自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

本人係加拿大non residence ~Arm arm 發現有咗!有如多野都唔明,麻煩大家幫幫忙!

1)如果我返去生B,應該第幾個月返(有份工係香港)
2)我應該係香港定加拿大生(求意見)
3)如果留喺香港生BB,到小朋友十二三歲申請去嗰邊會唔會好麻煩?(爸爸係香港人)

珍珠宮

係加拿大生... BB 攞香港身分證同特區戶照有困難...
係香港生... 攞香港身分證、特區護照就容易好多... 你有無加拿大護照?有既話 BB 都會有..
我姑仔本身係香港人.. 有加藉.. 後來嫁去台灣.. 個b係台灣人出世..
阿b一出世就有晒香港身分證.. 特區護照.. 加拿大護照.. 同台灣護區..

別墅

回覆樓主:

我唔知係咪每個省都一樣,但安省你必須證明你連續住滿三個月先拎到health card, 如果唔係我諗要比錢...

子爵府

回覆樓主:

加拿大人的子女在香港生可以有passport
但他们的子女将不會自动有passport

子爵府

teresayan07 發表於 16-10-13 12:11
係加拿大生... BB 攞香港身分證同特區戶照有困難...
係香港生... 攞香港身分證、特區護照就容易好多... 你 ...

我有passport!不過我係第二代(跟父母移民)!如果係香港生,到時返去要坐移民監

珍珠宮

doryi 發表於 16-10-13 13:05
我有passport!不過我係第二代(跟父母移民)!如果係香港生,到時返去要坐移民監
...
我姑仔都係當年跟父母移民攞 passport...佢兩個仔女一個香港出世.. 一個台灣出世.. 都一出世就攞到加拿大 passport.. 唔駛移民監..
我有d移民左去加拿大既親戚.. 都特登要返香港生.. 如果加拿大生會攞唔到香港身分證..

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

回鄉證對你子女重唔重要?如果重要,就返香港生。

大宅

doryi 發表於 16-10-13 13:05
...

應該跟父母移民都係計第一代,係你嘅仔女先係二代同喺香港出世可以有passport,反而係孫嗰代先要坐移民監。

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

cheechi 發表於 16-10-13 13:34
回鄉證對你子女重唔重要?如果重要,就返香港生。

今年改左例,如果子女係加拿大籍而之前又無力過回鄕證係唔可以力了,過大陸要揸加拿大大passport 簽證,因為我個女都係力唔到!大陸免你地揸太多證件

男爵府

doryi 發表於 16-10-13 12:07
本人係加拿大non residence ~Arm arm 發現有咗!有如多野都唔明,麻煩大家幫幫忙!

1)如果我返去生B,應該 ...

你係加拿大人有加拿大passport咁喺香港生都得啦,小朋友一出世就可喺香港嘅加拿大領事館申請加藉攞加拿大passport,同時有香港出世紙可申請特區護照加回鄉咭。如果你返去生但係係non resident 咁要自己負責醫療費用,如我冇記錯好似要住夠180日先可以再申請返health card. 請問你是那一個省的?
利申:自己和c6都係加拿大藉港人,香港生小朋友喺香港攞加拿大passport

wcpcelia    發表於 16-10-14 11:22

子爵府

回覆 GillianChung 的帖子

Thanks!

子爵府

GillianChung 發表於 16-10-13 14:08
你係加拿大人有加拿大passport咁喺香港生都得啦,小朋友一出世就可喺香港嘅加拿大領事館申請加藉攞加拿大p ...

我老公可以係加拿大領事館申請嗎?佢係咪都要坐移民監先可以申請?

男爵府

回覆樓主:

你c6如果冇加籍咁bb就算加拿大出世都可以攞番香港身份證。如果父母都有加籍先唔得。

不過你non-res, 返黎生又要俾錢, bb香港出世又直接有加籍, 冇咩需要返黎生。

我響Toronto, 出名既中國人醫生好爆, 我個時有左5 weeks 即book好彩book到想要既醫生, 我知有啲6 weeks book已經唔收。 到你返得黎要搵個好既婦產科收你都好難除非你唔揀擇求其搵個。

我兩個女加拿大出世, 我同c6加籍所以佢地冇香港身份。 岩岩問完連大陸簽証都做唔到, c6想佢地返大陸見太嫲都冇辦法。c6仲要岩岩回左流做野, 啲女居留問題好麻煩, 早知係咁我都會響香港生。

男爵府

aibaba 發表於 16-10-13 16:15
你c6如果冇加籍咁bb就算加拿大出世都可以攞番香港身份證。如果父母都有加籍先唔得。

不過你non-res, 返黎 ...

我姑奶都係在多倫多,3個仔女在加拿大出世,父母也是加藉,但3個小朋友也可以回大陸探親,但也申請到簽証。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

PINGADA 發表於 16-10-13 17:12
我姑奶都係在多倫多,3個仔女在加拿大出世,父母也是加藉,但3個小朋友也可以回大陸探親,但也申請到簽証 ...

佢話我地個女出世紙父母出生地寫左Hong Kong, Hong Kong 而唔係Hong Kong, China 所以唔得。 要改出世紙先得, 好麻煩我冇搞啦。

子爵府

多謝大家意見!我會留喺香港生

首頁

尾頁

跳至