跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我黎緊2月成家會去澳州,想運定d重野過去,我可以點做呀??thx

因為我老公仲有小小移民手續未攪,要去到澳州攪埋佢,就ok~
咁我地成家會用旅行身份入境~
想早d運左d電腦同埋重既野去澳州,我可以點做~thx~~
無論世界點變都好~媽媽永遠都愛熹熹同楓楓
熹熹豬2006年4月10日出世.楓楓豬2008年2月4日.
健康才是財富~希望2隻豬身體健康^-^

民房

之前都有做個呢d rearch 架..如果你唔係好多.. 例如..100kg 以下.
你好以分4 箱 去postoffice 寄"船"..又唔使做文件..由平..(大約$300-400 hkd) for 20kg ( I remember max. 20kgs per box)..

但係如果你有好多..又好bulkly, 你要搵d公司幫你.for example..
Allied Pickfords, Baltrans International, Crown Relocations.
consider they are considered very expensive..

good luck..~

原文章由 寶寶儀 於 08-11-19 17:15 發表
我黎緊2月成家會去澳州,想運定d重野過去,我可以點做呀??thx

因為我老公仲有小小移民手續未攪,要去到澳州攪埋佢,就ok~
咁我地成家會用旅行身份入境~
想早d運左d電腦同埋重既野去澳州,我可以點做~thx~~ ...
BeWong 0423

大宅

好媽媽勳章

我諗住寄2部電腦~同埋小小野咋~
postoffice 咁係咪即係郵局呀??
sor~~我英文真係屎到爆

我過埋年去啦..而家心情真係十五十六...
好驚.............去到自己面對唔到!!
但老公決定左..我唔可以一個人留係香港
唔該哂你呀!!

民房

如果係咁..郵局係最平同方便..但係如果係電腦..你可能會諗下寄空郵..
因為船會潮濕...

你響melbourne 會住邊呀...

原文章由 寶寶儀 於 08-11-21 12:57 發表
我諗住寄2部電腦~同埋小小野咋~
postoffice 咁係咪即係郵局呀??
sor~~我英文真係屎到爆

我過埋年去啦..而家心情真係十五十六...
好驚.............去到自己面對唔到!!
但老公決定左..我唔可 ...

BeWong 0423

大宅

好媽媽勳章

原文章由 BeWong0423 於 08-11-21 11:18 AM 發表
如果係咁..郵局係最平同方便..但係如果係電腦..你可能會諗下寄空郵..
因為船會潮濕...

你響melbourne 會住邊呀...

真係唔該哂BeWong0423 你回應我呀!!
2月份好快就到...今次去澳州幾年先返香港真係好多野要拿去....麻煩哂你解答我既問題!

空郵貴唔貴架??咁寄船,我係咪應該去郵局問佢..係咪間間
都會寄得?
我之前寄過d野去澳州,2日收到好輕既野都要成百幾蚊~
我2部電腦會唔會好貴.....
移民去澳州要買好多野去....我就咁帶衫..去都好多野...

我唔知自己住邊....冇問過...
因為我姑奶係果邊,我地同佢住.....

民房

係呀..間間postoffice 都可以寄..不過空運就唔知幾多$..
你d電腦可以寄空郵..d 衫咪寄平郵囉...

上網都有"假"$ check, 都唔算好貴.. good luck :)

http://www.hongkongpost.com/chi/postage/overseas/parcel/air/index.htm#strokes15

http://www.hongkongpost.com/chi/postage/overseas/parcel/surface/index.htm#strokes15
BeWong 0423

大宅

好媽媽勳章

原文章由 BeWong0423 於 08-11-23 10:41 AM 發表
係呀..間間postoffice 都可以寄..不過空運就唔知幾多$..
你d電腦可以寄空郵..d 衫咪寄平郵囉...

上網都有"假"$ check, 都唔算好貴.. good luck :)

http://www.hongkongpost.com/chi/postage/overseas/parcel/air ...

唔該哂你呀!!
我咁大個女都未去學過澳州,真係咩都唔知!!

係啦,你住邊架???

我去澳州有冇話咩野唔帶得上機架???
每人既重量係咪得20kg???
我機票未買呀~都唔知幾時買好....
thx~~

民房

寶寶儀

通常最多25kg..但係要睇下你架機滿唔滿..(一時一樣架..)你有小朋友可能比多d你..你定機票時同個agent 講下..佢可能可以幫你申請多d kg 架..

食物囉..有好多食物都好似唔得架..

你諗住幾時黎呀..新年前後都好滿..上星期澳航做買一送一呀..可以由二月起飛..(留意下d promo 啦..)

你好勁呀....未黎過就移民過黎..勁..!

原文章由 寶寶儀 於 08-11-23 14:24 發表

唔該哂你呀!!
我咁大個女都未去學過澳州,真係咩都唔知!!

係啦,你住邊架???

我去澳州有冇話咩野唔帶得上機架???
每人既重量係咪得20kg???
我機票未買呀~都唔知幾時買好....
thx~~ ...
BeWong 0423

大宅

好媽媽勳章

原文章由 BeWong0423 於 08-11-23 06:51 PM 發表
寶寶儀

通常最多25kg..但係要睇下你架機滿唔滿..(一時一樣架..)你有小朋友可能比多d你..你定機票時同個agent 講下..佢可能可以幫你申請多d kg 架..

食物囉..有好多食物都好似唔得架..

你諗住幾時黎呀..新年前後都 ...

IC~~
唔該哂你先~
我諗住下個月先定機票.澳航好唔好架??.我地諗住搭國泰...
因為我地入境用旅行身份,唔知會唔會真係得25kg咁小呢...
我地而家都可以過去,但我好想過埋年先去....走一走唔知幾時先返得黎......其實2月定3月去好d?我而家真係心大心細....mouth: mouth:
你係咪都住墨爾本架?

我姑奶係澳州架,未結婚之前都想老公去澳州幫佢地手做生意...
今年3月佢地返黎飲滿月酒叫左我老公去澳州好多次..
最後佢先決定話去....咁咪由澳州果邊攪移民囉!!!

我唔勁....仲好屎
而家日日擔心..去到唔識得同人溝通....

洋房

Hi Just finished reading your conversation. My family will move to Melb for good in June next year but I haven't planned for anything. It's good that we can share the information. Apart from the furnitures, I need to take my dog as well. Very headache..........

民房

如果寄航空大概一個星期多D就會收到,不過價錢都唔平
我同老公住咗一年,現在返澳洲都寄咗3箱嘢,合共50KG左右啦
只係得日常嘅衫褲鞋襪,手提電腦都自己帶啦,怕寄會整壞

我一直都坐開國泰,25KG基本上係上限,無論揸乜嘢身份都一樣
澳航就唔係好清楚啦
3,4月機票應該有discount啦,建議你買單程先(如果你決定以后長時間留係澳洲)

有其它問題可以add我Msn啦

原文章由 寶寶儀 於 08-11-21 23:47 發表

真係唔該哂BeWong0423 你回應我呀!!
2月份好快就到...今次去澳州幾年先返香港真係好多野要拿去....麻煩哂你解答我既問題!

空郵貴唔貴架??咁寄船,我係咪應該去郵局問佢..係咪間間
都會寄得?
我之前寄過d野去澳州, ...

複式洋房

回覆 #11 cathyzhang 的文章

Qantas has migrantion plan which allows the main applicant and the people who fly with him/her to carry extra 20kgs per each person. You can check it out from the web site http://www.qantas.com.au/travel/ ... onnections/hk/zh_HK

Hope it helps

大宅

好媽媽勳章

原文章由 cathyzhang 於 08-11-25 03:22 PM 發表
如果寄航空大概一個星期多D就會收到,不過價錢都唔平
我同老公住咗一年,現在返澳洲都寄咗3箱嘢,合共50KG左右啦
只係得日常嘅衫褲鞋襪,手提電腦都自己帶啦,怕寄會整壞

我一直都坐開國泰,25KG基本上係上限,無論揸乜嘢身份都一 ...

hi~~
你寄左50kg用左大約幾多錢呀?
航空都要一星期~寄船咪仲要好耐

我2部電腦..唔係手提架,所以帶唔到上機....
你地返黎香港通常會買咩返澳州架??

我地用旅遊身份入境好似唔可以買單程......

民房

如果你用旅遊visa, 又買單程好容易會比人問架..你唔係已經有pr 啦..?

原文章由 寶寶儀 於 08-11-28 14:44 發表

hi~~
你寄左50kg用左大約幾多錢呀?
航空都要一星期~寄船咪仲要好耐

我2部電腦..唔係手提架,所以帶唔到上機....
你地返黎香港通常會買咩返澳州架??

我地用旅遊身份入境好似唔可以買單程..... ...
BeWong 0423

大宅

好媽媽勳章

原文章由 BeWong0423 於 08-11-28 01:36 PM 發表
如果你用旅遊visa, 又買單程好容易會比人問架..你唔係已經有pr 啦..?

我老公仲有野未攪掂,要去澳州攪埋先得!所以一定要用旅遊入境!
所以機票一定要買來回先得!!
其實我就咁帶2個仔去會唔會唔俾入境架??我會買來回架!!

BeWong0423 如果我寄船 電腦~咁有咩辦法唔會潮濕?
2部電腦 好重...寄航空都幾金下!!

執執下,真係好多衫要帶去..真係頭都痛埋!!

民房

SORRY ah, 唔知道有d咩可以唔濕喎....如果你有回程機票,應該無人會問..當旅行..

聽人講,如果旅行簽證,又得滕單程機票入境時可能會比人問..
BeWong 0423

別墅

如果我有10箱既燈,一箱有12公斤左右,咁我全部去郵局寄船咪最好囉最平最安全,係唔係呀,又會平D^^

首頁

尾頁

跳至