興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

平時我部notebook 係用無線上網既,
星期日部機都仲係好地地既可以開到網頁黎睇,
跟住下晝我開機時,
都係連到線, 但係我一入去開d網頁,
例如yahoo or msn, 佢就會自動同我斷線,
總之一上就cut線, 我都唔知咩原因?
但我唔打開D網頁, 佢會顯示係已連線,
但一開網頁又彈出話我已連線已中斷~

而我用LAN線直插住部機就無問題,
一路都無斷過線
我想問下, 咁係咪我部機既無線上網部份壞左呀,
我部機係ACER TravelMate 4720黎架~
唔該晒大家幫下忙~

禁止發言

子爵府

原文章由 程朗 於 08-11-20 14:27 發表
你先試下將你個Router Set個Wireless
唔好行Security先...
即係冇安全性....睇下, 得唔得...

Hi, 程朗~
真係好囉, 有你覆我,
我頭先唔記得講, 屋企連埋我計有5部電腦,
其中部係Destop, 有兩部notebook,
但就淨係得我果部係咁樣咋,
其他幾部都無事幹囉~

我想問下點樣係個ROUTER既wireless set唔好行security呀~
我唔識點整呀~
唔該晒你呀~

子爵府

好囉~
我頭先帶左部手提電腦去圖書館上網,
因為呢度D圖書館有WIFI 既,
好彩一開機, 佢就自動連到線,
我按足成半個鐘頭, 不停咁去呢個網果個網度睇野,
佢都無斷過線~
咁即係我部機無問題啦~
之但係, 我係屋企都仲仍然係用唔到無線上網噃,
有無人可以幫下我,
教下我應該要點樣整先至得呀~

唔該晒大家呀~

別墅

原文章由 rubytang 於 08-11-22 12:54 發表
好囉~
我頭先帶左部手提電腦去圖書館上網,
因為呢度D圖書館有WIFI 既,
好彩一開機, 佢就自動連到線,
我按足成半個鐘頭, 不停咁去呢個網果個網度睇野,
佢都無斷過線~
咁即係我部機無問題啦~
之但係, 我係屋企都仲仍 ...

會唔會同其他機撞 IP 呀?
又或者router 方面的DHCP 唔夠 IP 派?

子爵府

原文章由 CTLO 於 08-11-22 16:07 發表

會唔會同其他機撞 IP 呀?
又或者router 方面的DHCP 唔夠 IP 派?

hi, CTLO,
1.咁如果真係有咁既情況, 我應該要點做呀?
2. 我都唔知router係咪咁喎, 咁如果係既, 咁又應該點做呢?

唔該晒你~

首頁

尾頁

跳至