自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

eelenomis 發表於 16-10-15 18:41
每到食飯繁忙時間,都總會見到啲咁嘅人,佢地食飽唔埋單,又唔係聚會傾下偈,而係各自玩手機,霸住個位,明 ...

繁忙時間,吃完傾計都已經唔太好,雖然佢有自由,明白~但因為已經有好多人响出面排隊嘛⋯⋯
仲要係只玩手機~唉~明白佢有自由,但就係講緊覺得這樣唔太好囉⋯⋯

所以,幾喜歡有食店係有時限,入座後45分鐘咁。但如果非繁忙時段,過時限都唔叫人走的。

子爵府

回覆樓主:

見到有人等 我會走

無人等就坐耐啲

wcpcelia    發表於 16-10-16 08:27

伯爵府

回覆樓主:

睇吓係咩食肆啦~

行到攰, 專登搵間餐廳食吓嘢, (已經避開唔係food cout搵食, 你話喺food court食完仲擺住個位就話唔得啫~) 休息吓, 坐吓都唔得
咁嘅道理係咪即係約朋友喺食肆聚舊.吹水更加係罪大惡極?

你渴求想快啲入座, 想快, 可以諗諗叫外賣㗎~ 怕外賣盒唔環保, 更可以隨身自備定餐盒。

伯爵府

香港同日本文化好唔同,香港人快極食餐飯都15分鐘卦。有次係上野,間壽司店早上10點開,955見門口得幾個人排,我地就安心慢慢從對面馬路過去,點知一開門人從四方八面湧入去,我地去到無位,要同另外幾個人站在食客後面企係度等,心想慘啦,起碼等成個鈡啦,點知第一個食完起身既人只用了5分鐘,第二個7分鐘,第三個10分鐘,真係快到超誇張。一陣間換左另一班人坐低,又有另一班人又企係後面等位,在現場緊張氣氛感染下,我地都15分鐘狼呑10幾碟壽司就起身。

大宅

即是咁 樓主係覺得無原因 無意義的食完唔走是無公德的行為 這點我絕對同意 但事實係點 只有當時人先知 我地無可能會知 正如需要關愛座的人 外表都唔會睇得出 所以大家放鬆少少 星期六晚食飯 等位是常識 唔想等就早d食 或者夜d食

男爵府

回覆樓主:

所以自己鐘意去攞飛喊位或地方大一啲嘅餐廳,因自己鐘意食完嘢hea一陣,慢慢睇下電話飲嘢!食lunch係我減壓嘅時間!

如去吉野家,大家樂呢啲,真係食完就走,如食緊嘢,有人係你隔離等位,真係好有壓力!

男爵府

abinayams 發表於 16-10-15 21:03
香港同日本文化好唔同,香港人快極食餐飯都15分鐘卦。有次係上野,間壽司店早上10點開,955見門口得幾個人 ...

(現場緊張氣氛下),你形容得好好笑!

俾我真係唔得,食得不知其味!

幾好食都無用!

伯爵府

abinayams 發表於 16-10-15 21:03
香港同日本文化好唔同,香港人快極食餐飯都15分鐘卦。有次係上野,間壽司店早上10點開,955見門口得幾個人 ...

咁狼吞法, 我可能會反胃, 真係吃不消~

如果去旅行更加唔會揀呢類狼吞文化食肆。 好大壓力啊~!

侯爵府

畀面勳章

每到食飯繁忙時間,都總會見到啲咁嘅人,佢地食飽唔埋單,又唔係聚會傾下偈,而係各自玩手機,霸住個位,明 ...

等下。
Nice to meet you!

子爵府

myaisha0435 發表於 16-10-15 20:03
其實我很憎......食完要馬上起身走( ̄∇ ̄)

坐下都唔比

食飽坐多陣都得卦

男爵府

myaisha0435 發表於 16-10-15 20:03
其實我很憎......食完要馬上起身走( ̄∇ ̄)

坐下都唔比

我老豆成日都咁講!
邊個規定食飽要即刻走!

侯爵府

以前我會快食快走,因為見好多人等位,但宜家食飽會等一陣,因為原來即走好傷胃。
原來甘多行業係得lunch hour可以坐下,甘我下次都唔會等得甘心急
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係食完野hea陣唔緊要, 今朝早餐時間見到兩母子係大快活擺左張4人枱做功課定溫書囉, 當時好多人搵緊位, 呢啲先無公德心囉

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

咁人地之前又可能都等左好耐先有位,我唔會嬲,最多去另一間食,一係自己調節番食飯時間

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

將心比心。自己唔鍾意等位。所以食完就走。無謂要人等

珍珠宮

hamasaki 發表於 16-10-15 20:52
人地有權坐都應該要有自律
我見過係晚飯時間吉野家有對情侶坐4人枱(對斜坐)係度玩飛行棋, 係咪都理得佢
店員唔管你有辦法? 你又可以點處理?

有自律當然好, coffee shop成日被人當自修室我都不滿, 可以點?

水晶宮

我尤記得7月去書展, food court d年輕人就係食飽後玩手機, 完全漠視其他人係需要個座位食野

禁止訪問

公爵府

熱血勳章 畀面勳章

sillykaka 發表於 16-10-15 22:00
我老豆成日都咁講!
邊個規定食飽要即刻走!

無明文規定食飽要即走,係自律囉,如果人人都自律,出面食肆唔需要限時啦,我同老公都係食飽就走嘅人

禁止訪問

首頁
12345...6

尾頁

跳至