少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係wm ,我都唔知自己係咪不知不覺寵了女兒,女女現在歲半,上咗差不多2個月playgroup 都喊,唔做指令,但今日6299同佢上就好快好合作玩得好開心,miss 話我平時上堂太緊張佢,佢一喊就攬實佢,所以佢扭我
請教大家我應該點做?其實我都有叫佢去玩做活動,唔通佢喊攬住我都唔理佢??我唔識點去"拿捏"呀,我應該點做好呢??現在好明顯我陪上堂就喊,咩都唔肯玩唔肯做,6299陪上堂就肯合作,我真係失敗

我問題係邊呢??太縱容她嗎??可以教我點做嗎??

大宅

回覆:我是否太寵才令小朋友不合作??

我仔仔(佢個時仲細10個零月度)初初去pg時都成日痴住我,唔肯玩又有喊,但老公同佢去就玩得好開心無喊。我採取嘅方法係,頭頭叫老公帶佢去,熟習左環境後就我帶返,初初佢都係要癡住我又喊下咁,佢喊我唔會即刻走去抱佢(除非有危險),觀察下佢,再喊就行埋去攬一攬佢話佢知媽媽係度,之後就放開佢,鼓勵佢玩,你要揾d嘢分散佢注意力,唔好等佢集中係你度,你要同佢一齊玩,例如導師係唱緊歌,你就跟住唱,跳下舞,等佢學你,多d鼓勵正面嘅說話,我仔過多幾堂就無再癡住我嘞。如果真係喊得太勢利我會抱開佢一邊或者出左間房,暸解下點解喊得咁利害(例如,唔舒服?要換片?肚餓?),等佢冷靜下來先再跟返大隊

大宅

回覆 HappyBaby1002 的帖子

點解你老公帶又冇喊呢??我就係唔明我出了咩問題??太就佢太緊張??

首頁

尾頁

跳至