心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Del

男爵府

nalinacc 發表於 16-10-2 15:59
Del

Del

複式洋房

nalinacc 發表於 16-10-2 16:02
之後佢話要去旺角行,因果日我早上在屋企一早起身整公司野,整完訓左一陣,無聽到佢2次電話啫,之後打返俾 ...

真係家家有本難唸的經。
雖然好認同家和萬事興, 但始終要雙方面維繫至得, 若果只係單方面付出, 真係好難受 !
人生不如意事十常八九, 先做好自己做兒女本份, 總有一天會孝感動天, 唔好咁灰心。
每個父母總係愛鍚子女, 不過有時生活迫人, 樣樣都係錢, 當父母生活不如意時, 就會向唯一的親人子女尋求協助, 這個情況亦不難理解, 只要有的話, 咪盡量滿足佢, 只要佢地唔係攞去賭。 就當係自己使咗, 唔好太過計較, 你對佢地好, 佢地一定會知道。我明白說是容易做好難, 儘量做好自己, 起碼無悔無憾。 希望你能夠體會得到, 祝福你同家人, 身體健康, 開開心心每一天。

男爵府

yuki888 發表於 16-10-2 17:29
真係家家有本難唸的經。
雖然好認同家和萬事興, 但始終要雙方面維繫至得, 若果 ...

Del

禁止訪問

別墅

我父母都係一味同我講錢,佢哋最好我搵幾多都比哂佢哋,兼夾,養起佢哋兩老同個仔,我一分錢都唔好留比自己!

我啋佢哋都傻!

當年我讀書唔成,某程度係佢哋搞到嘅,我老母唔中意我有朋友,唔中意有人對我好同幫我,所以我而家唔會帶朋友返屋企......

呢一刻,我只會做我能力範圍內做得到嘅嘢,其他嘢我唔會理,有乜嘢都由佢哋搵返佢哋個仔幫佢哋

男爵府

兒女應該孝順父母 ,但唔係凡是有求必應。

童年冇好好善待愛錫 ,長大左又多多要求,難道係偉大父母嗎?

兒女對父母能夠逆來順受 ,點解父母對兒女唔能夠善解人意呢?

男爵府

回覆 nalinacc 的帖子

樓主,你是一個顧家的人,不要因為些不懂珍惜你的人而傷心,更應好好對自己。

珍珠宮

nalinacc 發表於 16-10-2 16:02
之後佢話要去旺角行,因果日我早上在屋企一早起身整公司野,整完訓左一陣,無聽到佢2次電話啫,之後打返俾 ...
最重要係你對佢地無愧於心, 香港地都係生活艱難, 我爸爸有腦退化, 我要請工人照顧. 其實我都好大壓力. 呢兩年兩萬兩萬咁俾我細妹出糧俾工人姐姐, 好在我都有個妹可以SHARE. 但我仲要俾家用

男爵府

cedarcone 發表於 16-10-3 00:11
兒女應該孝順父母 ,但唔係凡是有求必應。

童年冇好好善待愛錫 ,長大左又多多要求,難道係偉大父母嗎?

Del

男爵府

紫翹 發表於 16-10-3 13:30
最重要係你對佢地無愧於心, 香港地都係生活艱難, 我爸爸有腦退化, 我要請工人照顧. 其實我都好大壓力. 呢 ...

Del

珍珠宮

nalinacc 發表於 16-10-3 17:12
我妹仲讀緊書,佢而家就18歲,我媽話仲要睇住佢
w點睇, 姊妹係互相幫助(如果感情好的話啦). 問心無愧就可以啦

男爵府

nalinacc 發表於 16-10-2 15:59
我媽由細開始都一直對我唔算好,佢生左我之後就一直無返工,但就會成日閙我,打我(細個開始)我爸就都係返啲 ...
你見到發生緊咩事,但有否能見到因由?
未為人父母,又如何能懂天下父母心,

又或者思考下,如果你現在要付起養起全家人,照顧頭暈身慶,家頭細務而又不能不承擔的話,現在所怨的,只是小毛見大毛而已。

或許當你真正明白的時候,已經(子欲養而親不在),

(珍惜同感恩)呢兩個字通常受到痛苦才能體會

男爵府

kenfung71 發表於 16-10-3 22:50
你見到發生緊咩事,但有否能見到因由?
未為人父母,又如何能懂天下父母心,

Del

男爵府

紫翹 發表於 16-10-3 17:13
w點睇, 姊妹係互相幫助(如果感情好的話啦). 問心無愧就可以啦

Del

男爵府

nalinacc 發表於 16-10-3 23:05

Del

Del

男爵府

readymama 發表於 16-10-3 08:05
回覆 nalinacc 的帖子

樓主,你是一個顧家的人,不要因為些不懂珍惜你的人而傷心,更應好好對自己。 ...

Del

男爵府

nalinacc 發表於 16-10-3 23:03
雖然佢地以前閙我,打我,我到而家嫁左後,我無去恨過佢地,我亦都知我父母養育我是很辛苦,尤其我媽懷我 ...
其實我只是溫馨提示下,不一存在任何己見或觀點的,看你的回覆,母親是否有抑鬱或情緒病之類呢?
如果係的話,就盡力包容忍耐啦,始終是病人,就總會多些問題要你們安撫及協助。

(忍而無忍,才是真正的忍)
意思即係一切都是自然的事,病徵而已

男爵府

nalinacc 發表於 16-10-3 23:06
因為我媽會亂諗野,所以有時希望佢可以搵啲興趣學下,或返下兼職,但佢就唔肯,成日拎我妹做擋箭牌
...
我有一個抑鬱症的伴侶,加一個過度活躍的小朋友,照顧應付已不容易,再加上他們之間所產生出來的磨擦,少D忍術都唔掂架

男爵府

kenfung71 發表於 16-10-4 17:03
我有一個抑鬱症的伴侶,加一個過度活躍的小朋友,照顧應付已不容易,再加上他們之間所產生出來的磨擦,少D ...

Del

首頁

尾頁

跳至