自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

mrschan923 發表於 16-10-15 23:26
報咁多做乜,有d小朋友只會愈考愈差。要留意他們的作息時間

我知道作息都重要 但眼見 報5間撞4間 你就會明。。

珍珠宮

talkative 發表於 16-10-15 23:59
到小學時,你要分開報名時間去交表,唔好一開始報名就第一時間去交表,因為都係嗰幾日面試的,你要將最心 ...

學到野,多謝分享

珍珠宮

先生小姐 發表於 16-10-16 00:11
個個都係上午?其實有無下午in啦?

我暫時無一間係in下午

珍珠宮

babymamaloveyou 發表於 16-10-16 00:20
上年返playgroup識的有位媽媽一日in了五間,佢話同區,趕到甩轆。

我只係諗,in咁多間小朋友一定好攰, 表 ...

無可能同一日in 5間,因為撞晒時間,而家最多都係in到2間咋

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:K1 面試撞晒時間

一係樓主你開名邊幾間,等同區JM俾下意見你揀。如果4間中已有一間最心儀就去果間。你情況4間只能去一間。

大宅

11月5日真係大熱日子,撞到不得了
我已經有5間撞同一日,3間已知時間,當中1間面試時間,同下一間差距係半個鐘
2間未知,但已確定都會喺5號面試
所以真係要取捨
報得多,起碼有得你自己去取捨
報得二至三間,除非報前已確定日子唔會撞
仲要講緊係面試咋,唔係有offer

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

真係好煩惱啦

男爵府

只可以取捨,幼稚園唔會比你改期。

男爵府

如果同一時間,又報得兩間,心儀既比較難入,有一半機會入唔到。另一間就易入,可以話100%,咁你地會點揀

大宅

先生小姐 發表於 16-10-16 21:16
如果同一時間,又報得兩間,心儀既比較難入,有一半機會入唔到。另一間就易入,可以話100%,咁你地會點揀:n ...
如果得兩間喺手,我會揀後者起碼基本上一定有offer
而且你揀定得呢兩間,後者照理都應該係你心水嘅

男爵府

引用:Quote:先生小姐+發表於+16-10-16+21:16+如

原帖由 ZEROXZERO 於 16-10-16 發表
如果得兩間喺手,我會揀後者起碼基本上一定有offer
而且你揀定得呢兩間,後者照理都應該係你心水嘅
...
後者係貪佢近同實收,並非心水啦。哎,我又咁甘心心儀既in都無in就放棄,但又好擔心in左唔收就大禍。煩死了

公爵府

d幼稚園係米夾埋架

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Lovelovebear 發表於 16-10-16 07:47
學到野,多謝分享

呢個方法可以參考,試下無妨,當然都有其他做法,例如有學校係按出生月份,或收到信撈埋做根本不分先後,又甚至入晒機再random...

幼稚園教師分享,信不信由你
活在當下,愛得及時

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

先生小姐 發表於 16-10-16 21:16
如果同一時間,又報得兩間,心儀既比較難入,有一半機會入唔到。另一間就易入,可以話100%,咁你地會點揀:n ...

如果只有2間而你in第1間,touchwood 唔收咁你有乜打算? 若無就搏唔過啊
活在當下,愛得及時

男爵府

我報左6間,4間已知,完全冇撞,時間非常好,只係一間係星期五要幫小朋友N班請假

珍珠宮

Lovelovebear 發表於 16-10-16 07:47
學到野,多謝分享

補充一句,有學校係早報會加誠意分,誠意分有機會影響1st round offer, waiting 次序...

除非入面做,否則我地都係估估下,我都係報緊k 1,大家加油 & good luck
活在當下,愛得及時

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我報咗5間,有3間都係11月5號,好彩時間就冇撞,一間9點幾,一間就11點幾,另一間就下晝3點幾!

子爵府

引用:d幼稚園係米夾埋架

原帖由 lingw. 於 16-10-17 發表
d幼稚園係米夾埋架
係夾埋架,因為想家長㨂左先,唔使in 咁多人,如果個個都in要做好多行政工作,人手又唔夠。到時又有機會收左唔讀佢又要call waiting, 不如第一步就等家長自己決定(買定離手)

大宅

先生小姐 發表於 16-10-17 00:03
後者係貪佢近同實收,並非心水啦。哎,我又咁甘心心儀既in都無in就放棄,但又好擔心in左唔收就大禍。煩死了 ...
咁都係會去in後者,因為前者雖然心儀,但難收如果真係無offer,而又錯失埋後者
就只可以等教育局一月尾放位,但放得嘅更加唔到你揀
到時山長水又遠,再外加唔啱你心水就真係不得了
又或者你而家再睇睇有無邊幾間仲有得報,而又定咗面試日子,包唔撞嗰種

首頁

尾頁

跳至