嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿囡而家17個月,細細個已有便秘問題,飲緊腸胃配方奶粉都無改善。
請問有無便秘BB,可以分享下食咩有助改善?

珍珠宮

Sandylty 發表於 16-10-13 12:33
阿囡而家17個月,細細個已有便秘問題,飲緊腸胃配方奶粉都無改善。
請問有無便秘BB,可以分享下食咩有助改 ...

大女經驗係戒左奶粉就無再便秘,之前食咩飲乜都係無乜用

別墅

AGa1111 發表於 16-10-13 13:14
大女經驗係戒左奶粉就無再便秘,之前食咩飲乜都係無乜用

囡囡一日食幾多餐奶?
但積得耐都要令佢排便,你用咩方法?

珍珠宮

Sandylty 發表於 16-10-13 14:05
囡囡一日食幾多餐奶?
但積得耐都要令佢排便,你用咩方法?

佢出世幾日便便已經唔多好,轉左幾次奶粉都咁上下,食乳果糖都係勉強痾到,一歲時只飲早奶,其他時間飲水,飲湯。之後轉鮮奶就明顯有改善

珍珠宮

AGa1111 發表於 16-10-13 14:54
佢出世幾日便便已經唔多好,轉左幾次奶粉都咁上下,食乳果糖都係勉強痾到,一歲時只飲早奶,其他時間飲水 ...

歲半戒埋奶就痾得好順,可能奶對佢黎講難消化,令佢難便便,而家4歲喇都無再便秘

別墅

回覆 AGa1111 的帖子

食乳果糖有幫忙, 都唔算嚴重.我囡好多野都試晒. 本身又有濕疹, 又唔敢亂轉奶粉.豆奶係咪無幫助?

回覆 Sandylty 的帖子

Hello Sandylty,通常1-2歲既小朋友會以三餐固體為主、兩餐奶 (360-480亳升) 做副食, 通常纖維和水份嘅攝取唔夠既小朋友,容易出現便秘問題,囡囡 鐘唔鐘意飲水? 喜歡食水果/菜? 每日適量既運動幫助腸道蠕動,餐與餐中間用掌心幫囡囡順時針按摩肚仔,都係最天然方法幫助腸道蠕動和排便。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-10-13 17:48

Hello Sandylty,通常1-2歲既小朋友會以三餐固體為主、兩餐奶 (360-480亳升) 做副食 ...

可以私訊嗎?
Sandylty 發表於 16-10-13 18:15
可以私訊嗎?

很抱歉私訊服務並不適用於此帳號, 如有查詢, 請致電牛欄牌媽咪專線3509 2000。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-10-13 17:48

Hello Sandylty,通常1-2歲既小朋友會以三餐固體為主、兩餐奶 (360-480亳升) 做副食 ...

小朋友每日兩餐奶兩餐固,唔太喜歡食生果,份量唔多,湯水都係飲大約300ml。

禁止訪問

別墅

Happylima 發表於 16-10-14 10:54

我仔仔都有呢個問題...發現以家D奶粉會令BB好燥, 後來經一位朋友介紹我一隻蔬菜粉, ...

叫咩名,有相俾我睇嗎?
岩歲半食?

Sandylty 發表於 16-10-14 10:25
小朋友每日兩餐奶兩餐固,唔太喜歡食生果,份量唔多,湯水都係飲大約300ml。

...
女女17 個月可以加多餐固然俾佢,早餐可以俾BB試下奶加麥皮,麥皮有豐富膳食纖維可以幫助排便。平日選擇多D高纖嘅蔬菜, 好似菠菜、南瓜、粟米等。如果小朋友唔太鐘意食水果, 可以榨果汁俾佢飲,或者係菜式中加入水果,如菠蘿炒飯、士多啤梨排骨等等,用唔同方法去吸引小朋友攝取多D纖維。小朋友有便秘即係現時飲水量未足夠,可以試下加片檸檬/蘋果係開水度,有少少香味吸引BB 飲多D水,或者煲梨水/竹蔗水/紅蘿蔔水/粟米水等唔油膩嘅湯水俾BB飲。

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-10-14 12:04
女女17 個月可以加多餐固然俾佢,早餐可以俾BB試下奶加麥皮,麥皮有豐富膳食纖維可以幫助排便。平日選擇多D ...

邊款麥皮岩,有無介紹?
係咪混入開好既奶粉? 分量係幾多?
因為而家飲緊腸胃配方奶粉,放一陣就變傑

另外想問,用藜麥索煮爛飯,有無幫助?

Sandylty 發表於 16-10-14 12:06

燕麥、藜麥都含有豐富嘅維生素、礦物質以及不溶性膳食纖維素, 膳食纖維素可以有效促進BB腸胃蠕動, 幫助排便。媽媽可以先用滾水將麥片煮至軟身,加至奶類作為早餐,麥片比教飽肚,奶嘅份量可因應BB 胃口去調節。亦可以將煮好麥片及其他食材例如南瓜,肉碎混入米飯,製作燕麥/藜麥飯。除左麥片, 俾BB 食多D 高纖或者可以預防便秘嘅水果例如橙、牛油果、番石榴、奇異果、啤梨、火龍果、西梅等, 將水果切成唔同形狀吸引BB 食, 只要攝取足夠水份/纖維, 便秘問題就會慢慢改善架喇!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-10-14 16:22
燕麥、藜麥都含有豐富嘅維生素、礦物質以及不溶性膳食纖維素, 膳食纖維素可以有效促進BB腸胃蠕動, 幫助排 ...

好,會嘗試下。

另外想問下,BB未出晒大牙,吞嚥咀嚼唔叻,食野成日好似想嘔,會唔會係發展方面有問題?
Sandylty 發表於 16-10-14 16:27
好,會嘗試下。

另外想問下,BB未出晒大牙,吞嚥咀嚼唔叻,食野成日好似想嘔,會唔會係發展方面有問題?
一般2 歲半前會出齊20 隻乳齒,而臼齒(大牙)通常係最後先出。即使BB 未出哂大牙,但1歲後已經有基本咀嚼能力。有時未吞到D較質感較粗嘅食物, BB會吐出黎, 甚至有作嘔反應;媽媽可以將食物稍為整得幼細少少同煮淋少少,因應佢咀嚼同吞嚥再去調較食物size。依個年紀嘅小朋友模仿能力好高架,多D係BB面前做咀嚼同吞嚥動作,相信佢咀嚼同咀嚼能力慢慢會改善!

別墅

Yvonne註冊護士@牛欄牌 發表於 16-10-14 18:01
一般2 歲半前會出齊20 隻乳齒,而臼齒(大牙)通常係最後先出。即使BB 未出哂大牙,但1歲後已經有基本咀嚼能力 ...

生果砌到好好好細粒啦,逐匙(跟)(筆)黎食,食食下就會想嘔既反應,我有諗過會唔會砌得太細粒(emoji)(emoji)

禁止訪問

男爵府

Happylima 發表於 16-10-14 10:54

我仔仔都有呢個問題...發現以家D奶粉會令BB好燥, 後來經一位朋友介紹我一隻蔬菜粉, ...

可否告訴我什麼牌子:mother:謝謝

首頁

尾頁

跳至