家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想問有無人係好似我嘅處境...
如果係大陸買樓, 但又無識人幫忙睇住, 如果出租會有咩要留意, 安全嗎? 又有機會會遇上咩問題呢?

男爵府

aves_y 發表於 16-9-28 09:22
如果係大陸買樓, 但又無識人幫忙睇住, 如果出租會有咩要留意, 安全嗎? 又有 ...

咁嘅情况下點解仲要買?

侯爵府

如果係大陸買樓, 但又無識人幫忙睇住, 如果出租會有咩要留意, 安全嗎? 又有 ...
你將會遇到好多你唔會理解到嘅問題以及隨時屋都無埋, 其實做咩重要隔山買牛呢?

gorky    發表於 16-10-2 07:30

大宅

出租物最緊要穩個相熟嘅地産代理幫你出租。
1.租客最好入住人數少。
2.最好外面食或者叫外賣。以免嚴重弄污糟廚房
3.讓地產代理幫你收租,一般嚟講每個月收你50至200左右。視乎租金而定。至緊要個代理幫你叫人修理水電等方面。使你走離走去甘麻煩。
4.裝修方面最好用牆磚,清潔比較容易。特別系有小孩嘅租客家庭。枱面櫈面要鋪膠布或套子。希望會減少租後鍾數嘅貶值。

大宅

我寧願掉空都唔會租出

男爵府

多謝各位意見

男爵府

alexa3d 發表於 16-9-28 11:04
出租物最緊要穩個相熟嘅地産代理幫你出租。
1.租客最好入住人數少。
2.最好外面食或者叫外賣。以免嚴重弄污 ...
請問是否大陸可否出租唔包傢俬架?

大宅

回覆 aves_y 的帖子

可以唔包傢私,但看出租容不容易,旺區容易出,租可以唔包。非旺區最好包埋容易租好

男爵府

其實大陸收租回報唔高,無人代為管理就太浪費錢同時間。買左掉空佢等升值可能仲好 ,不過,有人話而家大陸樓市中人的睇法,好似97年的香港,覺得樓只係會不停咁升

男爵府

qq_baba 發表於 16-9-28 19:47
其實大陸收租回報唔高,無人代為管理就太浪費錢同時間。買左掉空佢等升值可能仲好 ,不過,有人話 ...

如果有人話香港樓市係泡沫,大陸樓市係泡沫中嘅泡沫,早排去咗厦門,果邊樓市升到癫,但都係有價無市,本地人都唔敢去接貨

大宅

回覆樓主:

你最好俾地產或者管理公司安排放租
但坦白講句上面出租俾左咩客係無人知,我屋企人早年買樓租俾人,個租客遇上劫匪,個賊捅死個租客變左凶宅最後擺多兩三年丟淡件事賣返出去,都唔見5、6萬(係十幾年前的事)

男爵府

Daeng 發表於 16-9-28 20:12
如果有人話香港樓市係泡沫,大陸樓市係泡沫中嘅泡沫,早排去咗厦門,果邊樓市升到癫,但都係有價無市,本 ...
香港咪 一樣, 樓市等到白頭都未跌...

男爵府

aves_y 發表於 16-9-30 13:38
香港咪 一樣, 樓市等到白頭都未跌...

投資香港樓總算有D租值有得守,但大陸樓租不養供仲要倒貼,一個浪打埋嚟連守都守唔到,同97時一樣。

男爵府

Daeng 發表於 16-9-30 15:07
投資香港樓總算有D租值有得守,但大陸樓租不養供仲要倒貼,一個浪打埋嚟連守都守唔到,同97時一樣。
...
都係, 有好香港AGENT 介紹嗎?

大宅

之前過左珠海睇樓,新盤勁多,例子離拱北關口1小時車程的新盤,5xx呎左右叫價7x 萬人仔。但租金只值$1000-$1500人仔。Agent 話當地人平均月薪5000-6000人仔左右。收得果千幾蚊租要冒險遇到租霸就寧願唔出租,但買黎等升值睇牌面覺得個一手樓價已經賺埋之後嘅升幅。所以結果唔買了
大吉小吉總之就係阿吉

男爵府

aves_y 發表於 16-9-30 16:04
都係, 有好香港AGENT 介紹嗎?

好嘅AA可遇不可求,由我95年買第一層樓到宜家,只遇過兩個真係幫得手嘅AA,你自己揾多幾個睇樓就知,夾到我未必夾到你,你自己辛苦下啦

男爵府

國內AA多是垃圾.....
我試過10個AA找屋......個個都唔想做甘....
克盡已能.參予義工.盡展所能!

伯爵府

回覆:廣東省(如皇崗, 中山, 珠海等) 買樓收租問題

我覺得而家唔係買大陸樓好時機囉,有親戚話除咗北京上海廣州深圳呢4個1線城市嘅地鐵沿線樓,其他城市都唔值得投資,租唔起價。佢自己10年前喺廣州非中心區買咗層細戶型,初時週末去渡假,我都上過2次去佢花園度玩BBQ,通咗地鐵之後就出租俾人,交俾屋苑管理處幫出租收租打理,聽聞話租客係附近貴族學校老師,交租準時都算住得企理,仲話回報率有8%,層樓升值4倍,羨慕得我。

伯爵府

Daeng 發表於 16-9-30 15:07
...
這理論與事實不符

男爵府

我個人經驗..一線城市..重點發展區..
自己收租..2厘左右..
我仲要係唔使供既..

大陸樓有價無市... 唔值租..
我諗如果我個單位係香港..類似咁樣既咁好既條件起係大陸樓既3倍租...

首頁

尾頁

跳至