自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:人生除了買樓 做其他事就係一無是處/唔識諗

原帖由 Zoto 於 16-10-18 發表
人生除了買樓 做其他事就係一無是處/唔識諗? 其實好悲哀
香港而家value係咁..

珍珠宮

good_pig 發表於 16-10-18 00:08
建造業總工會與各類工程的承包商達成共識,並公布2016/17年度加薪的16個工種平均加幅7.75%,但幅度比上年度 ...
哈... 俾多D人佢揀下先.. 入左行你就知味道.. 開工不足, 有汗出無糧出.

珍珠宮

good_pig 發表於 16-10-18 00:32
有幾多人16萬丫...
拖糧就一蚊都冇
尼班人渣來架.. 食埋人地果份, 而家又出來數月入十八萬.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 Zoto 於 16-10-18 發表人生除

原帖由 good_pig 於 16-10-18 發表
香港而家value係咁..
老父從小教,兩夫婦慳家,努力儲蓄有左層樓,就算失業,有得住,而一家食用花費,就容易解決~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆:大力大力 的帖子

喺一個樓價正常嘅社會你係啱, 但以香港現在嘅樓價咁高, 要啲後生一畢業出嚟就係以買樓為一生夢想, 情何以堪 。 我好讚成趁後生, 冇太大經濟壓力嘅時候去多啲見吓外面嘅世界, 呢啲感受唔係我呢啲老人家跟旅行團可體會到。

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

sfuhsg 發表於 16-10-18 00:33
為左去玩
如果真係為左去玩....E家呢一代黎講, 佢肯為左玩, 而做地盤搵錢, 已經要讚啦!唔係走粉, 唔係帶水貨去搵錢...
好多O靚仔要玩要威但唔係付出勞力呀
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

回覆:kkc886 的帖子

我印象中個 case 係個大學生嘅老豆及大佬都係做扎鐵, 個老豆帶佢入行, 後來好似話個老闆睇得起佢, 要佢做睇圖畫圖, 我諗都係類似工程師嗰類啩 。 有錯請指正 。

水晶宮

無咩啱與唔啱,人哋靠自己搵到錢有咩問題?唔係犯法就得,何必去批判別人?

子爵府

zakumama 發表於 16-10-18 07:55
又唔係呃又唔係搶,靠自己勞力,過自己想過嘅生活,點解唔得
係,d錢人地自己賺的,自己決定點用唔得,工作時工作,遊戲時遊戲,唔通真係要打死一生工

大宅

每做完一個月就下個月去旅行?認真,邊個會請一個講明只做一個月嘅人呀?

珍珠宮

littlesister 發表於 16-10-18 00:28
咁又未必個個月開足工既

呢樣真

子爵府

搵160,000一個月真的很特殊例子,大部分都係3-4萬一個月,辛苦錢,唔係好多人做到!而且行頭有淡旺季之分,落雨打風無工開,還有建造業係無福利!有開工便有錢,無工開便無薪水了

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

侯爵府

lemontea520 發表於 16-10-18 12:41
如果真係為左去玩....E家呢一代黎講, 佢肯為左玩, 而做地盤搵錢, 已經要讚啦!唔係走粉, 唔係帶水貨去搵錢.. ...
同意
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

大宅

boaangel 發表於 16-10-18 13:25
搵160,000一個月真的很特殊例子,大部分都係3-4萬一個月,辛苦錢,唔係好多人做到!而且行頭有淡旺季之分, ...

絶對係特殊例子...邊個可能日日開18個鐘做足26日, 你肯做, 大判都唔會比你晚晚咁OT.......就算識埋計數折則都係斷工計, 唔會打孖計..

子爵府

BB防敏心得分享勳章

唔知要用返幾多睇醫生..

男爵府

大力大力 發表於 16-10-18 09:41
近年年輕人喜歡 working holiday ,去外國工廠/農埸打工,又唔係去外國大公司實習,根本對工作沒半點幫助, ...

去玩又有咩問題,唔係係大公司工作先有見識,
行一轉歐洲可能整個人對人對事嘅睇法已經好唔同,
你咁講,做人咪係只可以工作賺錢買樓?音樂藝術運動旅行通通對人生冇利益呀?

怪不得你一直勁讚大陸,因你個天空只有井口咁大。

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

zakumama 發表於 16-10-18 07:55
又唔係呃又唔係搶,靠自己勞力,過自己想過嘅生活,點解唔得

agree

伯爵府

樓, 就係目標, 做其他事就浪費時間, 貪玩.
連後生無牽掛, 無負擔的時間去玩一玩都係廢…
呢個就係現時的價值觀,

男爵府

Zoto 發表於 16-10-18 11:54
人生除了買樓 做其他事就係一無是處/唔識諗? 其實好悲哀

香港人思想,無辦法
無樓等於失敗,人生已死
無長工又等於失敗,無人睇得起你
香港人只有樓同錢,完

首頁

尾頁

跳至