懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有baby cam 可以嗎?很多我個外國website 都話要六個月之後才可以....

珍珠宮

Jomamama 發表於 16-10-12 21:39
有baby cam 可以嗎?很多我個外國website 都話要六個月之後才可以....

自己訓喊餓同換片甘密,傷口未好行黎行去咪仲辛苦

象牙宮

你不怕有意外?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

333s 發表於 16-10-12 22:22
你不怕有意外?

我怕!所以問吓大家囉!
但係有咩方法可以令佢遲啲自己可以訓呢?係咪最好就七個月之後就比佢自己訓?有太多朋友係BB超大都唔行自己訓

大宅

我本身都想12月出世既仔仔自己訓一間
後尾諗諗下都係踢老公去bb房訓
我同個仔一齊訓大床(用分隔床)
唔洗嘈住老公 我又唔洗行黎行去

別墅

我個仔就係咁。第一日已分房訓。有cam睇住,而且開埋聲,佢一喊我就知。而家已5個月大。佢由個半月訓天光到而家訓10-12個鐘從來都唔洗我tum佢訓。會自己訓覺。

大宅

我買左2張BB床,日頭有陪月睇瞓另一間房,夜晚瞓我地間房

子爵府

我到7個月先比佢自己一間房,初初要陪下佢,而家差不多1歲

我熄左燈出去就自己訓

珍珠宮

Jomamama 發表於 16-10-12 23:17
我怕!所以問吓大家囉!
但係有咩方法可以令佢遲啲自己可以訓呢?係咪最好就七個月之後就比佢自己訓?有太 ...

甘細其實需要媽媽既安全感

已刪除用户

回覆樓主:

象牙宮

Jomamama 發表於 16-10-12 23:17
我怕!所以問吓大家囉!
但係有咩方法可以令佢遲啲自己可以訓呢?係咪最好就七個月之後就比佢自己訓?有太 ...

我以前是...
BB 0-5月 和我睡5呎床。
5月之后, BB 訓地板 (防了床褥, 鋪上防潮, 防水墊), 不怕BB跌, BB有事, 我可即起身。
安全, 不用再買BB床很占地方。家多D空間, BB 有地方走動。
家不夠一千呎。
供參考。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

我個大仔由出世到現在5歲都係自己一間房瞓,現在細仔就黎出世都會敢做。
個人覺得咁樣做好湊好多。

大宅

回覆樓主:

醫院話同bb同房會有安全感,咁對佢將來好啲。不過我都想佢自己一間房。可能要等到6個月啦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

NB最好同家長同一間房。

珍珠宮

咁細個,佢自己一個訓,妳成日行來行去咪仲辛苦。可以分床訓吖!等大DD再鍛煉佢分房,咁細個係需要安全感架。妳都想癡住BB…

別墅

分房瞓遲啲都瞓練到丫,初生同房你同BB都舒服D~

子爵府

我大女由出院第一日已經自己一間房,但係打開門囉,同埋(emoji)️cam對住。

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我個人做法, 頭4 個月會同房, bb床係side bed, 痴住大人床。 方便我餵奶。 但4 個月就一定自己房。 因為唔想佢太大個仲同房之後就唔肯分房
so far我大細仔都係冇問題, 而家都係自己一間房, 好好湊。 我細b 2 月出世都一樣會咁做
有人話比bb痴多d, 又話第時唔痴你。 但問題係同房影響夫婦感情, 爸爸媽媽都需要自己時間。 而且大左你先發現原來太痴唔肯自己訓, 想分房, 咁樣令到小朋友心理更差, 又要好多時間教。 如果因為到時生細b分開, 令大果個亂諗野。 如果同床, 更dangerous, 好多意外發生。
我個人唔會陪訓, say good night, 佢地各自關門, 我覺得我有時間, 小朋友又長大易湊

大宅

回覆樓主:

所有野冇話唔可以既,睇新聞都叫唔好比bb同自己一齊訓,咪又係大把人咁做,有事發生自己唔好喊到pk就得,但我一定唔會囉

侯爵府

我bb而家9m都仲係同我一間房,佢半夜有時會企起身喊揾我,唔敢比佢自己一間房,打算2歲後會比佢自己一間房

首頁

尾頁

跳至