自由講場

跳至

首頁
45678...26

尾頁

象牙宮

gm147 發表於 16-10-12 16:25
妳話妳哥負擔大嘛, 賣左佢就少好多負擔, 當然妳哥要同妳媽相處到
慳返一筆供樓錢, 仲可以請多個工人都有剩 ...

賣左,咁返去我媽度住都係唔太夠住啦!而且兩個又早返工返學,我媽無12:00唔願入房,如果係得既,或者係3年前阿爸死後,唔使咁辛苦搵屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

無話可說 發表於 16-10-12 16:42
咁唔奇,但阿仔上左中學,真係脾氣大左

你仔仔咁大個喇,呢D年紀無事都脾氣大

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

littlecar 發表於 16-10-12 16:39
呀傻豬,你呀媽咪用呢D方法去愛你囉,你總係唔明佢心意!!!

大宅

無話可說 發表於 16-10-12 16:37
係佢上來我度,話叫我搬返去暫住,等上公屋或買居屋,唔係我乞求要佢收留我一家架!
...

嘩, 咁佢洗唔洗多謝你搬黎同佢住?
你媽媽都係驚你無地方住, 而家反而仲要俾你厭棄....
你講到覺得佢係叫你過去照顧佢, 服待佢咁?
佢叫你去住可以唔去架?

咁講同你唔想出世但佢生左你有咩分別...

象牙宮

lm251099 發表於 16-10-12 16:34
要養車,咁點養媽啊!媽子又吾可以載佢出街。

搵食車,貨van,唔係私家車

翡翠宮

無話可說 發表於 16-10-12 16:44
賣左,咁返去我媽度住都係唔太夠住啦!而且兩個又早返工返學,我媽無12:00唔願入房,如果係得既,或者係3 ...

又可唔可以你呀媽同你呀哥都賣樓,換間大家都有空間既屋

象牙宮

Sumyeema1 發表於 16-10-12 16:35
你阿哥有樓有車又單親照顧佢女,點解唔接阿媽一起住,大家有照應?

車係貨車,開工用,生活作息時間相處唔到,阿媽無12:00唔肯入房,阿哥4:00起身開車

象牙宮

lojo11 發表於 16-10-12 16:35
我同99住,99都好煩,脾氣又臭,我仔有時都唔鐘意,話唔想同佢住!我會話個仔,唔輪到佢批評長輩,好與唔好 ...

阿仔私下同我投訴,無係面前嘈!佢已經走佬返去阿嫲屋企讀書做功課,夜晚開飯先返

象牙宮

onlam2005 發表於 16-10-12 16:35
不如叫你媽去你哥樹住,
村屋應該有地方.
間私樓就放租,

2房村屋地下,要住硬黎一定夠,但我媽唔肯住,入去探下隻狗同個孫女就會!因為交通真係唔方便,好入架

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

引用:Quote:lojo11+發表於+16-10-12+16:35+我同9

原帖由 無話可說 於 16-10-12 發表
阿仔私下同我投訴,無係面前嘈!佢已經走佬返去阿嫲屋企讀書做功課,夜晚開飯先返
...
都要學識接受!有時現實唔容許比我地有咁多選擇,都要硬食!我始終覺得照顧媽媽係天經地義,佢幾差都好,都仲講緊層樓比孫,佢都係一個好長輩。

kin818kin    發表於 16-10-12 17:53

象牙宮

littlecar 發表於 16-10-12 16:38
係佢房整一部,加埋個EAR PHONE俾佢

搬黎果陣講過話房加電視,佢又話唔鍾意,比headphone佢又話耳痛

水晶宮

超級特務 發表於 16-10-12 16:07
呀媽最好賣咗層樓, 食完先算。
明明有層樓, 搞咩都咁折堕俾人數

老人家諗唔通搞到神憎鬼厭
樓主幾唔鍾意阿媽都好、都冇諗過貪層樓、不過兩兄妹都算無情、唔知伯母以前真係咁差定福薄。
再一次證明、親生仔不及近身錢。我同我媽都有野嘈,但媽媽再困難都冇放低自己、有時d野唔好咁盡。樓主有困難都叫有地方搬返去啦⋯⋯

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

mini1204 發表於 16-10-12 16:39
件事好簡單
阿媽好乞人憎, 無人想理佢
多情總被無情誤, 多情自古空餘恨。
做痴心父母往往都係痴情錯付.....
佢媽有層樓, 情況其實唔惡劣, 可以安排得好D

你若盛開, 蝴蝶便來!

象牙宮

littlecar 發表於 16-10-12 16:39
呀傻豬,你呀媽咪用呢D方法去愛你囉,你總係唔明佢心意!!!

佢鍾意見我仔,但耐何我仔

翡翠宮

無話可說 發表於 16-10-12 16:51
2房村屋地下,要住硬黎一定夠,但我媽唔肯住,入去探下隻狗同個孫女就會!因為交通真係唔方便,好入架
...

有D村屋位置對老人家係一個迷官,佢地住開一個社區好難習慣!

水晶宮

littlecar 發表於 16-10-12 16:47
又可唔可以你呀媽同你呀哥都賣樓,換間大家都有空間既屋

感情唔好、同住咪更死得仲快啦。其實到時唔到樓主阿媽唔按層樓、兩兄妹都養唔到就要靠自己啦

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

luckybaby2011 發表於 16-10-12 16:53
老人家諗唔通搞到神憎鬼厭
樓主幾唔鍾意阿媽都好、都冇諗過貪層樓、不過兩兄妹都算無情、唔知伯 ...
老人家幾廿歲係改唔到架啦, 我父母都好活寶貝, 但解決問題唔係話一走了之就完結。

你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

無話可說 發表於 16-10-12 15:27
阿哥睇晒資料,星期六果日同阿媽講,我地兩個仔女無辦法比生活費佢,我地有自己屋企負擔,叫佢逆按揭自給自 ...

其實你會因為無能為力為由不養自己的仔女嗎?

kin818kin    發表於 16-10-12 17:56
annakit    發表於 16-10-12 17:21

公爵府

vv518vv 發表於 16-10-12 15:46
我係你亞媽就賣咗層樓,自己洗哂去就算。而家好似自己係乞兒咁求你哋

象牙宮

snowmeow 發表於 16-10-12 16:46
嘩, 咁佢洗唔洗多謝你搬黎同佢住?
你媽媽都係驚你無地方住, 而家反而仲要俾你厭棄....
你講到覺得佢係叫你 ...

3年前爸爸過身,佢已經提出話一齊住,不過果陣租果間屋好好住,而且排緊公屋,所以一野否決左!

首頁
45678...26

尾頁

跳至