自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

aprilbaby04 發表於 16-10-15 22:47
無明文規定食飽要即走,係自律囉,如果人人都自律,出面食肆唔需要限時啦,我同老公都係食飽就走嘅人
...

食飽唔俾人坐下抖下消化一下?
老人家唔係個個都身體健康,唔係個個都可以即食即走㗎!
正如讓座一樣,表面無嘢,唔代表無隱疾!唔係一句自律大曬,自律之餘亦要體諒人!

大宅

我同家人出去食飯都係食完就走,但都試過食完有坐一陣。

我覺得要要睇個人情況,坐緊係唔一定要讓。
但係食飯時間又真係好難搵位

伯爵府

畀面勳章

睇時間同地點啦,午餐時間工商業區嗱嗱淋食飽走。
如果係赤柱悠閒時間,就會慢慢嘆

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

我放lunch 時食野係好快,但食完就真係坐到夠鍾先行番去鋪頭開工,企成日,食餐飯都唔比抖下

大家好,我是子悠~~

伯爵府

人地唔係冇幫襯,食肆又冇規定坐幾耐,你等位都無可奈何,人地比位你是人情,唔比亦是道理,唯有自己調節心理,一係非繁忙時間去食

別墅

回覆樓主:

我個人覺得要自律同為人著想囉,食飽左可以去其他地方坐,好多商場都有座位俾人休息,除非非繁忙時間咪坐耐d囉。

講得係食肆就係俾人食野嘅地方,唔係俾人霸位打機,尤其是食lunch, 人人都係得果一個鐘,都要體諒下,人地都係想搵個位,買野食醫肚啫。

珍珠宮

Joant 發表於 16-10-15 20:37
我見有人等我會走 無人會坐下 因為我飲野好慢 如果我食完即走一係無飲野 一係就為左比個位人倒入口

...

係!睇當時情況,如果午飯時間,大家包容下都可以,始終得一個小時食飯,不過呢啲是個人問題,有同理心見多人等位,都識起身走人掛!

珍珠宮

angelchan1011 發表於 16-10-15 23:28
我個人覺得要自律同為人著想囉,食飽左可以去其他地方坐,好多商場都有座位俾人休息,除非非繁忙時間咪坐耐 ...

其實老闆在午餐時間也想做多轉生意的!
食飽可以去麥當勞或星巴克,唔使買嘢飲也可以坐到蘿柚痛

大宅

回覆:最憎啲人食飽唔走霸住個位

一食完就行我會胃痛

伯爵府

樓主都講明係繁忙時間,大家應該將心比己,大家食飯都係差唔多時間,大佬出面成村人等緊位食飯架,如果係中環灣仔哩d地方個個食完都好似慢慢繼續磨真係唔得你死,抱住「你咪慢慢等囉」哩個心態更加要不得,真係好自私,唔係俾左錢係個到幫襯過就大晒,再者租金貴人地打開門做生意都想做多幾輪啦

我讀書時候試過係大x樂等位食飯,一去到見有一家人己經食完,就係佢地隔離等,點知擺出一副「我係都唔走呀吹呀」的態度,等左成35分鐘佢地都冇走到,得返10分鐘就要趕返學校否則遲到,我地幾個女仔勁想喊,最後附近買個包邊跑邊食

伯爵府

sjnl43 發表於 16-10-15 20:32
我指既係人地有權坐囉

你理得人打機定吹水, 上面都有人答左你, 好多行業係lunch 致有機會坐

哩d係自律的問題,唔係公唔公主的問題,樓主講明係繁忙時間,大家都係食完就要返office做野,時間係得咁多,將心比己啦,得佢地要食飯咩,人地唔駛食咩,哩d更加關人民質素的事,日本人深明哩個道理,食完就拿拿聲走讓下一個人食,大家都要返工架嘛

珍珠宮

sjnl43 發表於 16-10-15 22:12
店員唔管你有辦法? 你又可以點處理?

有自律當然好, coffee shop成日被人當自修室我都不滿, 可以點?

冇錯!
上三個星期去了沙田宜家那座嘢吃星巴克,問親張張枱啲人都話有人,兩個肥師奶罷四個位在講人是非,有些在溫書,有些冇飲嘢在睇報紙,結果我同家姐出去露天那度坐啦,咁我入去買嘢順便叫哥哥出去抹下張枱,排排下隊有個 senior 啲姐姐埋黎同我講話出面唔開,我話入面冇位喎,啲人罷住曬啲位,佢話係商埸管理叫佢地唔好開,因有雷暴警告,我即時態度輕挑問佢:咁即係點呀?心想即係叫我唔好係度食啫,佢即刻話:我幫你搵位!不用兩分鐘找到位比我喎,幾勁!
啲人係咁,假自己掉,要侍應開聲讓返個位出黎,最好以後間間 Starbucks 請人幫客搵位啦

禁止訪問

伯爵府

引用:每到食飯繁忙時間,都總會見到啲咁嘅人,佢

原帖由 eelenomis 於 16-10-15 發表
每到食飯繁忙時間,都總會見到啲咁嘅人,佢地食飽唔埋單,又唔係聚會傾下偈,而係各自玩手機,霸住個位,明 ...
星期日啲酒樓出面閒閒地成百人等位啦…
你唔想等其實可以買外賣

做人做到咁你都好大壓力…

禁止訪問

大宅

畀面勳章

siumachu 發表於 16-10-15 23:26
人地唔係冇幫襯,食肆又冇規定坐幾耐,你等位都無可奈何,人地比位你是人情,唔比亦是道理,唯有自己調節心 ...

agree
感恩每天, 每人, 活在當下!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

eelenomis 發表於 16-10-15 18:41
每到食飯繁忙時間,都總會見到啲咁嘅人,佢地食飽唔埋單,又唔係聚會傾下偈,而係各自玩手機,霸住個位,明 ...

其實我有等位,都等咗好耐,但我食嘢快,兼且企咗半日,唯有午飯時間先可以坐吓,點解迫我一食完要即刻起身,企我隔離啤住我俾壓力我走,越迫越唔走添呀!
樓主,下次唔想等早D去食或者去即有位果D食肆囉!

公爵府

回覆樓主:

繁忙時間去食快餐我就一定會食完就走,如果唔想太趕我會揀貴少少既地方慢慢食。

男爵府

我以前會同d 同事一齊慢慢食,食住嚟休息,費事食晒俾人話做咩唔埋單

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

首頁
12345...6

尾頁

跳至