論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我見佢每星期買既嘢應該會有錢淨, 不過老公話唔駛問, 同埋每星期都會照比同一個數佢買, 大家係咪咁?

大宅

每日比, 用剩比番我.

子爵府

你老公太大方啦,後患無窮,易放難收!!

每次都要check收據, 買剩d錢咪下次買繼續用咯, 買送錢就係買送錢, 吾好當獎金甘就比姐姐啦

翡翠宮

一星期一次定額; 佢會留低單比我睇.

大宅

用浄唔洗問咁趣?

大宅

回覆:laibebemama 的帖子

我會將買餸錢同記事簿放入一個袋
叫佢用入面d錢買
Receipt 都放埋入去
無單的就寫底
我見無錢就會再放 得閒看下單

唔駛問黎問去咁老土
佢知我會睇下所以都唔會亂黎

伯爵府

我不定時, 不定金額俾, 開本簿記錄低邊日俾咗幾多錢佢, 有時二三百, 有時四五百, 佢買餸後寫低買咗乜和幾多錢, 有機單的叫佢夾埋在簿內. 用到唔夠錢佢會話我知. 我得閒就check數和計番個balance.

男爵府

laibebemama 發表於 16-10-13 12:31
我見佢每星期買既嘢應該會有錢淨, 不過老公話唔駛問, 同埋每星期都會照比同一個數佢買, 大家係咪咁?
...

緊係唔得啦!!! 咁咪變相買餸錢係佢架囉!!!! 佢仲唔會買爛菜cheap野等自己袋多d??你老公完全唔識管理人+理財
呢方面絕對唔可以隨便~
反而你地可以得閒買佢鍾意食既野俾佢~
對工人大方, 即係害左自己頭家~
佢始終係外人, 對朋友最好都數目分明, 何況係幫你屋企打工的?

wcpcelia    發表於 16-10-13 14:49

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毎次比, 用淨比番我

大宅

回覆樓主:

一星期一千蚊,逢星期一俾佢,有用剩就放入一個我俾佢用尼放散銀既袋

子爵府

回覆樓主:

我工人永遠用特,所以我同佢講明用特冇得claim的

男爵府

回覆 kimberlybaby 的帖子

咁即係要佢慳住洗?

男爵府

回覆 mini1204 的帖子

街市買送都問佢要單嗎?

大宅

開心吸收勳章

我屋企係買餸錢用到差唔多, 工人就同我講, 我就俾200 蚊, 買嘢要攞單, 無單就寫底. 返到屋企用本簿記起每日用咗幾多錢.

翡翠宮

laibebemama 發表於 16-10-13 15:47
回覆 mini1204 的帖子

街市買送都問佢要單嗎?

街市佢5識,只會去超市

子爵府

laibebemama 發表於 16-10-13 12:31
...
一定要攞單,記數,用剩退回
我每次$500,工人用A4 纸記低,夾receipt, 計balance,
放餐枱

見用剩唔多,结數,我攞起剩錢,從新再嚟$500

而家冇番工,自己買,工人冇錢過手

男爵府

...

我會自己買餸,因為有時無得買,佢唔識變通,無買就回家。如有某些想買買一次俾一次及要拿單,買完個尾數要俾番我。

子爵府

laibebemama 發表於 16-10-13 15:45
回覆 kimberlybaby 的帖子

咁即係要佢慳住洗?

冇可能下下比100就買1一百一十幾,.比60就買到六十幾,佢話事?

大宅

我每次俾1000蚊(放在一盒內),工人每次買嘢攞單,無單嘅用紙寫低,所有開支寫在簿上.到用淨返一百幾十,會再放1000蚊....每月會結算總開支.

水晶宮

baby317 發表於 16-10-13 14:11
我會將買餸錢同記事簿放入一個袋
叫佢用入面d錢買
Receipt 都放埋入去

我similar.
有個box. 有$400.
我呢倒得supermarket 一定有receipt. 用倒咁上下check 下。

首頁

尾頁

跳至