自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

話說我公司幾乎十成十都係九十後同事,我朋友細公司最近又請咗個六十歲既婆婆嚟做會計...大家不約而同响食飯時齊齊嘔哂血係咁呻公司啲同事...一.一|||

我啲青春少艾同事,,,朝早公司門口有報紙,入門當透明唔幫手執起擺入老闆房(老闆訂的報紙),直行直過,好似份報紙係門口地毡一樣.自己睇完份地鐵站免費報紙,唔係丟出去大垃圾桶,而係日日都係丟响我位個小型辦公室用垃圾桶...仲要丟完嫌個垃圾桶篤到佢個位,順勢推個垃圾桶响我張椅下面,搞到我掛响椅背個外套成日LAI住個垃圾桶份報紙同啲垃圾...仲有好多...(等有人同我一齊呻至繼續數)

我朋友果位六十歲會計,做咗幾日,已經一句駁人十句,下下judge我朋友公司運作開既模式唔掂,又唔肯做,叫佢記野,佢又唔記,到佢做時,唔係話佢唔記得,係聲大夾惡係咁入我朋友話係我朋友唔肯教佢,我朋友粗口都嚟...

依家搞到我朋友都頭痕,唔知第時係請番個後生既會計,定係年紀成熟啲既會計...佢見我果堆都咁惡頂,佢依家果件又惡頂....

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 16-10-14 21:20
話說我公司幾乎十成十都係九十後同事,我朋友細公司最近又請咗個六十歲既婆婆嚟做會計...大家不約而同响食飯 ...

都一樣。 老前輩我行我素,後生仔唔聽講,一言九`頂`,兩者差唔多。

ferrari2007    發表於 16-10-15 00:14

大宅

九十後雖然任性D,但至少有體能優勢,話晒後生比較energetic,叫佢地做下跑腿影印之類嘅雜務都肯去做,見客呢D工作通常都係後生做比較好

反而年紀大又脾氣差,仲要成日黑面又指指點點嘅,講真我就頂唔順囉

水晶宮

ryan_mami 發表於 16-10-14 21:28

都一樣。 老前輩我行我素,後生仔唔聽講,一言九`頂`, ...
我初初聽我朋友佢個新會計,我都真係以為佢呢次請既係九十後初出茅蘆既妹妹仔,,,誰知講多幾講,佢話係六十歲老女人時,我都真係暈低...番工幾日己經咁惡死又唔合作唔好好溝通,一嚟就惡好寸咀係咁爆我朋友,我朋友忍屎忍尿都唔忍佢走嚟還佢拖鬧爆佢,佢又同老闆講話我朋友好惡喎!係咁揾位亂入我朋友陷我朋友於不義,依家我朋友擺到明同佢老闆講唔會再理會計啲野(之前朋友走咗個會計,我朋友係額外幫公司暫時做埋會計所有野,但冇人工加囉),費時理佢,等佢老闆自己食番.

我果班係公主嚟,唔話得,佢地講一,您講二,佢地就覺得您話親佢地,但唔講,眼見佢地係咁浪費公司所有資源同係咁催殘公司啲機...做野又亂嚟唔用腦唔顧下人地,果吓真係好難頂...我負責訂購公司所有用品,最近最嘔泡就係,班公主話公司就嚟用哂口罩,叫我買盒番嚟,咁OK啦,跟住另一位公主老馮咁款ORDER我順便買埋火酒,然後大家就睇住佢用公司支火酒沾落佢手上張廁紙度,然後印佢額頭堆暗瘡........我頂..佢生瘡關公司Q事呀?公司支火酒買嚟唔係for佢咁樣私人用囉!您工作上整傷就話啫,我同其他同事睇到都無言囉...我最終冇買火酒.佢要自己買,自己拎單問老闆CLAIM啦!我認我係睇唔過眼.

仲有,佢地成日請病假,其中一個病假理由真係發夢都夢唔到,個妹話佢生唇瘡,要睇醫生,所以請一日病假.........醫生肯寫醫生紙俾佢請病假嗎?我很好奇.

水晶宮

1997112 發表於 16-10-14 21:32
九十後雖然任性D,但至少有體能優勢,話晒後生比較energetic,叫佢地做下跑腿影印之類嘅雜務都肯去做,見客 ...
我之前有位同事就嚟五十,又係女人嚟,跟我朋友果位六十歲差無幾...又係成日無啦啦揾位入人地陷人於不義,我試過俾呢個前老女人同事無啦啦入我,同我老闆講到好似係我唔想借我位部電腦佢印野,我果時都係新嚟,但早入職過呢個老女人,我老闆瞄咗我一眼,然後好似信個老女人咁苦勸我:"忍吓啦!" 我果刻真係氣頂!至憎人屈我!之後個老女人又要自己揀野做,自己唔想做果啲遲遲都唔肯幫老闆做,但又係咁搶我啲文件嚟做,做到一半發現我份文件唔好做,佢又丟番俾我不特只,仲要又入我又同老闆講到係我掟野俾佢做!明明係搶匪,見到粒鑽石太硬就唔要同個官講,話係苦主嫌鑽石重夾硬塞落個賊度迫個賊要...咁都得...跟住真係要佢幫手果啲,佢又玩怕蝕底,死都唔肯幫,好彩天有眼,佢都係睇唔過眼見我俾佢咁樣恰都仲可以一個頂十個屹立不倒,佢自己沒趣無癮地敗走...我都算係執番身彩...

大宅

咁又極端咗啲,都係中位數年齡(30-45)比較實際;我都領教過90後公主,做多少少都怕蝕咗咁,下下拎住部計數機計自己人工同工種要平衡, 做多少少同遲一分鐘放工好似會死咁!

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得老嘅難搞 d

衰晒要炒佢,90 後唔會旨在,easy come easy go,但炒個 60 歲嘅有機會玩嘢

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我公司最做到野果班係80/90後,有交帶,做野快,肯博肯捱,主動積極幫手
反而d老xx,新入職,唔接受人意見,我行我素,無料扮有料
p.s做廚房

水晶宮

QQ6543 發表於 16-10-14 21:53
咁又極端咗啲,都係中位數年齡(30-45)比較實際;我都領教過90後公主,做多少少都怕蝕咗咁,下下拎住部計數機 ...
Exactly...!我公司果班妹妹又唔係唔做野既,都做,但堅真係做得好慢囉...明知勁多野等住佢地做,佢地都可以有時間開哂會咁吹水傾明星,一傾至少傾半個幾鐘...到老闆同佢地反映暗示佢地做野做得好慢時,佢地又嚟開會咁話老闆好咁樣埋怨佢地做得慢..我頂吖...老闆好人林善,唔代表佢地可以咁樣得寸進尺囉!

水晶宮

zitzai 發表於 16-10-14 21:53
我覺得老嘅難搞 d

衰晒要炒佢,90 後唔會旨在,easy come easy go,但炒個 60 歲嘅有機會玩嘢
我朋友就係頭痕緊呢樣,難請走個阿婆囉!佢老闆係二世祖,不吃人間煙火...淨係見個阿婆有幾廿年會計功力,就盲撐話想直接簽約俾個阿婆留低做會計...我朋友嘔血中...

大宅

.

水晶宮

ljhy10 發表於 16-10-14 22:05
我條team有幾個下屬係90後,幾位小妹妹都係fresh grad,好乖,做事好交帶。佢地無office經驗,好多我地覺得 ...
講開呢啲,我都幾驚覺依家啲九十後真係堅連寄信、貼郵票、打信封都唔識...試過有個九十後幫公司寄信,佢用電腦PRINT信封,俾我CHECK,一睇....客戶地址啲字型隻隻有5蚊銀咁大...好似大耳窿收數咁....最後我都要教佢地,公司寄出既信件,字型調較到11至12左右就夠喇...唔駛咁大隻...跟住仲要教佢地點樣分行打地址...Flat, Floor同Block先後次序係咁打...佢地真係唔講唔提,佢地連地址都可以亂咁寫...呢樣我認真係時代唔同...

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

惡頂應該唔以年齡分, 大把40後90前都惡頂

水晶宮

家龍mA 發表於 16-10-14 22:01
我公司最做到野果班係80/90後,有交帶,做野快,肯博肯捱,主動積極幫手
反而d老xx,新入職,唔接受人意見,我行 ...

咁肯辛苦做廚的年青人,都應該有心工作學野,想hea都唔揀做廚。做開廚的老xx就梗係唔同啦,真是老闆都怕左佢地

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

zitzai 發表於 16-10-14 21:53
我覺得老嘅難搞 d

公司試過推走個70後主任(廚房),焗爐度數唔轉(夠鐘轉度數就扮唔知側側博),
選擇性企邊個位其他位唔學,自己個位企唔掂淋檔,專簡悠閑位做,夠鐘就游走,
西多唔落蛋漿就咁咋(做過飲食都知道這是常識吧),西多飛邊飛到一岩一忽,檸檬片切到變檸檬角,
好多人都睇唔過眼佢嘅工作表現,之後高層用咗d手手段逼佢走,佢最後嗰一兩日返工,
食飯過晒鐘好耐先返,差唔多收工就提前玩失蹤,同埋出樓面四圍唱,顛倒黑白

水晶宮

家龍mA 發表於 16-10-14 22:22
公司試過推走個70後主任(廚房),焗爐度轉唔轉(夠鐘(emoji)度數就扮唔知側側博),
選擇性企邊個位其他位唔學, ...
呢樣就似我朋友前任阿婆會計喇...又係側側膊,叫佢出去做野(因為會計野佢真係跟唔到,我朋友唯有叫佢做啲出街拎野同入票既工作),幾近都好,去一個地方都可以半晝至番,話冇得打的(冇得CLAIM公司數)所以盪失路喎....叫佢做番錢銀上既野,幾次唔記得交公司電費電話費,試過因為佢唔記得咗交,人地電話公司CUT我朋友公司啲電話....一.一|||...叫佢幫手寫票出糧俾公司啲伙記,佢都可以係咁出錯,兩個人既糧(兩張支票),佢入落一個人個戶口度,再唔係人地辭咗職走咗幾個月,佢都照出咗糧俾人...好激.

伯爵府

畀面勳章

公司個老海鮮用excel 係自己用個計算機計個sum , 提佢個excel 可以點拉就可以計到條數就話我巴屎閉

大宅

做唔做倒野有時都唔關年齡事,好多千禧、90後都肯做肯學;而年紀大就比較用心做,唔計較。都係唔好一竹竿打一船人。

good_pig    發表於 16-10-14 23:14

珍珠宮

最怕老海鮮

男爵府

90後難頂的係佢地背後的怪獸家長一
係公司受氣,比其他staff投訴就有怪獸家長打電話回公司請病假,
最勁係佢娘親打回來問經理,佢個公主女比senior同事話唔開心又比好多嘢佢個女做

搞到個女病咗,如果佢個女抑鬱自殺,問係唔係我地負責

超騎呢又惡頂

首頁

尾頁

跳至