自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老婦仁 發表於 16-10-14 14:36
哈哈,好提議,不過其實我另外有事心煩,所以我要先冷靜

去個短trip, 行開下,心情會開朗啲,可能到時又有另一番領悟。

男爵府

我都經歷緊呢個時間。。。好難過

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 16-10-14 14:47
樓主,你嘅受傷,係因為你對朋友有期望,有期望,其實即係要求,一旦朋友冇做到你的期望,你就受傷害了,要 ...

我自己認為拍掌用兩手先嚮,無論任何情,必須相互,我不是聖人不是來報施,我不是等別人賞還,有一句說話就是如果你taken more than given 個gift box 就會empty ,我相信你明白我意思,所以睇得清清楚真面目,未賞不是好事

男爵府

QQ6543 發表於 16-10-14 14:51
去個短trip, 行開下,心情會開朗啲,可能到時又有另一番領悟。

本來我有煩事,咁岩呢堆人露出真面目,所有感而發。我反而煩事比較緊要,我不能出門

男爵府

Azicy1212 發表於 16-10-14 14:51

大家明白,難過完又要好好上路,因為面前好多事要解決

男爵府

超級特務 發表於 16-10-14 14:37
自我療傷, 讓時間去沉澱。

Time can cure for sure 只是時間問題

珍珠宮

明白你,加油

大宅

我曾試過被自以為是好朋友的人傷透了心......那感覺原來似失戀(我非同性戀, 但原來女性之間深厚友誼一旦終結, 失落感覺似失戀)......曾經, 有個朋友, 大家當彼此是知己般, 什麼也分享......友誼維持了十多年, 以為自己朋友不多, 知己一個已無憾......可惜, 最後要絕交了......儘管之後好偶爾有一點聯繫...e.g. WhatsApp下...但感覺已大不如前......已多年無見了......幸好, 我還有另一半, 還有親人, 佢地係我既最大精神支柱!

別墅

BB防敏心得分享勳章

子爵府

老婦仁 發表於 16-10-14 12:58
有時有些事情發生,會起負面情緒,有不開心的事,只能讓時間過去,不能解決的,就讓自己冷靜下來,看開點, ...
我寧願啲人叫我早抖,都好過講啲嘢嚟傷害我。
由出來社會至今,
我見到0既係讀書時0既朋友,
依家只得番c6一個仲係真朋友,
其他已經其實..... 就算以後都唔見唔聯絡,我都唔會介意。
出嚟社會之後識0既,
更加不值一提。

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

當負面情緒出現時,保持冷靜不是一件容易的事,我也在學習中,共勉之

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

明天會更好..........
詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

男爵府

Azicy1212 發表於 16-10-14 14:51

大家add oil 祝你更好的明天

男爵府

dayedaye 發表於 16-10-14 16:18
我寧願啲人叫我早抖,都好過講啲嘢嚟傷害我。
由出來社會至今,
我見到0既係讀書時0既朋友,

明白的,我知道這種事老生常談,要看化一點

男爵府

跳跳虎2015 發表於 16-10-14 16:07
我曾試過被自以為是好朋友的人傷透了心......那感覺原來似失戀(我非同性戀, 但原來女性之間深厚友誼一旦終 ...

什麼情都是會付出的,傷心是正常,我覺得好多人利用人的良善,如果不想經營,為何還要接受對方恩惠又或者傷害對方,

男爵府

cheechi 發表於 16-10-14 16:25
當負面情緒出現時,保持冷靜不是一件容易的事,我也在學習中,共勉之
...

一定要經常警惕自己,避免跌入情緒病陷阱

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Yibu 發表於 16-10-14 13:55
樓主, 我有留意你, 好多時你會因為朋友而唔開心. 我之前都有試過, 不過, 自從我調整對朋友的要求/心態, 再 ...
精簡朋友圈,呢句非常好

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老婦仁 發表於 16-10-14 15:50
我自己認為拍掌用兩手先嚮,無論任何情,必須相互,我不是聖人不是來報施,我不是等別人賞還,有一句說話 ...

人與人之間的感情係好脆弱, 有幾多係經得起所謂考驗? 亦有好多事,唔係相互配合就必事成,就正如,你而家的朋友,唔見得跟你配合。 見得人越多,你會發覺,好多事係你掌握之外,所以,一切隨縁。

男爵府

DoReMi媽媽 發表於 16-10-14 17:33
人與人之間的感情係好脆弱, 有幾多係經得起所謂考驗? 亦有好多事,唔係相互配合就必事成,就正如,你而 ...

對,另一隻掌唔想拍,免強都唔會成事,我自己都對自己講何必刻意經營,有家人關心知己三兩個就夠了

大宅

老婦仁 發表於 16-10-14 17:36
對,另一隻掌唔想拍,免強都唔會成事,我自己都對自己講何必刻意經營,有家人關心知己三兩個就夠了
...

當妳發現一個識咗十幾年的朋友,大家情同姐妹、無所不談的知己,原來彼此的關係一直只是建立在金錢利益上,原來自己一直被利用,為她真心付出的所有,從沒計較有多少回報,一切只是被看待為「傻妹子」。當刻知道時眼淚直流如下,心如刀割,還比失戀更痛苦,現在還深深感覺到。

首頁

尾頁

跳至