自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:我係咪應該對個女緊張些?

我自亞女小一開始就要她自己執書包,自己做功課,自己溫書!我只同佢講過,默書要85分以上,一定不可欠交功課!自己選擇學既野唔可以中途放棄,最緊要過程有盡力便可!到今天已中三了!成績算唔錯!學野從未中途放棄!做事都好獨立!有條理,我都從未要為成績責罵過佢!所以相方關係都好好!但我相信要睇小朋友性格才可!所以首要條件係睇個小朋友本身定唔定性!

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

人人仔女唔同,我好怕呢d冇形既比較

總有離別的時候

公爵府

回覆樓主:

我老公就係你咁,成日鬧我點解幼稚園要溫習?唔識寫字唔肯寫又點?大左遲早都識啦!你驚升唔到小學咩!
我係ftm所以我冇得話返工忙就唔理個仔學業,每次測驗我都要求大仔溫到100%識,功課一定要做哂。細仔唔肯做功課俾我鬧(k2只寫abc,1234),老公就嘈住佢唔做你幫佢做咪得囉,又成日話唔使個仔讀書叻,總之hea住升班就ok
但我覺得責任感應該從小培養,我冇要求佢次次100分,但唔可以有hea住過骨或依賴人ge思想,幾歲大人仔都教唔好,會寄望佢將來自己突然醒悟發奮向上咩?

珍珠宮

中學都吾好放手,放左手你會後悔,不過我吾會响街同個仔補習

公爵府

0526 發表於 16-10-16 12:43
一年班就放手似乎唔太好,細路咁樣會比佢有種自己話晒事既感覺,到時你想執正黎做會有難度。
...

同意,如果已經成為習慣,會自然覺得求其的態度是理想當然

侯爵府

小一默書冇得懶啦。我一定要跟。跟到佢識得自律先放手。小一就放手不是吧?

侯爵府

細路冇目標就要俾目標佢。自細灌輸學業好重要。咁細個當然要帶住,扶住。穩左先放手。學游水都係口者。唔通一野放落水叫佢自己游咩。

水晶宮

回覆樓主:

其實如果你本身唔介意佢學業成績,只想佢開心,咁其實冇咩問題,唔需要同別人比較。

各施各法,唔好比較完自己又唔開心,或者覺得別人過火。自己標準自己定。

男爵府

回覆樓主:

自己接受到女的成績就ok, 衹怕現在太鬆將來太緊,反差大小孩辛苦

大宅

開心吸收勳章

曈曈媽咪 發表於 16-10-16 14:34
我有教方法,先默生字(1),再默生字(1+2)……,佢都跟到呢個方法的,只係我唔會坐係身旁督住佢黎溫, ...

其實我都係咁,比本簿佢,自己坐係度溫d字,佢覺得自己識,就可以叫我,我同佢默一次,唔識,又返去寫多幾次。佢識晒,就可以去玩

侯爵府

muimui2 發表於 16-10-16 14:52
其實呢,我都有時會趁搭車問下佢生字,但當然唔會成日,係耐唔時默書前。因為我想慳返啲時間俾佢玩,趁搭車 ...

公爵府

回覆樓主:

我自問做唔到唔理,宜家同以前最大既分別在於家長教育水平唔同左,所以父母呢一把關好重要。特別英文科,課本所教既生字有限,如果小學默書温唔好,對佢以後既英文進度有影響。有時間更加需要加強佢既識字量。

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

lazywife 發表於 16-10-16 12:18
温書,我都叫佢set目標,但目標係100 分。。唔可以俾佢一年級開始就已經有種:無所謂啦。。是旦啦。。差唔 ...

你講得好好

珍珠宮

rean_chau 發表於 16-10-16 20:23
我自問做唔到唔理,宜家同以前最大既分別在於家長教育水平唔同左,所以父母呢一把關好重要。特別英文科,課 ...

你問我,我都做唔到唔理,尤其呢個年代既課程。。。
平時放學去迪士尼、放假去玩時……搭車時間多數都準備啲學術野俾小朋友望吓(我嗰件玩之前溫習特別入腦(emoji))。可能外人睇落會覺得怪獸,但怪唔怪獸我自己知。
P.3冇學過學術上既課外活動、冇補習……
目前為止我就係佢學校以外既老師,除咗教佢做人,照顧佢起居飲食,亦盡自己能力解決佢學習上既困難,個女話我講解得清楚過佢啲老師添………
或者我小朋友係細B,所以做家長既我比較跟得貼啲。俾我揀多次,我都會理佢既學業,因為佢有需要。
同埋我發現,平時陪佢溫習、解答佢學習上問題、同佢備課……令佢對課程有所熟悉,上課時有自信心,令佢返學返得開心。另外,班中能力係中下既同學,都係冇咩大人理,唔覺佢地有責任心……

當然有啲小朋友好有書緣,自動波唔洗大人粗心,但我知自己小朋友係咩性格,所以我冇得效法人地放手。最重要了解自己小朋友需要啲咩。

伯爵府

lazywife 發表於 16-10-16 12:18
温書,我都叫佢set目標,但目標係100 分。。唔可以俾佢一年級開始就已經有種:無所謂啦。。是旦啦。。差唔 ...

我都係,我會同佢set full marks, 如果九十幾分我都會讃。八十幾分就同佢講下次再努力D。我唔希望佢覺得考成點都冇所謂,我亦同佢講,我對佢成績是有要求的。

大宅

emimi 發表於 16-10-16 17:53
我老公就係你咁,成日鬧我點解幼稚園要溫習?唔識寫字唔肯寫又點?大左遲早都識啦!你驚升唔到小學咩!
我 ...

你老公咁特別,叫你幫個仔做功課!

侯爵府

我連功課有冇做齊都冇對架
但我唔係無要求
同意樓上有jm講唔會比小朋友一開始就覺得乜都無所謂
自小一開始我主要教溫書方法
但我唔會因爲同一星期有中默同英默就教佢放棄其一喎
考試一星期考4,5科,唔通又放棄?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

仲有人唔理架

你唔介意成績一般就得

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:lazywife+發表於+16-10-16+12:18+温

原帖由 厚多士 於 16-10-17 發表
我都係,我會同佢set full marks, 如果九十幾分我都會讃。八十幾分就同佢講下次再努力D。我唔希望佢覺得 ...
認同

考成點都無所謂---會影響小朋友心態

比d動力去唔好咩?

我女k2啦,今年已經唔係好似上年咁,知道個字既解釋就得

今年係要認住個字同知邊封圖配對返

以往我無同佢認架,今年開學同佢認

原來佢可以認得晒

老師
同學
翩翩起舞
打招呼
捉迷藏
禮貌
等十幾個中文詞語

認到全部有一個貼紙,三個貼紙換一粒糖

不知幾勤力去玩

見到評估返黎老師都剔佢識晒...

如果我唔同佢玩,我覺得自己唔合格

佢咁細又唔識自己認

係只有我幫到佢...如果我都唔理佢,邊個教?

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由+厚多士+於+16-10-17+發表我都

原帖由 LedTV 於 16-10-17 發表
認同

考成點都無所謂---會影響小朋友心態
我d錯字都好多

重新陪個女讀過

邊幅圖 , 陪佢

首頁

尾頁

跳至