論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

http://hongkongnews.com.hk/top_stories/pcg-give-food-allowance-to-fdhs/

大宅

BK Milk勳章

子爵府

引用:http://hongkongnews.com.hk/top_stories/p

原帖由 kimberlybaby 於 16-10-14 發表
http://hongkongnews.com.hk/top_stories/pcg-give-food-allowance-to-fdhs/
逐條逐條加入contract 迫香港政府就範, 下一步應該爭取在外留宿 ! 跟住印尼又跟, 點攪呀 ! 要我俾多千幾 allowance? 邊度值 ? 如果一定俾 allowance, 屋企所有水電煤, 我要佢俾埋一份, 睇下佢地仲想唔想要果千幾蚊? 我唔提供食, 唔好用我水電煤黎住食 ! 有本事餐餐食麵包!

子爵府

QQ70 發表於 16-10-15 11:07
逐條逐條加入contract 迫香港政府就範, 下一步應該爭取在外留宿 ! 跟住印尼又跟, 點攪呀 ! 要我俾多千幾 al ...
完全同意!簡直禁住搶!

伯爵府

可能遲d印尼又會跟。

伯爵府

可能遲d印尼又會跟。

大宅

回覆樓主:

如果真係實行要比food allowance.咁我應該唔會再請工人。就算僱主真係比咗food allowance, 工人都會食你屋企野,偷你嘅野。呢啲真係名符其實的又食又拎。

大宅

sylviaoneone 發表於 16-10-15 15:04
如果真係實行要比food allowance.咁我應該唔會再請工人。就算僱主真係比咗food allowance, 工人都會食你屋 ...

你講得一d都無錯(emoji)(emoji)我都係咁話

大宅

港府咁愛國,不如開放國內,益國內好過益其他國家啦,成日話愛國愛黨,仲唔擦下鞋

大宅

就算真係比左allowance,佢地唔食你既野,但要用你爐頭煮...咪又係用我d資源菲律賓人真係好乞人憎得一想二 當自己來做皇帝

複式洋房

回覆樓主:

最好香港唔比菲傭入境,睇下佢地有冇咁多要求吖!

大宅

有排煩

子爵府

引用:最好香港唔比菲傭入境,睇下佢地有冇咁多要

原帖由 pobaba 於 16-10-15 發表
最好香港唔比菲傭入境,睇下佢地有冇咁多要求吖!
佢地就係睇死香港唔要菲姐唔得囉, 香港最好恰, 人地係國家, 我地係一個城市仔, 一國兩制, 中國唔干預 ! 試下佢面對係一個國, 又會唔會咁樣, 得一想二 !

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

除咗菲、印,仲有無其他選擇?
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

sylviaoneone 發表於 16-10-15 15:04
如果真係實行要比food allowance.咁我應該唔會再請工人。就算僱主真係比咗food allowance, 工人都會食你屋 ...

其實好有問題
莫講其他,一定會照用你屋企調味料水電煤氣煮食,煮佢個餐先定僱主果餐先?外賣又要額外比時間佢落街買,放假買定餸又會用埋你個雪櫃,
何況一定會照食你屋企嘅食物,甚至偷食你BB嘅嘢食

別墅

讚成港府停止輸入菲傭,日期由她們不用抹窗日生效

大宅

如果真係要我比food allowance,我要佢餐餐叫外賣,無得煮無得出去買

別墅

回覆 byanleung 的帖子

好提議,叻叻

別墅

睇下嗰1千蚊佢點用都好!規定早午晚要叫有*飯的外賣先可以符合菲方要求的原意先好呀!想買包或小食而袋袋平安?那就相反了菲政府說的工人投訴早午餐冇飯食,只有麵,廚餘,又唔飽等的指控了

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

QQ70 發表於 16-10-15 11:07
逐條逐條加入contract 迫香港政府就範, 下一步應該爭取在外留宿 ! 跟住印尼又跟, 點攪呀 ! 要我俾多千幾 al ...

我工人係法國做過, 佢話當地俾成皮野一個月, 佢地係stay out 的, 有工作時限

首頁

尾頁

跳至