懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

驗到有高血壓同蛋白尿 醫生話有機會提走拎個b出嚟 我唔想呀 希望佢可以係個肚度留多一日多一日
最好捱到足月 請問呢期間我有咩要注意嘅呢?

水晶宮

Kaya0702 發表於 16-10-16 16:30
驗到有高血壓同蛋白尿 醫生話有機會提走拎個b出嚟 我唔想呀 希望佢可以係個肚度留多一日多一日
最好捱到足 ...
冇得控制喎,要聽醫生話,否則你會有生命危險。
祝你同BB平安。

別墅

回覆樓主:

我都有妊娠毒血經歷,希望幫到你:
29周check 到高血壓140/9x,要日日自己係屋企觀察住,31周開始食咗藥都不受控,咁啱去私家check 到蛋白尿4+,血壓 16x/10x ,驚驚地自行入院。

住咗兩晚E生話血都有d問題,怕我中風第日要洗腎,瞓瞓下叫我去開刀,血壓升到171/110.

開刀後要去吊24hr 防抽根藥,30hr 後血壓降返14x/9x 就送返去產後房

NICU 一對一護士照顧,裡面設備幾pro, 勁大個mon show d 乜乜指数,即時report 今日做過d乜,all 几次(emoji),有冇嘔奶,都好放心

別墅

老實說很難控制,都係捱得一日得一日,只可以check 密d血壓同蛋白尿。一有頭痛/眼蒙/胃痛/BB郁少咗就要立刻入院。高血壓會影響臍帶輸送比BB既營養同氧氣,BB係肚內冇增長不如提早出世。我B出世3磅多,未夠3個月大已經有9磅,追得好快,不用擔心。

複式洋房

盡量食得清淡D....減少食油 鹽 (食得太咸-->血壓易升高; 多盬亦加重腎臟負擔)
如不需要住院, 最好自己係屋企按時量血壓, 一般黎講上壓高過140 下壓高過90 就算高血壓~ 高過呢個range就可能要打返去問問使唔使入院....
另外留意自己有冇面腫手腫。
有不尋常的頭暈頭痛就要馬上入院求醫~

相信醫護人員都會同你一樣希望BB可以留係肚入面直至足月既
但情況唔許可既話, 為確保你同BB安全都要拎佢出黎~
(因妊娠毒血症暫時冇得醫的~唯一解決辦法係BB出世,媽媽身體會係幾星期內回復正常)
你要小心留意自己狀況呀, 但唔好太擔心~ 好多毒血媽媽都可以安全分娩健康BB~ 加油

Chirley    發表於 16-10-17 12:44

水晶宮

我有呢胎初期時(約三個月左右)已係有強白尿同高血壓果D,
真係要小心飲食盡量清淡D、食完又行多D行耐少少,
自己係屋企都MON 住自己既血壓 (最好早晚量),
醫生開左阿氏疋靈俾我食, TOUCHWOOD而家33WK左右還OK,
血壓果D都正常返 (多數120以下)
妊娠毒血症好危險的, 上星期講26歲個女警就係因呢個病係生產時出左問題所以搞到咁, 所以真係要小心咁MON住自己。相信所有醫護人員都希望BB可以足月出世, 不過如果真係有危險性既無人想博, 而且BB 既復原力唔差的, 人既身體其實係好奇妙既野, 唔好擔心, 最緊要大人BB都健康無事

複式洋房

我就係太早就出現呢個情況啦
依家就留緊院 希望阿b可以健健康康咁係個肚裡面
唔好出嚟住啦

首頁

尾頁

跳至