自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

建議下次只影隻腳,不會又變鬧交 post 麻

大宅

回覆樓主:

個兩個是小朋友吧?!何解要小事化大呢???

大宅

回覆樓主:

偷影人公審都唔見得正常

子爵府

家教

伯爵府

lm251099 發表於 16-10-18 08:47
就睇硬照,相中人行為既不打擾別人,更不會危害他人健康及安全,只是未能付合一些道德人任的標準,家教較寬 ...

係食肆見到人地除鞋, 仲踩上座位上, 無論大人定細路(除咗bb), 我都覺得倒胃口, 影響食慾

大宅

呢兩個有除鞋咪叫好囉
不過個仔睇落好似好大個,咁坐成個big6咁

大宅

我覺得偷拍大問題d囉!你有冇尊重過人,你質疑人行為之前先自我檢討!你真係甘不滿咪,直接同個細路講,背後講有咩意義,難道你背後講,佢就會改!

水晶宮

keikeilok 發表於 16-10-18 18:08
呢兩個有除鞋咪叫好囉
不過個仔睇落好似好大個,咁坐成個big6咁
鬼仔鬼妹都好多係咁坐架.

複式洋房

回覆樓主:

珍珠宮

方方媽媽 發表於 16-10-18 18:42
鬼仔鬼妹都好多係咁坐架.

其實外國人也講家敎的,唔係咁就叫開明自由!
我理解係serving 餐廳就係unacceptable.

珍珠宮

回覆樓主:

係屋企我都要小朋友放好對腳,唔好仲話出街。個格慣咗粗魯,第日都難去注意自己儀表。
但樓主都係小心D,偷影人都可能會有後果

水晶宮

brindlewin 發表於 16-10-19 07:41
其實外國人也講家敎的,唔係咁就叫開明自由!
我理解係serving 餐廳就係unacceptable.
...
我只是回應唔止B6係咁,我無話咁一定係啱。不過,我個人接受到小孩咁坐,因孩子腳短,吊腳坐得耐會腳痺。

子爵府

當自己屋企一樣 ?

珍珠宮

wan_sosin 發表於 16-10-19 07:51
係屋企我都要小朋友放好對腳,唔好仲話出街。個格慣咗粗魯,第日都難去注意自己儀表。
但樓主都係小心D,偷 ...

同意。習慣禮儀係易放難收。

子爵府

waiman0614 發表於 16-10-17 17:58
有家既感覺

大宅

有冇攪錯,屋企咩...
下一輪D人點坐丫...
所以我成日都話街其實係好污糟

水晶宮

無家教。

大宅

回覆 方方媽媽 的帖子

係呀,我之前一路住係外國,無論係 MCDONALDS 定 高級餐廳,,好多細路仔都係咁坐, 係香港 MTR , 佢地大人細路都係咁坐地下, 我唔係話咁係岩, 但係香港人真係要放鬆D 啦,佢地起碼除左鞋, 如果你入一轉愉景灣,我相信你可以影到二、三十張呢d 相。 咁樣就話人地無家教, 父母唔識教, 太極端啦吧! 
咁小朋友打架,爭玩具,總之做錯既野,種種都是無家教 ?

利申,本人小朋友3歲,好多時坐卡位時,真係唔夠髙食飯, 佢爸爸(德國人)主動叫小朋友除鞋著襪,方便好跪起張沙發食飯。我都會再問多次餐廳D侍應可唔可以,可能我地都無咩家教啦 ,唔知我地俾人影在幾多次相呢?

I just hope that my comments here does not raise up any fight on this issue cuz I do really think that there is already enough negative energy in this city. Let's smile and embrace the good things happen around us and have a big heart.

Having a phone on hand doesn't make you a judge !!

大宅

回覆 bbnice 的帖子

首頁

尾頁

跳至