樓市動向

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大家,如果業主賣盤時,大廈已出通告下個月付款做大維修,係咪有法例規定係賣方付款?因為問過管理員要成六、七萬,謝謝。

大宅

睇臨約點寫,冇寫就要雙方傾了,法例冇規定的正常業主俾,律師會出信問法團業主有冇欠費的

別墅

simonccccc 發表於 16-10-15 17:06
睇臨約點寫,冇寫就要雙方傾了,法例冇規定的正常業主俾,律師會出信問法團業主有冇欠費的
...

臨時合約寫成交日之前通過之维修所需費用由賣方支付,成交日後由買方支安付,但下個月才付款,如果付大訂係今個月尾,咁賣方未有拖欠

大宅

Janet11308 發表於 16-10-15 17:17
臨時合約寫成交日之前通過之维修所需費用由賣方支付,成交日後由買方支安付,但下個月才付款,如果付大訂 ...

業主比的!成交日期,(即交尾數比業主時)已通過的維修費都係業主負責!
正常律師樓會同管理公司check, 扣起有關費用至會放尾數比業主的。
我星期三剛問完律師的!

別墅

Lovelyfamily2 發表於 16-10-15 18:40
業主比的!成交日期,(即交尾數比業主時)已通過的維修費都係業主負責!
正常律師樓會同管理公司check, ...

謝謝你呀,成交日期,即係交吉日期?

子爵府

回覆 Lovelyfamily2 的帖子

咁想請教下如果簽臨約前已知有大維修, 但維修項目及費用未定(你知呢d要經法團無數次開會才可定, 而且費用都係預期, 實際俾幾錢要做完先落實)。有agent話, 只要係簽臨約前有會議記錄説明確實會做維修, 正式買賣合約入面係有條條款註明要舊業主負責。就算賣樓後幾年先知維修費,新業主律師都會代為追討。係咪真? 可否請教一下你個律師。

子爵府

長知識了

子爵府

kufubaby 發表於 16-10-16 12:26

咁想請教下如果簽臨約前已知有大維修, 但維修項目及費用未定(你知呢d要經法團 ...

問心。過得幾年點追到..人去樓空。
confirm到實數果啲就一定律師要keep起唔比舊業主.. 但開會話做維修...話話話..話到五年都唔定.話話下唔做又唔定...

大宅

Janet11308 發表於 16-10-15 19:10

通常係交匙那天!

大宅

kufubaby 發表於 16-10-16 12:26

咁想請教下如果簽臨約前已知有大維修, 但維修項目及費用未定(你知呢d要經法團 ...

只要法團通過左時係成交之前,賣家一樣要負責。如果數目未定,有可能對方律師會要求扣起一個數用來交款。亦有情況係大家傾好一個數,賣家比左買家就當無拖無欠。
你問問你律師你自己情況會適合的!

侯爵府

業主比唔比的,要睇成交日期

別墅

謝謝各位

男爵府

回覆樓主:

要睇邊D大維修
樓宇更新大行動果D維修,係追完工日業主

伯爵府

引用:Quote:Lovelyfamily2 發表於 16-10-15 18:4

原帖由 Janet11308 於 16-10-15 發表
記住提律師樓hold數。

首頁

尾頁

跳至