自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

呀女有興趣做會計師,現在只係中三,將要選科。請問要讀邊科?會計師又點樣入行,中學後又要讀d咩?
請幫助解答,謝謝!

珊瑚宮

venus228 發表於 16-10-15 19:17
呀女有興趣做會計師,現在只係中三,將要選科。請問要讀邊科?會計師又點樣入行,中學後又要讀d咩?
請幫助 ...

大學-會計

伯爵府

2024年龍年勳章

請幫助 ...

HKDSE讀BAFS

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

請幫助 ...

中學無所謂,當然有選修會計有優勢。
大學可以公工管主俢會計或直接會計系,但大學畢業仲要實習和考試。
現在要在香港註冊會計師是必須要實習,其實同律師差無幾,要先做幾年核數,學下師咁。
考到牌仍然不停要進修。

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

伯爵府

請幫助 ...

中四要修讀BAFS, 上到大學修會計系,畢業後入Big 3, 再考埋會計師牌!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔該晒各位!
湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

男爵府

女仔吾好做會計,工作時間超長,又辛苦。要先入去Big4做,人工低不特止,工時吾係人咁品,仲要去考個會計師試。最大問題係而家銀行業萎縮,吾再係以前咁好景。請三思

用戶要求終止服務

畀面勳章

接唔接受成日半夜收工同要返大陸工作?

子爵府

返大陸工作並不是大問題,現在交通治安都好咗。但狂OT 趕deadline, 工作半夜三更,公衆假期要OT,壓力大,先要接受才考慮入行。

侯爵府

要預咗做audit firm個几年是過非人生活,
晚晚半夜十二點或淩晨才收工,
仲會儲到$,唔係因為人工高,係因為你根本冇時間駛$.
要好前途就一定要入到big4,否則機會會少好多.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

最好入到三大BBA,或poly 會計
最理想一畢業入big 4, 雖然辛苦,但經驗跟自己一世,big 4個名對未來發展好大幫助。
當然唔係以上畢業都有機會入big 4, 但機會較低,要非常出色至會考慮。

子爵府

2018復活節勳章

做audit是做會計師的基礎,這行業是辛苦的,最初人工非常不吸引,因爲很多人不肯入行,人才短缺,當有了經驗及通過專業試,前景看好。當然這專業不會是發達那種生活,但是糊口及中等生活是應該沒有問題。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 16-10-15 21:32
最好入到三大BBA,或poly 會計
最理想一畢業入big 4, 雖然辛苦,但經驗跟自己一世,big 4個名對未來發展好 ...

我big4出嚟,超辛苦,女人好殘,我以前d女同事好多都未結婚

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除了修BAFs,要加埋Econ
都可以唔入big4,不過前景無咁好
好運既都可以做會計經理

洋房

回覆:請教會計師

最近去聽了大學info day,中學讀bafs沒有太大優勢,因為大學不會將bafs的分數提高~只是會提高了對商科方面的興趣!況且現在只是中三,到之後可能會有更改,讀理科或者更能幫助,因為將來有很多個系 理科都是優先考慮的

禁止訪問

大宅

大學先揀會計都不遲。何況big4每年new graduate intake 約一半人大學都並非主修會計。但如大學不主修會計又唔好彩big4唔收就較難入行。當然如其他回覆所講,會計師好唔好做又另一回事。不過確實係一個門檻無咁高嘅專業。十年年資big4出身 如可一直留在big4應可有百萬年薪。

禁止訪問

好媽媽勳章

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:呀女有興趣做會計師,現在只係中三,將要選

原帖由 venus228 於 16-10-15 發表
請幫助 ...
讀商科,考lcci 先

大宅

回覆樓主:

真心,中學有學會計,concept清D,諗野快D。
有興趣有心學既,中學就選好了。
大學主修會計比較正路。
當然,大學唔係主修會計都可以考會計師試,只係路比人長很多。
畢業後三年會計有關經驗,包括但不限於審計。
直到退休,每年要進修。

路,很長

但現今,呢行難做了。

入行前請三思。

只做過local firm and second tier的C9上

首頁

尾頁

跳至