a weekend mom. My daughter is now 2 yrs old. She has been living with my 62 & 99 since she was 2 months old. I seldom visit her on the weekdays because they live very far away from my place. But luckily, my baby likes me more than anyone else. When I am there, she won't let other people hold her or feed her. When I go to pick her up at the weekend, she is so excited that she says goodbye to my 62 & 99 at once (though they love her very much).

You know at the very beginning, I missed her so much that I always cried after sending her back to my parents-in-law's place.

I think it is not normal for us to live separately from our baby. So we are now thinking of moving near my parents-in-law or hiring a maid at our place. I want to see her every day.

首頁

尾頁

跳至