美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 cbeyond 的帖子

對呀!品質很重要。

玫瑰只是因為比較普及為人所知,真的還有些精油比玫瑰更貴,但不是太多人知道而已!

記得我當初對精油也是一知半解,也跟樓主一樣在i-herb買精油用,還向你請教了很多問題,

後來決心去讀一個芳療文憑…………讀完更愛芳療!

珊瑚宮

crystalwesley 發表於 16-10-5 13:00

對呀!品質很重要。玫瑰只是因為比較普及為人所知,真的還有些精油比玫瑰更貴,但不 ...

叻叻呀JM, 真勤力
我最緊要用得開心就可以。

大宅

多謝你的讚賞 !

洋房

對我來說, rose otto已經好正, 不過就未用過 now 呢個品牌, 始終用於皮膚, 會直接經皮膚跟著血液走, 所以都要用有口碑兼有香薰治療師建議的啊.

男爵府

各位JM們有冇香薫機介紹

珊瑚宮

JennyMurphy 發表於 16-10-5 13:50
對我來說, rose otto已經好正, 不過就未用過 now 呢個品牌, 始終用於皮膚, 會直接經皮膚跟著血液走, 所以都 ...

我既芳療師朋友話我唔缺乏愛, 所以我對玫瑰只係一般, 有無都無所謂
反而其他花香先係我既大愛

大宅

cbeyond 發表於 16-10-5 15:19
我既芳療師朋友話我唔缺乏愛, 所以我對玫瑰只係一般, 有無都無所謂
反而其他花香先係我既大愛 :il ...
哈! 哈! 但大多數的女性也喜歡玫瑰,cbeyond 你真的特別! 我的芳療老師她說她未做媽媽前喜歡橙花多過玫瑰,
但做了媽媽後可能賀爾蒙改變了,對玫瑰也有所改變!

大宅

moondylau 發表於 16-10-5 14:43
外國有很多種類的香薰機也不錯,可以多作比較 !香港的太貴了!

珊瑚宮

crystalwesley 發表於 16-10-5 20:47
哈! 哈! 但大多數的女性也喜歡玫瑰,cbeyond 你真的特別! 我的芳療老師她說她未做媽媽前喜歡橙花多過玫 ...

老師有無解釋過點解多數人, 尤其係女性都鐘意玫瑰? rose otto?
係人都想被人愛, JM老師未結婚前, 男友愛, 家人鍚, 當然唔會特別需求愛。到有小朋友係佢俾愛小朋友, 但唔代表佢唔需要愛。
rose otto係幾多玫瑰花蒸餾出來既精油JM應該知。
玫瑰油係心輪油, 主愛。
仲要因為咁重份量玫瑰先有既精油, 佢既功效應該明啦, 唔係大家都唔會唔追捧。
所以咪講absolute治療作用唔及rose otto。
我自己送油俾女性朋友, absolute + otto一定用, 包無錯

大宅

做你朋友真好!!

珊瑚宮

JennyMurphy 發表於 16-10-5 13:50
對我來說, rose otto已經好正, 不過就未用過 now 呢個品牌, 始終用於皮膚, 會直接經皮膚跟著血液走, 所以都 ...

JM有1樣講得好啱, 問番專業人士。
BK 真係乜seller都特別多, 見到教人溝鼻敏感油, 講真自己用就算, sell野唔需要亂教。
1支複方精油, 仲要加單方精油, 仲要1個小樽加十幾滴精油。
真係無話可說

洋房

回覆 crystalwesley 的帖子

前排我響thann 買左香薰噴霧機, 成$9XX, 雖然有送一支香薰油, 但都幾貴. panpuri都差唔多價...唔知點解響曼谷買都咁貴>.<

珊瑚宮

JennyMurphy 發表於 16-10-6 22:37
回覆 crystalwesley 的帖子

前排我響thann 買左香薰噴霧機, 成$9XX, 雖然有送一支香薰油, 但都幾貴. panpu ...

其實真正會用精油既人, 唔會用泰國香薰, 差很遠吧。
若果只係想要味道無乜問題, 否則買支靚精油好過。

複式洋房

咁有無靚精油牌子介紹啊?

大宅

回覆 JennyMurphy 的帖子

我自己在外國網站訂回來的!不用加水,只是直接加所需要的精油便可! 但另外也有訂加水來擴香的機,因為低音油不能用於不用加水的擴香機(例如:檀香)

你在泰國買9XX幾元香港也有很多選擇呢!

複式洋房

crystalwesley 發表於 16-10-5 13:00

對呀!品質很重要。玫瑰只是因為比較普及為人所知,真的還有些精油比玫瑰更貴,但不 ...

我都對芳療有興趣,請問邊道讀相關文憑呢?

珊瑚宮

回覆樓主:

網上search吓都揾到芳療課程, 英芳, 瑞芳, 都有。

大宅

回覆 anpanmanj 的帖子

我是經HKMA報名的,老師教得很好!
https://www.hkma.org.hk/online/ofb/pdag/special2016ofb.htm

複式洋房

moondylau 發表於 16-10-5 14:43

我用過muji的,同其他牌子比平d,sales話都可以夠300尺地方,不過唔知點解用一排後開始有跡洗唔走,所以又去買左另一個牌子用

洋房

回覆 green_bunbun 的帖子

每次用完, 用沾了酒精的棉花輕拭就能清潔香薰機啊.

首頁

尾頁

跳至