自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

kaysumsum 發表於 16-10-2 00:47
認同,呢啲公司腦細真係唔用腦。明明應該係慰勞員工,就變左奴伇員工!自我感覺良好

...

同事仲要表演得好投入、好多謝公司先慘

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-10-2 09:08 我是

原帖由 pomanlife 於 16-10-02 發表
出去食餐都係冇咁貴,派1000咪比突左?
一年一次,員工大家開心,第一次講左夠佢地同家人一斉食(入落利士封派)~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

薯圈 發表於 16-10-2 07:14
其實係自己點睇,我公司每年兩個annual dinner, 一個齋坐睇按演,悶到發癲,另一個唔同team嘅同事要安排 ...

你們排練係用返工時間定放工時間、有OT嗎?

因我們公司出埋memo話不可用上班時間排練、又不計OT, 仲要自己比錢買表演衫。

伯爵府

lemontea520 發表於 16-10-2 01:01
啲刷鞋高層想氹老細開心丫,咪做埋啲李蓮英甘既太監野囉

係迫同事做、高層同老細同台睇

伯爵府

回覆樓主:

大陸公司最鍾意綜藝表演

伯爵府

唉瘋 發表於 16-10-2 01:48
呢啲情況真係可以反映員工對公司嘅歸屬感同埋員工同員工之間嘅關係.

以前做過間公司都有類似活動,但大家 ...

公司前線員工、一星期返排六天、放勞工假、七天大假、點可能有歸屬感。

係中層開始叫好少少

公爵府

mok239 發表於 16-10-2 01:05
上台講感受講到哭, 我都見過.

佢應該考偽員訓練班多D喎

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆:公司Annual Dinner 好擾民

咁我舊公司原來齋食飯又幾好喎

珍珠宮

回覆樓主:

同意,真係好煩。

其實目的是想慰勞同事,咁簡單食lunch buffet或中菜咪仲好。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

伯爵府

啲擦鞋友好enjoy㗎
芭芭拉

伯爵府

mok239 發表於 16-10-2 01:05
上台講感受講到哭, 我都見過.

我都見過。
真係有病

珍珠宮

OforOsaka 發表於 16-10-2 09:34
你們排練係用返工時間定放工時間、有OT嗎?

因我們公司出埋memo話不可用上班時間排練、又不計OT, 仲要自 ...

我地都係工餘時間約出來排練,道具都係自己比錢,但分組比賽如果贏左會有幾千蚊獎金

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

所以我好高興公司取消左annual dinner

水晶宮

我公司鐘意玩抽獎,又想人人有份但又唔夠budget,就買d勁無謂嘅禮物($12店的東西),全晚食飯,每分鐘都有人領獎,好煩 。

Iceheart    發表於 16-10-2 21:46

水晶宮

我公司鐘意玩抽獎,又想人人有份但又唔夠budget,就買d勁無謂嘅禮物($12店的東西),全晚食飯,每分鐘都有人領獎,好煩 。

男爵府

我好鍾意有dress code 同talent show! 可能大MNC, 多外國同事,個個都隆重其事,2個月前已經開始搵衫。D老外大老闆都粉墨登場,好搞笑!!annual dinner 係大事,個個都每年期待的。

其實好唔好玩,在乎自己心態。香港人好多又dry 又boring, 因為乜都negative 又唔投入。

大宅

回覆樓主:

我曾經做過一間公司係咁,做sales咋,放工已經夜,仲要留人喺鋪排表演,個個已經冇心機排,到上台大家咪hea演,跟住個私議仲要寸我哋,都痴根

Iceheart    發表於 16-10-2 21:47
wcpcelia    發表於 16-10-2 19:06

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

OforOsaka 發表於 16-10-2 00:37
純呻

其實Annual Dinner 明明係公司慰勞同事辛苦左一年、點解都要加重同事工作負擔

我一路都攪得 annual dinner 係做比 D 客同 vendor睇架WO

又要做MC, 又要抽獎....一D 都唔覺得為同事

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

家文 發表於 16-10-2 00:50
我無做過大公司,做過啲公司全部都係無 ANNUAL DINNER

我寧願飲餐茶算啦..

抽獎又成日都係抽垃圾

首頁
12345...7

尾頁

跳至