懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:Quote:xavierma215 發表於 16-10-18 00:30

原帖由 hoiching0516 於 16-10-18 發表
生仔係有保險買但係好貴,多數係公司福利之一,一般人唔會買因為冇乜著數
...
以前計劃懷孕時都問過下,比一般住院貴成倍以上,仲有時限買左要夠幾耐先保,保又保唔足,有上限,總之計落係冇著數,差不多等於你供幾多就係果D錢(講緊係你要有就有果隻喎,遲左bingo係蝕番落去)

別墅

要生我自己俾哂都得添!
兩公婆唔計較啦!
你都識講嗰萬幾2萬蚊有咩咁值得計較?
不過真係唔想用自己私己錢生仔去政府啦

伯爵府

回覆樓主:

其實你們負資產,有保險都應慳則慳啦。政府生仔是政府貼錢,拎得仲順氣過保險啦,交咁多年稅唔去拎返福利呀?

Chirley    發表於 16-10-18 17:17

禁止訪問

大宅

bb0302m 發表於 16-10-18 08:47
我唔覺佢手緊收入多過我,其實萬幾蚊好少,我自己比都可以,不過覺得老公出應該反小小力。其實我自己曬比 ...

不如計清楚所有開支數目,然後先同C6計啦,最好白紙黑字出返張收據!咁計就計到佢盡,2公婆最好每日找數!

xxntyntyxx    發表於 16-10-18 13:21

大宅

bb0302m 發表於 16-10-17 20:51
冇理由有保險都唔用。

即係私家生由你提出啦!本身又話C6還錢比家人,家庭財政有壓力,仲要去私家生又要C6出,真係服左你!
尿片、奶粉、BB床記得開單!
你C6真慘
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18733613

大宅

popofat 發表於 16-10-17 21:08
我全部自己俾,費事6299 多事又多意見,覺得使佢個仔d 錢肉赤。

我私家覆診都係自己比

子爵府

whomen 發表於 16-10-17 20:46
如果你比左會有條刺,唔比老公會怨,就改去政府生吧!呢D日後鬧交實拿出黎嘈
...

agree

洋房

如果系我會好嬲

男爵府

陪月勳章

seaman1982 發表於 16-10-18 00:42
以前計劃懷孕時都問過下,比一般住院貴成倍以上,仲有時限買左要夠幾耐先保,保又保唔足,有上限,總之計落 ...

係呀,所以個人好少會買,公司福利先會捨得,我有朋友佢之前做投行CS, 佢去私家產檢同喺養和生做埋無痛都差唔多claim到,自己俾好少錢

別墅

其實樓主都無得救............

1,C6借99錢比首期,99叫還,原來每年自行封頂還10%就當OK,99想拎番錢係唔得
2,C6要還錢,財政緊拙,問樓主可唔可以自己比醫院費用,樓主財政上無問題,但就係因為自己陀B辛苦,繼續要求C6出錢。即係C6欠人錢就佢嘅事(仲要係因為自己住緊果層樓),C6仍然要支付醫院費用

你生B,就覺得99唔應該叫C6還多啲錢;你生B,就要C6手頭緊都要比錢
你最可恥嘅係,C6欠人錢係因為你地住緊嘅樓,而你仲要口口聲聲話自己比哂醫院費用係無問題

你要C6比醫院費用,但C6因為還錢比99而比唔到,你就覺得99唔啱.........我完全理解唔到你諗咩

我希望你能夠重新諗下兩公婆一齊係為咗咩,你寫嘅故事,諗法同原因,體現唔到夫妻一齊最重要嘅事........能夠共患難

我分享下我嘅故事
我同老公月入過十萬,我公司medical有包生仔費用,但我生兩個都係政府醫院,兩次夾埋1500蚊有找.就算係我自己一個人都比得起私家醫院生B嘅費用,但我老公想佢比錢,我本身都有諗過真係去私家,但我發現其實老公都擔心超支,所以我去啲我老公一定比得起錢嘅地方......就係政府。我同老公講,我"想"去政府生,我老公知道即刻開心番,唔再擔心.佢就將啲錢買補品果啲比我,我反而覺得咁,更加開心

Chirley    發表於 16-10-18 17:19

大宅

好簡單,同老公同埋男家D人講,如果陀B要自己出$又出力,咁第時個B要跟阿媽姓啦,就係咁簡單

複式洋房

ringo0920 發表於 16-10-18 10:31
其實樓主都無得救............

1,C6借99錢比首期,99叫還,原來每年自行封頂還10%就當OK,99想拎番錢係唔得

完全認同。不過好似樓主呢啲人咁自私,你講佢都唔明架啦

Chirley    發表於 16-10-18 17:19

男爵府

樓主你可以從另一角度諗,去私家生有好d 服務,有得自己㨂醫生,復完可能好d, 因為你個心開心d . 但呢d 唔係必須,情況就似我地去做 facial , spa 一樣係 luxury 。如果你老公財政有壓力,你自己又俾得起,呢d 錢自己出又何妨?兩公婆既野互相分擔下 la. 你將來仲要教小朋友,家長自身既諗法都好重要。你都唔想自己小朋友係一個斤斤計較,冇朋友,唔識體諒他人既人la.

禁止訪問

大宅

bb0302m 發表於 16-10-18 12:24
回覆 popofat 的帖子

其實佢又唔係有財政壓力,佢唔想比,thx 我自己會比。

C6個邊錢都唔夠還,呢邊仲話要私家生要C6比,醒未呀

男爵府

bb0302m 發表於 16-10-18 12:24
回覆 popofat 的帖子

其實佢又唔係有財政壓力,佢唔想比,thx 我自己會比。

我明你點諗,不過自己使自己錢理直氣壯,第時小朋友d 開資再叫老公俾反大份lor. 你家陣咁嘅情況分分鐘叫老公出少少,6299 又有閒話你聽,兩公婆傷感情唔值。

別墅

引用:本身有保險,扣完之後大約比1.5萬~2萬左右

原帖由 bb0302m 於 16-10-17 發表
本身有保險,扣完之後大約比1.5萬~2萬左右,老公成日想我幫手比D。
其實老婆生B咁辛苦,咁小數目都幫手比 ...
會吾會其他洗費出左好多呀? 拎出黎問下 如果佢平時吾係甘計較既人 可能真係有苦衷

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至