在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我有兩個小朋友, 一個P3, 一個K3. 晚上回家忙於檢查功課, 温習.

老公什少幫手, 回家只會做公司野OR瞓覺 (話壓力大, 好睏, 食完飯就瞓, 到11:00起身做野).
佢成日話佢主要養家, 佢要有時間休息, 返工才有精神.

佢人工高我一倍, 屋企支出, 佢3/4, 我1/4.

我都冇所謂, 我份工輕鬆, 放工都有精神照顧小朋友.

但問題係, 佢仲要我照顧埋佢. 得閑, 都冇問題, 但有時真係唔得閑, 覺得變左佢侍婢.
1. 佢沖涼要幫佢攞衫, 同緊個女做功課, 佢瞓係床度, 叫我攞衫. 我叫佢自己攞, 佢就話我唔識做老婆, 幫唔到手. 又嬲我1-2個星期
2. 10:00PM 我同左個女入房瞓, 佢剛瞓完起身, 要食水果, 我出廳攞野. 佢叫我削皮, 工人仲未瞓, 話幫佢削, 佢嬲左我2個星期.
3. 佢想早訓, 有時要幫佢舖埋被.
4. 有時坐係度睇電視OR做公司野, 要我倒水俾佢飲, (阿女有冇點解, 爸爸唔自己倒, 我咪話爸爸懶, 佢就話太太要服侍老公)

以上事兩個月發生幾次.

如果小朋友放假, 唔洗温書, 檢查功課, 我幫佢, 都冇所謂, 知佢返工辛苦.

但要照顧小朋友, 佢又唔幫手, 仲要照顧呢D野, 真係唔LIKE, 佢只係攞錢返來, 就OK. 我仲要照顧埋佢.

同佢講, 我都好睏, 要返工, 要照顧一家大小, 佢就叫我唔好返工. 但一頭家佢一個人返工, D錢真係會好緊囉.

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我念你返工他都敢甘點你做野,如果你ftm咪仲死~
我都系返工,返來屋企主要任務系幫我女檢查功課,其他咩都無理~如果我心情差,我會讓我c6做完家務再教女做功課~

珍珠宮

回覆樓主:

無可能囉

侯爵府

回覆:在職媽咪要照顧小朋友, 仲會唔會貼心服侍老公

呢D唔係貼心照顧。。呢D叫縱容。。試下果個係我老公。。我叫佢食C食左好耐。。。唔理大家係咩收入,對個家庭開支付出幾多,大家地位都係平等。。所以我老公一樣要做家務,一樣要湊仔,錢一樣要俾。。唔好點我做野,我亦唔會點佢做野。。大家係做到就做。邊個有時間邊個做。。呢個先叫家庭。。即使係FTM....都係一個人。。會攰既人。。老公亦無資格點個老婆做野。。你估古代呀?叫佢收X啦。。呢種男人真係唔好同佢客氣。。你愈忍。。佢愈當你奴隸。。同埋。。必要俾佢知家庭係需要兩公婆付出。。。唔係佢賺多D錢就多X曬。。。呢種思想簡直係垃圾。。

男爵府

畀面勳章

回覆:在職媽咪要照顧小朋友, 仲會唔會貼心服侍老公

佢真係當自己係大爺呀,就算係ftm都唔係咁服侍佢囉,搵多幾個臭錢大哂咩!

男爵府

lazywife 發表於 16-10-13 22:31
呢D唔係貼心照顧。。呢D叫縱容。。試下果個係我老公。。我叫佢食C食左好耐。。。唔理大家係咩收入,對個家 ...

同意! 愈睇愈嬲!
如果我c6覺得我份工唔及佢份工重要,我都會嬲爆!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你做 ftm 既快會C快d~

你服待得太好, 佢只會得寸進尺.

翡翠宮

會照顧佢,但係基本嘅嘢佢自己可以做都要做

翡翠宮

削皮? 我有無睇錯?
有無仔女都唔會so佢 發神經
我幫你削皮你幫我lam腳板剪指甲加按摩囉

男爵府

叫佢請個工人返來舖專門床, 拎衫

子爵府

沒有自理能力的人..... 太可怕了吧?!

公爵府

有工人,叫工人做,點會叫個老婆做,再講,有兩個小朋友,得閒死唔得閒病,大人大姐,唔分擔都仲要加重你負擔。我老公都試過覺得自己唔應該做家務,我爆完,佢咪嬲囉,嬲完自己醒覺左之後咪又係要做。

唔好在意佢嬲唔嬲,亦要堅持自己份工,如果佢叫你幫佢做野,你叫返佢做返你手頭上做緊既野,咁你就有時間幫佢。

good_pig    發表於 16-10-16 01:27

大宅

Dragonmama2012 發表於 16-10-14 16:14
有工人,叫工人做,點會叫個老婆做,再講,有兩個小朋友,得閒死唔得閒病,大人大姐,唔分擔都仲要加重你負 ...

"有兩個小朋友,得閒死唔得閒病,大人大姐,唔分擔都仲要加重你負擔。" <-- 講出我o既心聲.

我都係咁同佢講. 但佢係聽唔入耳. 唔幫佢, 佢就同你冷戰.

暑假得閑幫佢, 夫婦關係咪好d, 依家開學, 又要教女, 個心仲煩緊個女d功課, 温習, 佢又要你做呢d做果d. 真係唔想做囉, 佢咪又同你冷戰, 成日為左唔幫佢做呢d野攪到破壞夫婦感情.

星期日工人放假, 更唔洗望佢做家務. 我家務&教女一腳踢. 佢只會訓覺&做公司野.

伯爵府

katebb 發表於 16-10-13 17:15
我有兩個小朋友, 一個P3, 一個K3. 晚上回家忙於檢查功課, 温習.
呢D人D思想真係唔要得,以為古代呀?成個大爺咁,當你係工人多過老婆喎,如果你係FTM肯定仲受氣

我覺得你真係要狠狠爆佢一獲至得

大宅

真係睬佢都有味

1. 講到自己咁重要,就唔好計什麼3/4,1/4。想要「女主內」就負責哂「男主外」先,再者,男人揹起頭家要唔要立牌坊?

2. 佢鐘意嬲,掉返轉頭諗,只要你可以ignore佢,其實咪變相唔洗俾佢點到氹氹轉。只要你唔上心,佢只可以激死佢自己。

3. 開心見誠傾一次,既然佢有男人,做場戲,唧兩行眼淚俾佢知其實你都辛苦嘅。

不如,真係每對夫妻相處都有自己一套,唔開心唯有上黎呻多兩句啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

katebb 發表於 16-10-13 17:15

我覺得佢真係好大少WO...

侯爵府

回覆樓主:

潮州人?

切生果,削皮呢d工作,我屋企係男人做,女人負責食。

男爵府

回覆樓主:

咩年代呀,仲老婆服侍老公
佢要返工你都要,仲有老婆要黎錫,唔係要黎做妹仔

別墅

0030 發表於 16-10-13 17:41
我念你返工他都敢甘點你做野,如果你ftm咪仲死~
我都系返工,返來屋企主要任務系幫我女檢查功課,其他咩都 ...

做咗ftm知一定要靠佢,仲唔一日到黑講唔洗出去做野都唔服侍我,爭在未講搵第二個服侍佢

大宅

Del

首頁

尾頁

跳至