家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

供10年,供完全數原本歸還,如其間入咗緊急醫院(復康醫院不計在内),保單生效其間,可以CLAIM住院現金,但不會影响10年供完之後所歸還的本。

有冇人有買呀?或是買其他保險公司,希望分享下你地月供多少,如入院可以CLAIM幾多住院現金一日?

複式洋房

回覆樓主:

買都唔會買HSBC啦 Bupa 宏記都好過佢啦

複式洋房

回覆 py84ko 的帖子

我都係係滙豐買保險, 但無話可以10年後退回喎!!

子爵府

manyu0410 發表於 16-10-17 13:18

我都係係滙豐買保險, 但無話可以10年後退回喎!!

你買邊隻呀? 我是指住院現金。

子爵府

karl9426 發表於 16-10-17 11:35
買都唔會買HSBC啦 Bupa 宏記都好過佢啦

但有冇10年後保費全數回贈呀?

侯爵府

py84ko 發表於 16-10-15 18:35
供10年,供完全數原本歸還,如其間入咗緊急醫院(復康醫院不計在内),保單生效其間,可以CLAIM住院現金, ...
如果你有多餘錢就可以考慮下, 我都接好多, 又中銀, 又恒生, 又HSBC, 但一份都無買.1. 供10年, 10年後只拎返本金, 即係10年內都無增長過
2. 完全無資料睇到, 如果我聽日入院, 今日買, 賠唔賠?
個人感覺, 半天吊咁.

侯爵府

py84ko 發表於 16-10-17 14:28
但有冇10年後保費全數回贈呀?
隨時多過本金

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

供10年,供完全數原本歸還,如其間入咗緊急醫院(復康醫院不計在内),保單生效其間,可以CLAIM住院現金, ...

已存在的病唔保。
如只買住院現金,你睇吓工联会的住院保險啦!一年一仟蚊有找。
開心過每一天吧!

男爵府

我都有買呢隻,本人大洗,順當係幫自己儲錢,又有住院成份

子爵府

SandyPong 發表於 16-10-18 09:43
我都有買呢隻,本人大洗,順當係幫自己儲錢,又有住院成份

其實我本身買咗已經7年,仲有3年便供完便可全數取回本金,近這三年我不斷在醫院出入,也claim了4,5次,短則8-10日,長則一個月,我自己都賺夠,亦知道供完亦唔會再續保,所有睇下有冇其他保險公司有這個plan.

侯爵府

py84ko 發表於 16-10-18 15:00
其實我本身買咗已經7年,仲有3年便供完便可全數取回本金,近這三年我不斷在醫院出入,也claim了4,5次,短 ...
咁你要攪清楚要住院保障, 定住院現金先.

子爵府

katrinamama 發表於 16-10-18 15:39
咁你要攪清楚要住院保障, 定住院現金先.

我要住院現金。

侯爵府

py84ko 發表於 16-10-18 15:53
我要住院現金。
咁保險公司唔會有類似銀行呢D住院現金plan. 一般都係要一份人壽, 連埋住院+住院現金.

大宅

我2007年買左現金住院保, 但我2013年產前住左一個月醫院都無得claim,
所以出年到期後我唔會再買!
希望出年真係攞得返D錢啦!

子爵府

pwc1001 發表於 16-10-18 17:00
我2007年買左現金住院保, 但我2013年產前住左一個月醫院都無得claim,
所以出年到期後我唔會再買!
希望出年 ...

佢牙科及懷孕導致的問題而入院是不保的。
正如,如果住復康醫院也不能claim.

洋房

銀行主要賣呢類住院現金計劃俾20-40 幾歲既人, 因為呢個年齡層風險(索償率) 係最低而佢保完呢10 年之後, 全數退回, 有兩個問題要諗, 第一, 如果無CLAIM 過, 即係做左個10 年無息既定期, 第二, 如果有CLAIM 過, 甘係第十年完結既時候, 你買邊間保險都基本上會落 額外既" 不保事項" 唔包現存疾病, 或者要加額外保費, 最嚴重係直接拒絕投保

住院現金本身係適合一D 手停口停職業既人仕, 如日薪人仕, 例如地盤, 炒散, 等, 如做長工的人仕, 勞工法例係有病假的, 而住院現金個額一般大多數人都係買HKD500 / 1000 per day 多, 個別保險公司較舊的單就會有3000 PER DAY, 但呢個住院現金都係絕對唔夠入住私家醫院既開支, 所以用途不大.

香港保險公司係無住院現金計劃係供完某個年期, 就唔保個客俾返錢客戶的。因為保險公司做既係中至長線既保障.

洋房

就甘聽落個病歷都唔少, 其他保險公司肯接受申請都難BOR.....可以睇下自己打工間公司有無團體保險, 有的話, 有D 公司PLAN 係可以俾你利用公司作為現存客戶, 唔問身體狀況再買俾個人, 不過呢D 福利唔係間間公司有..:(

大宅

回覆樓主:

我在中銀買了手術現金供十年等到15年才取回本,每月供$505,冇claim可取回本加$5000,如claim可每種手術賠$5000,但到期只取回本。
我覺得好似好過住院現金,不過未claim過唔知難唔難到,因手術定義真係佢知我唔知。

大宅

py84ko 發表於 16-10-18 15:00
其實我本身買咗已經7年,仲有3年便供完便可全數取回本金,近這三年我不斷在醫院出入,也claim了4,5次,短 ...

呢隻我當年買恆生,都係出年到期。佢地而家好似好少做呢啲plan了。前年都仲收過hsbc電話sale,舊年同今年都無了。
我claim過一兩次,因為本身都有另外買保險的,都要申報返。
樓主妳入過咁多次院,要留意妳每次入院有無同其他保險申報返。同埋如果妳做新單,保險公司可能會要求妳自費驗身,或者照受保但索性唔包妳之前入院果啲原因的病。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至