自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cheechi 發表於 16-10-16 10:37
請問可以回香港實習嗎?紐西蘭那邊的programme 是否容易一點入呢?
至於你問placement 嘅問題。我只可以話你知香港兩間名牌大學cp program嘅placement都係經由學系安排。應該唔會可以自己揾到placement。
喺海外讀但返香港實習,咁要睇返果間大學嘅學科要求是否接受海外實習,同埋若果要喺外國讀但喺香港實習,你個妹有無咁嘅network.因為trainee實習係要由學校幫佢哋買保險。supervisor亦要同學校有緊密聯繫去評估學生嘅進度與表現。

外國program會否較易入唔識答你。
香港兩間名牌嘅cp program係難入亦難捱,為嘅係要確保質素。

伯爵府

畀面勳章

ccsai 發表於 16-10-16 22:47
外國clin psy有機會係可以開藥,要睇返唔同國家嘅條例,同埋有機會要讀埋藥劑學先有咁嘅資格。
外國好多時 ...

終於有高人出現,多謝你的答覆。妹妹最想去美國讀psy d (不是phd),佢亦知道有人係美國讀而在香港實習。本地Connection 我想佢有的, 但價錢和時間付出亦係另一個重要因素(要讀5年),亦因為咁佢先諗澳紐會唔會係另一個較便宜的選擇,因當地碩士只需讀約三年,但只能在澳紐或香港執業,唔能夠去美加做(佢老公係在港多年美國人,或會回去)。加上佢上美國forum 做research ,有過來人說psy d 時間金錢投資與收入不成正比,所以先想借我地腦袋再諗諗值唔值得讀上去。

大宅

zitzai 發表於 16-10-16 20:09
我朋友做緊,好好搵,但真係唔係個個啱,日日就係對住各式有情緒問題或其他事嘅病人,要自己性格頂得順先得 ...

因為地區性個個地方ge病同埋醫生拿手ge 野都唔同
例如外國人多d cystic fibrosis ge 症所以佢地好多時會諗呢樣 但香港係好rare 同樣香港肺結核帶菌好常見但外國人好少所以唔係個個都識

所以唔一定係preference 而係local population exposure 係clinical 有好大ge 作用:mother:

首頁

尾頁

跳至