自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

done

侯爵府

呢d咁專業嘅問題,等亞妹自己問返行頭啦,佢應該有途徑問到

伯爵府

畀面勳章

smiletigger 發表於 16-10-16 00:10
呢d咁專業嘅問題,等亞妹自己問返行頭啦,佢應該有途徑問到

呢度咁多猛人,想係度收集多d意見

大宅

長遠計梗係有得做, 現在咁多 Sen 小朋友, 肯拎錢出錢做治療都要排隊, 你妹如果已經做梗呢行, 無理由唔知

琥珀宮

畀面勳章

我覺得做兒童心理學家唔憂冇鬼做

伯爵府

畀面勳章

saula 發表於 16-10-16 00:25
長遠計梗係有得做, 現在咁多 Sen 小朋友, 肯拎錢出錢做治療都要排隊, 你妹如果已經做梗呢行, 無理由唔 ...

我想她知道有關這行前景的,只是想聽更多當事人的意見,特別在外國讀書或外國執業的分享,因她說身邊人多在本地畢業

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:臨床心理學

我剛幫女兒見過協康心理學家,不過自閉評估原來要精神科醫生既,學校(政府)先會接納,其實我唔明心理學家同精神科醫生既分別 ,希望有高手可以幫忙解答一吓

總有離別的時候

大宅

高水平,希望有高人回答下

侯爵府

Chowying 發表於 16-10-16 00:31
我剛幫女兒見過協康心理學家,不過自閉評估原來要精神科醫生既,學校(政府)先會接納,其實我唔明心理學家 ...
精神科醫生會開藥,臨床心理學家做輔導唔開藥,心理學家見得耐d,簡單的講法係咁

大宅

cheechi 發表於 16-10-15 23:10
...
.
.

澳洲:非本地讀中學要IELTS academic 4條7 先可以register到。如果佢香港個學位唔包honours, 要由honours讀起,(honours成績要好好先入到master)再加master 或 traineeship 2 年,但你妹冇network, 好難搵traineeship。doctorate好多係做research唔係for clinical work,讀前問清楚。
自閉症一定搵到野做,最好做placement 就搵定老師跟,行內好細,跟著個出名老師學野,之後一定唔洗驚冇野做。

伯爵府

畀面勳章

candyaust 發表於 16-10-16 07:24
澳洲:非本地讀中學要IELTS academic 4條7 先可以register到。如果佢香港個學位唔包honours, 要由honours ...

請問可以回香港實習嗎?紐西蘭那邊的programme 是否容易一點入呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:Chowying 發表於 16-10-16 00:31 我

原帖由 smiletigger 於 16-10-16 發表
精神科醫生會開藥,臨床心理學家做輔導唔開藥,心理學家見得耐d,簡單的講法係咁
...
唔該你

總有離別的時候

男爵府

cheechi 發表於 16-10-16 10:37
請問可以回香港實習嗎?紐西蘭那邊的programme 是否容易一點入呢?

成日問邊度讀容易d,其實呢d咁專業嘅嘢,當然係難讀,入唔到讀唔到證明咗呢個人未夠能力,點樣幫人?唔好淨係為咗自己夾硬去做,問問自己係唔係真係有咁嘅能力幫人,人哋真金白銀俾錢想得到專業幫助,唔夠料抆車邊去做害咗小朋友。話說回來,邊有咁容易獲得專業資格?每個地方都難,真有一個地方容易讀,讀完認受性都低,行内人一睇就知,好工都冇你份,唔夠醒,唔好浪費時間吧!

伯爵府

畀面勳章

fairyfloss 發表於 16-10-16 11:07
成日問邊度讀容易d,其實呢d咁專業嘅嘢,當然係難讀,入唔到讀唔到證明咗呢個人未夠能力,點樣幫人?唔好 ...

呢位JM係行內人嗎?唔需要咁激動,正常人的時間和金錢有限,取易捨難係一件平常的事,至於當事人是否有足夠實力入學或擔當工作,相信相關大學會作適當挑選。Anyway,多謝你的意見。

男爵府

回覆樓主:

其實有自閉症亦好少睇臨床心理學家,除非做評估!

大宅

lulumelody 發表於 16-10-16 15:12
其實有自閉症亦好少睇臨床心理學家,除非做評估!

澳洲唔係喎。可能香港係。

大宅

cheechi 發表於 16-10-16 10:37

唔可以。詳情可以睇下AHPRA網頁。

New Zealand - 唔知道。

伯爵府

畀面勳章

candyaust 發表於 16-10-16 19:46
唔可以。詳情可以睇下AHPRA網頁。

New Zealand - 唔知道。

Thanks !

珍珠宮

回覆樓主:

我朋友做緊,好好搵,但真係唔係個個啱,日日就係對住各式有情緒問題或其他事嘅病人,要自己性格頂得順先得。 d. psy 同 clin psy 唔同,d psy 研究多啲,讀完我理解係唔 practice 得,亦要用長啲時間。 clin psy 最尾好重要嘅部分係要實習,學校,警局,監獄都要去。 我唔係呢行,但以我理解係唔建議去外國讀,因為而家絕大部份老細都係 hku cu 畢業,佢地嘅自我保護機制,一句話你無 local experience 你就企喺度。 正如點解醫生死都唔想有外地人入行咁解

其實佢做緊相關工作,不如問下自己 d 老細,應該會清楚好多

wcpcelia    發表於 16-10-17 10:12

男爵府

外國clin psy有機會係可以開藥,要睇返唔同國家嘅條例,同埋有機會要讀埋藥劑學先有咁嘅資格。
外國好多時都要有博士學位先可以執業。都係果句,睇返唔同國家嘅要求。不過多數係法定註冊,唔同地方可能仲會有細分specialty註冊,例如專做腦果範。

香港一般只需要臨床心理學碩士學位已經可以喺香港心理學會臨床心理學部作專業註冊註冊,同埋入香港臨床心理學家協會。喺香港執業係唔可以開藥。

香港嘅兒童評估, 以衛生署下面嘅兒童智力及評估中心為例,要評定一個小朋友有無adhd或自閉之類嘅症狀,都係由兒科醫生做主導,可能會向CP拎2nd opinion。當中嘅assessmen可能係由Cp去做。至於話學校是否接受單由CP所寫 diagnose ,就睇間間學校要求可能都會唔同。因為cp喺香港只係專業註冊,而非法定註冊。不過喺香港,智力評估就一定係由cp或擁有相關資格嘅人士去做。香港嘅醫生係唔會做iq test.

至於你話斷症後嘅follow up or treatment,香港係醫生負責開藥治療,cp負責行為及心理上嘅鍛鍊。

其實若果你個妹已經唔諗住返香港執業,不如佢直接揾返佢想執業嘅國家嘅相關要求去睇同考慮啦。個個國家,以至就算係同一個國家嘅唔同省份其實要求都會有唔同㗎。

首頁

尾頁

跳至