自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

dobbybabie 發表於 16-10-13 15:40
哈哈,咁你又講得啱,老—輩成曰講老豆養仔,仔養仔,父母對子女恩,似湧泉咁,子女對父母恩,似簷前雨, ...

自己兒女仲有好長既路要行,為仔女好想佢地有好前途,真係樣樣都係錢,老人家衣服再靚又無人望,食野又要以清淡先健康,平時又易攰遠行好多考慮,俾太多佢地又警佢地俾人呃。

所以對父母好應該未結婚之前盡做,佢地行得走得食得加上自己無經濟壓力,結左婚已經唔係一個人既事,要考慮一家人喇!!!

翡翠宮

hhz 發表於 16-10-13 15:48
Um.....

我做左ftm後都俾一樣咁多錢俾我阿媽,咁只係我希望佢手頭有少少鬆動錢。

有時2公婆一結婚就開始供樓,過幾年生埋小朋友就真係手頭緊,所以有時另一半經濟能力唔差真係好重要!!!!

大宅

dobbybabie 發表於 16-10-13 15:14
哈,哈,希望沒悶親大家。佢既P0ST,我都有睇開,某的位我認同佢,某的位我就真是O咀。點解我會驚,因為某 ...

養兒育女是天職,不求回報地䀆父毋責任是應份、強求回報可能換來失望

珍珠宮

三歲定八十⋯我唔奢望將來大仔養我,但教佢將來要孝順爸爸,爸爸每個月洗咁多錢供書教學就係想你好好唸書將來有機會出人頭地⋯佢老左你比返1千幾百佢買米煲粥

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

dobbybabie 發表於 16-10-13 15:14
哈,哈,希望沒悶親大家。佢既P0ST,我都有睇開,某的位我認同佢,某的位我就真是O咀。點解我會驚,因為某 ...
父母, 子女都應該有自己人生, 唔好太依賴。
互相扶持係應該。
上一代父母多數生幾個, 冇咩錢儲落退休, 仔女照顧佢地也應該。
呢一代生活成本高, 壓力力, 最好自己好好計劃將來退休, 唔好靠子女供養, 佢地都唔容易。
屋企經濟緊掘, 就唔好做FTM, 公一份婆一份會鬆動D

你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

我未有小朋友,婚後比阿媽ge家用無減過,隨住人工調整都有加少少,不過我本身都唔係話比超多,都係幾千蚊,唔夠佢豪洗,夠佢生活咁。

我同意有d jm講,生小朋友真係唔好望佢將來會養返自己,特別係香港呢個咁難生活ge地方。

但講就咁講,我覺得唔可以直接套用係我地父母身上。始終時代唔同左,以前果代十個有八個都有養兒防老思想,而且當時無乜退休保障可言。(雖然我地宜家都無,但至少有會不斷蝕錢ge強積金,同埋我地都會諗自己退休點算)係咁ge情況下,係咪一句「佢生我係佢個人選擇,唔應該假設我會養佢」就解決到呢個問題?

我自己就做唔出。

所以我一出泥做野諗要比幾錢家用同規劃將來時,我就計左自己父母入必要開支果到。我個家用比好多同學泥講一定唔係多(我好多同學比一半以上,話父母幫佢地草),但我比得出就預左唔會收返(即係唔會當係父母幫我草)同點都唔會減。

所以婚後我無減,結婚洗好多好緊拙時,都死慳自己唔減家用。到宜家plan兩年後生小朋友,我同老公共識都係,計過養唔起小朋友就唔好生,點都唔可以慳父母,因為小朋友未出現,可以控制到,大不了唔生。父母一直都係到,真係做唔出唔養。

yiu_mimi    發表於 16-10-14 14:11

象牙宮

引用:Quote:littlecar 發表於 16-10-13 15:36 其

原帖由 dobbybabie 於 16-10-13 發表
同感,而事實自己亦是咁。所以都是祇求付出,唔望報恩好的,特別是仔
...
仔好唔及新抱好,係岩既!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

人人生活大不同
今日唔知聽日事,錢都係煩架喇

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我從來都冇念過要兩個仔養我
佢地顧好自己已經好好啦

珍珠宮

Lovelovebear 發表於 16-10-13 15:34
我都有仔(2歲),不過真係唔奢望佢會養返我,而家努力儲錢好過

早日為退休作準備

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

mickey2013 發表於 16-10-13 15:33
咁第日你仔會話,媽咪,我要養仔俾佢讀國際學校,所以你自己搞掂啦~拿,呀媽你咁大個人,應該一早為退休為病做準 ...

自己做ftm係自己選擇,比千幾蚊有膽出post話人地唔孝順,you win

翡翠宮

dclm 發表於 16-10-13 16:07
我未有小朋友,婚後比阿媽ge家用無減過,隨住人工調整都有加少少,不過我本身都唔係話比超多,都係幾千蚊, ...

如果你地一直經濟無變就可以,假設你地收入有變,會唔會賣樓同父母住都唔減生活費,呢D先係人生交差點,所以我唔會批評人點供養父母,家家有本難念的經!!!

大宅

引用:Quote:mickey2013 發表於 16-10-13 15:33

原帖由 julieko 於 16-10-13 發表
自己做ftm係自己選擇,比千幾蚊有膽出post話人地唔孝順,you win
50步笑百步

子爵府

超級特務 發表於 16-10-13 16:06
父母, 子女都應該有自己人生, 唔好太依賴。
互相扶持係應該。
上一代父母多數生幾個, 冇咩錢儲落退休, 仔女 ...

你講得好啱啊,父母,子女都應該有自己的人生,是互相扶持,照顧,唔是互相拖累,我死慳死扺,在教育方面捨得,是想兩個仔讀到書,可選擇自己的人生,孝順,有家用,我祗是 當花紅,唔是必然,某程度我覚得俾家用,是一個負責任既成年人應做的。祇不過有的POST,要想自己心安,父母做得唔完美既地方,竟然是抹殺咗父母眠乾睡濕,十月懷胎的養育之恩,

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

julieko 發表於 16-10-13 16:13
我又相信孝順有分心同金既,但樓主就俾少少金,想第日呀仔俾大舊金, 另一個post就心同金都無. 假如仔女真係能力所限俾唔到好多錢,咪多D去探父母,多D打電話傾計關心佢地, 好明顯而家就無人講心, 講起金就耍手擰頭

水晶宮

我都會為自己退休作打算,唔會成為孩子的負累.
但如果我囡囡同我講"你自己諗掂先至好退休、你咪拖累我、我都有我自己既生活,我無閒錢比你架...",我諗我真係會好傷心!

yiu_mimi    發表於 16-10-14 14:14

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

alphabetagamma 發表於 16-10-13 15:48
你養佢廿年,要佢養返你? 生兒育女為這目的,好可怕,即係玩緊育成遊戲?係你選擇生bb,小朋友算係被動。
...
完全同意
我冇問准個小朋友就帶佢嚟呢個世界, 佢被動架
做咩要將我老左養我/照顧我責任加比佢

佢肯做係BONUS, 係佢心地好, 我地做父母做到個榜樣比佢學

自問我媽教得我地好好, 我幾姐弟都算考順
阿媽從冇同我嘈家用, 皆因一畢業就主動比, 加人工又加比阿媽 (係嫁左冇再加...), 帶阿媽去旅行包底, 阿媽同朋友去旅行就SPONSOR, 同阿媽出街食飯一定係我地比 ...

大宅

littlecar 發表於 16-10-13 16:19
如果你地一直經濟無變就可以,假設你地收入有變,會唔會賣樓同父母住都唔減生活費,呢D先係人生交差點,所 ...

因為我地兩個份工相對都係好穩定ge,同埋家用只係佔開支好少。我都有預第時將來經濟有機會會改變,可能突然返唔到工之類。所以我地個計法係假設我地一個月可以拎到10000出泥,但佢地可能5000已夠用,咁我只會比5000,其他草起以備佢地到時有咩不時之需。因為我地唔想比左10000,第時唔夠錢就cut到佢得5000咁。

其實我個意思唔係話人人都要好似我咁,或者我咁先岩。而係想講雖然話就話生仔唔好望佢養返自己,但父母生自己出泥,無功都有勞,養到都應該盡量養。已經生左就無得講,未生小朋友ge,我覺得做規劃時都要諗埋父母,唔係自己有新家庭就唔理父母。

水晶宮

dclm 發表於 16-10-13 16:07
我未有小朋友,婚後比阿媽ge家用無減過,隨住人工調整都有加少少,不過我本身都唔係話比超多,都係幾千蚊, ...

我地呢個年代都算難做、又要顧上又要顧下、而家見有jm仲話樓都買埋俾子女、佢搞掂自己就好安慰都唔敢100%旨意佢。
我一直諗果個樓主係態度問題多過真係好衰...
同埋好明顯佢地兩兄妹當媽媽係負擔、想避開多過想法子解決

yiu_mimi    發表於 16-10-14 14:15

水晶宮

呢個年代仲諗會有養兒防老?你自己都唔能夠做到啦!

首頁
12345...7

尾頁

跳至