親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同99下星期出發啦,交通仲係未攪掂好擔心,想請問我地住心齋橋,係梅田行去大阪站好d, 定係係新大阪站坐車好d,有冇jm去過可以詳細講我知,唔該

伯爵府

daughterma 發表於 16-10-14 08:52
我同99下星期出發啦,交通仲係未攪掂好擔心,想請問我地住心齋橋,係梅田行去大阪站好d, 定係係新大阪站坐 ...

踏入十月中已是小火車的旺季,建議你去到日本先去JR COUNTER BOOK 定小火車的票,然後再PLAN怎樣玩嵐山的行程.由大阪去嵐山,建議一程搭JR,一程搭阪急,因為小火車的站近JR車站,但另一景點渡月橋近阪急的車站.搭不同火車可以不用走回頭路.

假設你訂到早上由龜岡下行至嵯峨的小火車,行程可如下:

心齋橋(地鐵) -> 梅田/大阪(JR) -> 京都駅(JR) -> 馬崛(徒步) -> 小火車龜岡(小火車) -> 小火車嵯峨(總站)或嵐山(徒步) -> 竹林, 天龍寺, 嵐山大街, 渡月橋(徒步) -> 阪急嵐山(阪急) -> 河原町, 祗園(阪急) ->梅田(地鐵) -> 心齋橋

嵐山行程大約大半日可以完成,建議傍晚可以加遊京都最旺的地區河原町,祗園等.

wiiabcd    發表於 16-10-19 20:57
love45    發表於 16-10-19 16:16

男爵府

回覆:jcctiu 的帖子

係咪即係話係梅田大板站坐JR京都缐, 唔好去新大板站轉

伯爵府

daughterma 發表於 16-10-16 21:41
係咪即係話係梅田大板站坐JR京都缐, 唔好去新大板站轉

大阪去京都的JR一定停新大阪,所以去新大阪轉車一樣OK,只不過要坐多三個地鐵站.

男爵府

jcctiu 發表於 16-10-16 22:59
大阪去京都的JR一定停新大阪,所以去新大阪轉車一樣OK,只不過要坐多三個地鐵站. ...

可唔可以教埋我點坐車由心齋橋去大阪城公園?

公爵府

daughterma 發表於 16-10-17 13:58

用google map 查
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

伯爵府

daughterma 發表於 16-10-17 13:58

大阪城有幾個地鐵站都可以去到,如果由心齋橋出發,可以直去森之宮下車,由東南面入城,玩完就從城的西南面谷町四丁目走.

大宅

好媽媽勳章

jcctiu 發表於 16-10-16 18:26
踏入十月中已是小火車的旺季,建議你去到日本先去JR COUNTER BOOK 定小火車的票,然後再PLAN怎樣玩嵐山的行 ...
謝謝你的分享, 很清楚

我都是心齋橋(地鐵)御堂筋線出發, 請問是到 "梅田駅" OR "大阪駅" 落車?? 之後想坐JR京都線(新快速), 係咪快過坐普通JR?

伯爵府

cowboybaby 發表於 16-10-18 12:27
謝謝你的分享, 很清楚
地鐵沒有大阪駅,只有JR才有.地鐵梅田駅和JR大阪駅是同一個地方,地鐵站行過去約五分鐘.JR的新快速不是站站停,當然快過站站停的普通車,如果夾到時間當然是搭新快速好,反正價錢和普通車一樣,不用付特急費.

大宅

jcctiu 發表於 16-10-16 18:26
踏入十月中已是小火車的旺季,建議你去到日本先去JR COUNTER BOOK 定小火車的票,然後再PLAN怎樣玩嵐山的行 ...
用日本阪急乘車劵可唔可以搭哂你所講嘅站?小火車要另購?那裡可買?

伯爵府

winwin112 發表於 16-10-19 15:18
用日本阪急乘車劵可唔可以搭哂你所講嘅站?小火車要另購?那裡可買?
你用阪急卷就一定要搭阪急電鐵,在地鐵梅田駅行過去阪急梅田駅和去JR大阪駅一樣都是大約五分鐘.去京都阪急和JR停的地方是很不同的.如果去嵐山阪急的車站在渡月橋,如果行過去搭小火車大約要15-20分鐘,沿途會經過嵐山的主要景點.另外阪急電鐵方便去到鳥丸,河源町,祗園這些JR去不到的地方.

阪急一日卷十月開始加了價100YEN,所以現在如只搭來回京都大阪兩程車,買PASS已不可以慳到錢了.

小火車是觀光列車,任何PASS都不會免費或有DISCOUNT.小火車可以買即場(第五卡車只可以買即場),也可以在日本各JR車站的COUNTER預訂.旺季如現在至十一月底就算早幾日訂也不容易買到車票,所以建議一去到日本就先去訂定車票,然後再計劃嵐山的行程.

大宅

好媽媽勳章

回覆:jcctiu 的帖子

請問怎樣check新快速JR個時間表?

梅田是地鐵站,搭JR要過隔離大阪JR站,對嗎?

伯爵府

cowboybaby 發表於 16-10-19 20:39
請問怎樣check新快速JR個時間表?

梅田是地鐵站,搭JR要過隔離大阪JR站,對嗎?
1. 最方便是用乘換案內這一類的APPS去查.當然也可以上官網CHECK.
2. 是

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:cowboybaby 發表於 16-10-19 20:39

原帖由 jcctiu 於 16-10-19 發表
1. 最方便是用乘換案內這一類的APPS去查.當然也可以上官網CHECK.
2. 是
大阪按時刻表,之後揀京都線?但再入到去唔識睇

大宅

好媽媽勳章

回覆:大阪去京都坐小火車交通

伯爵府

[新] = 新快速, [快] = 快速 : 這兩款都是不會站站停的普通火車, 沒有PASS坐這兩種就最適合.

另外要留意目的地, 米 = 米原, 京 = 京都, 野 = 野洲, 金 = 金沢; 這些車都必停大站京都,但沒有註明的車可能去不到京都

大宅

回覆 jcctiu 的帖子

大宅

好媽媽勳章

引用:[新] = 新快速, [快] = 快速 : 這兩款都是

原帖由 jcctiu 於 16-10-20 發表
[新] = 新快速, [快] = 快速 : 這兩款都是不會站站停的普通火車, 沒有PASS坐這兩種就最適合.

另外要留意目 ...
明白,唔該曬妳呀

另外,我想去奈良公園,你覺得邊日去好

1.Day 1, 8:00am香港飛,到日本搭南海電鉄到難波,心齊橋酒店check in, 放低行李食揾lunch出發去大阪城(唔知會否太夜)車錢560/35分數鐘

2. Day 2, 朝早心齋橋先去大阪城,再去奈良,車錢770/1小時多d

大宅

好媽媽勳章

引用:[新] = 新快速, [快] = 快速 : 這兩款都是

原帖由 jcctiu 於 16-10-20 發表

另外要留意目 ...
其實我覺得日本橋駅坐近鉄去奈良很方便,又快又平,但驚day1 太趕,唔知日本冬天會唔會好快天黑?

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

daughterma 發表於 16-10-14 08:52
我同99下星期出發啦,交通仲係未攪掂好擔心,想請問我地住心齋橋,係梅田行去大阪站好d, 定係係新大阪站坐 ...

我上次係先坐阪急車去阪急嵐山,落車後經過公園再行過渡月橋先再去小火車站,我坐來回程,回程時係小火車站嵐山站落車,行下竹林再行出去食野,之後坐JR走!

首頁

尾頁

跳至