懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

sheepbabybaby 發表於 17-1-8 17:19
黏貼巾係咪孕婦衛生巾呀? 同40cm+姨媽巾有咩唔同?

我覺得孕婦巾好大唔舒服,我一包送左比隔離床,自己用40+cm M巾

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主:

網褲/綿底褲 半打 用完就掉

廚房紙 帶1卷 買多d唔怕,出院都要用,去廁所時印下面

盒裝紙巾 1盒 唔夠先叫屋企人拎

床墊 用得唔多但e院冇提供

消毒濕紙巾 用黎抹廁板用,帶唔帶都得

沖洗瓶

膠杯/紙杯 5隻左右 E院有成個保溫壼所以唔洗帶保溫杯,用黎飲水同刷牙

牙刷 牙膏 梳 洗面奶

毛巾 洗面用,自己考慮帶唔帶,因為濕左唔知放邊到好,我自己係洗完用廚房紙抹乾就算

貼裝產婦衛生巾1包 我個人覺得唔好用,好易漏,用特長夜用仲好,但要方便E生檢查所以買1包好d,因為佢巡房會一早叫你除晒褲,用夜用痴住條底褲除左佢d血咪會漏。。所以逢朝早就用呢隻

特長夜用 1包

水泡

Bra 就睇你自己需唔需要,因為產後房好熱,我bra都冇帶

NB尿片 買住3x塊先就得

BB用既純水濕紙巾 1包

紗巾6條 餵奶時當口水肩用

保鮮袋幾個 拎黎裝污穢野/毛巾/紗巾個d返屋企

仲有外置充電器,同埋帶d野食,唔好帶面包,蛋糕個d咁乾既食物,生完會食5落

出院袋 臨出院先叫屋企人拎黎

除非你係穿水冇得沖涼既情況入院,見紅同陣痛都可以沖完涼先入院,一入院就換e院3,所以我出院都係著返個套3,除非你有潔癖就執定啦(emoji)同埋記得著拖鞋入院,唔係就要帶入院

bb 衣物

洋房

車厘子bb 發表於 17-1-6 03:24
我10月起屯門醫院生,我帶以下物品
1:自己底底同40+cm嘅姨媽巾,其實都有帶孕婦m巾同網褲,用左一次就冇用 ...

我第一胎都係用花灑沖,嚟緊11月第二胎,因為縫完線吾敢蹲底,咁用花灑衝對腳會濕曬驚冷親,請教下點沖洗會方便D?

已刪除用户

大宅

回覆 ~玉子豆腐~ 的帖子

床墊帶定2張好D! 有朋友前2日係屯醫生完..醫院只提供1張,如要更換要用自己帶個D

大宅

AileenTsang 發表於 17-9-18 23:53
我第一胎都係用花灑沖,嚟緊11月第二胎,因為縫完線吾敢蹲底,咁用花灑衝對腳會濕曬驚冷親,請教下點沖洗 ...

其實點沖對腳都會濕,我第一胎都係企住用花灑,一隻手攞花灑一隻手抖住花灑d水,因為我驚直接用花灑沖傷口會痛

首頁

尾頁

跳至