自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

【on.cc東網專訊】 擦膠是每個學生筆袋內的「必需品」,但原來大部分擦膠含有塑化劑,而這種物質可能會干擾兒童的內分泌平衡,使男性雌性化及增加女性患乳癌的機會。消費者委員會的測試就發現,在市面25款擦膠樣本中,有24款檢出塑化劑,當中逾5成的塑化劑總含量更是遠高於台灣標準的規定上限(0.1%),最嚴重的樣本所檢出的總含量達60.9%。消委會警告,如果兒童有舔舐、吸吮和啃咬擦膠的習慣,家長必須及時制止。

消委會早前搜羅市面25款擦膠樣本,參考台灣標準CNS 15138進行測試,檢測8種鄰苯二甲酸酯類塑化劑(DMP、DEP、DEHP、DBP、BBP、DINP、DIDP、DNOP)含量。根據相關標準規定,各種塑化劑的含量分別不可高於0.1%(以重量計),而總含量亦不得高於0.1%。

結果發現,只有1款完全沒有檢出塑化劑,其餘24款樣本中,有9款檢出1種塑化劑、14款檢出2種塑化劑,另有1款檢出3種塑化劑。以塑化劑的總含量計算,24款樣本的塑化劑總含量由0.003%至60.9%不等,當中有14款的總含量遠高於台灣標準的上限,由31.3%至60.9%不等。

傳統擦膠以白色為主,不過,消委會留意到市面有不少黑色擦膠,故今次測試也涵蓋6款較常見的黑色型號,結果顯示該6款黑色樣本的塑化劑含量都符合台灣標準,表現令人滿意。消費者反而要留意,有2款聲稱供小學生使用的樣本,及2款說明添加了香味的樣本,驗出高含量的DEHP和DBP,塑化劑總量由48%至58.5%不等。

消委會指,儘管有研究指,經單一產品接觸到單一種類的塑化劑,即使對年幼如6歲的兒童也不會構成健康風險,不過如果從多個源頭接觸到多種塑化劑或有健康隱憂。而香港現時沒有相關法例規定文具產品的特定塑化劑含量上限,該會只能呼籲有關供應商監察產品的塑化劑含量,並建議他們不時留意各地有關兒童產品、一般消費品在化學成分及物料的最新安全規定並加以遵從,以增強消費者使用產品的信心。

珍珠宮

回覆樓主:

請問報導有冇講邊隻ok呀?

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

係咪要買選擇先會知

~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

大宅

平貴都有事,用完洗手,唔好食落肚,由細至大都係咁用,邊避得咁多。

whywhite22    發表於 16-10-17 14:46
keroppi_pororo    發表於 16-10-17 12:24

禁止訪問

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:消委會:逾9成擦膠含塑化劑 可干擾內分泌

我地以前咪又咁大

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

周圍都有塑化劑邊驚得咁多, 只不過有D PRODUCT 無人拎去驗啫, 唔係食落口既野, 理得佢咁多!

象牙宮

2024年龍年勳章

mickeyeva 發表於 16-10-17 12:06
【on.cc東網專訊】 擦膠是每個學生筆袋內的「必需品」,但原 ...

pilot 我有用。

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

又唔係拎黎食.....唔驚得咁多呀嘛?!
.........................................

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

好在係日本牌子出事

冇用日本文具好耐

子爵府

2018復活節勳章

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

以前用膠嘢仲多, 唔好食落肚都應該影響不大。
你若盛開, 蝴蝶便來!

大宅

pilot !

伯爵府

其實係咪唔可以公開邊D用得通過?

伯爵府

咁係咪摸下、望下都會有影響?相信全世界要返學的人,全部無一幸免又唔係食落肚,食左落肚,唔會因果隻牌子無塑化劑唔送到醫院呱?

珍珠宮

回覆樓主:

接觸幾多,接觸時間幾長先有問題全部無報導。 如果係直接黐落皮膚黐到成身係,仲要日日黐黐足一年先有事,咁根本唔使擔心。 斷估無人會咁傻呀

男爵府

阿仔返學上堂悶就玩擦膠,堂堂都玩,膠不離手,用擦膠碎整蟲,又meet到擦膠爛晒,長期皮膚吸收。

公爵府

用之嘛,又唔係食,應該冇事

子爵府

正常用會唔會有問題?

首頁

尾頁

跳至