自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

呢個年代仲有頭蚤

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:發現女有頭蚤,有咩方法除蚤。

我細個係响藥房買支藥水,焗一陣然後洗頭,就冇晒了。

珍珠宮

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 13:46
Bb剛出世未足月,係我們主人房睡。而家唔比bb出廳。。。。。唉…

你仲要坐緊月 保重呀!
有可能工人姐姐放假時惹回… 但係咪要通知學校(?? 不肯定… 但可能要,因為惹得超快)
反正,間屋要大清潔了, 消毒水+熱水, 小朋友就去看醫生吧… 有機會要剪緊啲頭髮,以便打理。
加油。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

ecling 發表於 16-10-18 13:17
100% 新工人帶返黎, 快D你摷埋佢床舖底有冇木蝨

未必,學校同學仲大可能

珍珠宮

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 13:44
新工人來港第日我接走左佢,之前個晚佢係佢阿姨僱主家睡(個僱主好人)。
入屋前同左佢去洗衣店洗哂所有衫 ...

睇醫生,通知學校。

伯爵府

畀面勳章

貓頭雀 發表於 16-10-18 13:13
床上毛公仔都不要放過,都要浸洗。
唉,替你辛苦…… 好多野做呀,又落雨又洗野。
加油!!!!!

想哭。坐月中都要咁勞碌命

伯爵府

畀面勳章

brindlewin 發表於 16-10-18 13:56
睇醫生,通知學校。

睇係米睇普通科?

珍珠宮

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 13:58
睇係米睇普通科?

對, 樓下,一般家庭醫生已ok 。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)

伯爵府

畀面勳章

brindlewin 發表於 16-10-18 13:54
未必,學校同學仲大可能

其實我們都懷疑學校野返來。
工人來左成個月。入屋前做哂所以消毒工作。
佢行李都無比佢放係到。
而且同大的一齊睡.大的無事。
唯一可能性高係學校到野返來。

珍珠宮

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 13:57
想哭。坐月中都要咁勞碌命

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

3歲人仔。都唔敢亂買野比佢用。
想睇醫生。請問大家係米睇普通科?

珍珠宮

回覆樓主:

我未生過, 但係都想同你講加油呀!

珍珠宮

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 14:02
3歲人仔。都唔敢亂買野比佢用。
想睇醫生。請問大家係米睇普通科?

係呀,普通家庭科,已ok
診所有藥水,拿回家洗頭。

男爵府

回覆樓主:

朋友之前都係工人野小朋友, 去睇醫生, 話宜家D外傭好多中招, 尤其放假去boarding house個D. 見怪不怪了.

伯爵府

畀面勳章

貓頭雀 發表於 16-10-18 14:05
係呀,普通家庭科,已ok
診所有藥水,拿回家洗頭。

好,叫老公即帶佢睇醫生

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 13:40
工人同佢梳頭發現講我想
小朋友返學未.

如返了要通知學校,同請假.學校要同學生做驗查.

大宅

回覆樓主:

我仔細時都俾新工人惹過,除左消毒床单被舖,我去药房買過去蚤嗰D,不過試手肘有過敏反應。

之後我轉用護髮素,用大量護髮素+浴帽"up"住一個鐘,成蟲嘅蚤應該會焗死。

洗走護髮素後再用密齒梳,分開逐少逐少梳起,留意髮根附近有無一粒仔白白地色嘅蛋,佢同頭皮唔同,頭皮一掃就走,蛋係痴實的。要"meet"走粒蛋,用兩隻指甲夾埋會有"baek"一聲,咁先係實死。之後,一兩三日再梳再check!

珍珠宮

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 13:58
睇係米睇普通科?

家庭醫生就可以了。

男爵府

藍莓綠茶 發表於 16-10-18 13:01
如題,家中仲有一個bb。同大b。暫時佢地未有,有咩方法除頭蚤?
唉…唔知點解有,唔知關唔關洗頭水事,定 ...

樟腦油搽頭,焗佢一陣再洗,殺堆蛋架,係藥房有

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

一定係新工人帶埋過來開工
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...7

尾頁

跳至