親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

農曆新年到名古屋,兩個family共8人(2老4大2小),小朋友8歲及5歲,想滑雪,有沒有滑雪埸適合小朋友?另外滑雪場有沒有溫泉旅館/酒店推介,因為兩老未必到滑雪場,到時打算留酒店?thanks
PS:打算住兩晚

複式洋房

回覆樓主:

hi, 名古屋上係無ski in/ski out 場
最近可以去高山飛驒
不過都係細埸,無住宿,要係出面搵旅館
jr 唔到,自駕冬天要小心

其實你一家大細,可以考慮轉東京入,輕井澤會比較啱你,機場上2hr jr. ski in/ski out, 又有outlet

公爵府

回覆樓主:

呢個問題我兩年前都sesrch過,答案係無嘅。有都只係細細個嘅滑雪場,無kid park, 係真正滑雪,仲要未必有ski school嗰類大型雪場。但現在新幹線開咗長野,唔怕貴同遠,可以考慮坐新幹線去長野嗰邊滑,好多又大又出名嘅雪場。

大宅

eeemilylyly 發表於 16-10-1 22:09
hi, 名古屋上係無ski in/ski out 場
最近可以去高山飛驒
不過都係細埸,無住宿,要係出面搵旅館

多謝回覆,因為之前成日去東京/大阪,所以今年轉下第二度,而且兩家人都未到過名古屋,所以去那邊。點知阿仔突然想滑雪,所以順道看看有沒有。但買旅遊書及上網search都唔係找唔到!

大宅

heilok 發表於 16-10-2 00:38
呢個問題我兩年前都sesrch過,答案係無嘅。有都只係細細個嘅滑雪場,無kid park, 係真正滑雪,仲要未必有s ...

謝謝回覆,我也是找不到,所以上來看看有沒有高手可幫忙(emoji)

大宅

樓主,名古屋無雪場啱玩,推介你去名古屋猴子樂園(1邊遊樂園1邊動物園),遊樂園唔多人,不用排隊..及犬山市既明治村(坐三種不同火車)

大宅

AI927 發表於 16-10-1 16:20
農曆新年到名古屋,兩個family共8人(2老4大2小),小朋友8歲及5歲,想滑雪,有沒有滑雪埸適合小朋友?另外滑 ...

我12月尾去都搵緊雪場資料,高山附近都有幾個滑雪場,不過規模唔算大,如果只是初級玩下雪都ok

大宅

回覆樓主:

今天同事介紹了一個滑雪場,有kid zone的,要再explore一下

http://snow.gurunavi.com/sp/r0272ens

首頁

尾頁

跳至