自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

講緊我爸媽,以前份工都算唔錯揾到D錢,又有退休福利,點知退休後病痛開始來,淨係睇病都使唔少,跟住仲要計埋其他lum sum使費,家陣錢都不敷應用

其實現代人隨便都活到八、九十歲命,後生儲多D錢傍身真係無錯

洋房

U are insurance sales ?????

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:講緊我爸媽,以前份工都算唔錯揾到D錢,又

原帖由 1997112 於 16-10-18 發表

講緊我爸媽,以前份工都算唔錯揾到D錢,又有退休福利,點知 ...
一出社會工作,就應該要儲蓄了~

諗一下到65歲退休,在社會怎樣賺到100蚊? 就知道年輕就要慳家了~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

有病既話, 儲埋多多錢都唔夠醫病

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:U are insurance sales

原帖由 cheekoyeah 於 16-10-18 發表
U are insurance sales ?????
佢應該不是,純討論吧~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

1997112 發表於 16-10-18 13:25
講緊我爸媽,以前份工都算唔錯揾到D錢,又有退休福利,點知退休後病痛開始來,淨係睇病都使唔少,跟住仲要 ...

真是手緊就唯有看政府。

子爵府

引用:講緊我爸媽,以前份工都算唔錯揾到D錢,又

原帖由 1997112 於 16-10-18 發表

講緊我爸媽,以前份工都算唔錯揾到D錢,又有退休福利,點知 ...
既然都不夠錢用,點解唔睇政府?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果多病痛, 真係多多錢都未必夠

子爵府

回覆樓主:

政府未必平㗎.....
我有親戚未肯定係未肺癌未期,政府醫院要做唔知咩檢查,都收成萬幾蚊兩萬㗎....

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

41009022009 發表於 16-10-18 14:13
政府未必平㗎.....
我有親戚未肯定係未肺癌未期,政府醫院要做唔知咩檢查,都收成萬幾蚊兩萬㗎....
...

應該係寫紙叫佢出去照!
放下自在

子爵府

大力大力 發表於 16-10-18 13:32
一出社會工作,就應該要儲蓄了~

諗一下到65歲退休,在社會怎樣賺到100蚊? 就知道年輕就要慳家了~
大力大力你覺得大陸而家女人50已經退休, 退休拎到既退休金比在職既工人仲要多$$, 有時真係係HK 生活得好辛苦...

子爵府

sonet 發表於 16-10-18 14:51
大力大力你覺得大陸而家女人50已經退休, 退休拎到既退休金比在職既工人仲要多$$, 有時真係係HK 生活得好辛 ...

要糾正你一下:
1、大陸是女人55男人60歲退休可領取退休金。
2、退休金按照他繳納的社保金等級發放,也就是說你當初繳納的多,退休時領取的也多,反之亦然。
3、沒繳納社保的退休後毛也沒一條

子爵府

cattz288 發表於 16-10-18 14:20
應該係寫紙叫佢出去照!

狀況太差,不能出院..

珍珠宮

1997112 發表於 16-10-18 13:25
講緊我爸媽,以前份工都算唔錯揾到D錢,又有退休福利,點知退休後病痛開始來,淨係睇病都使唔少,跟住仲要 ...

我老左唔會花大錢醫病,要花巨款黎吊命我寧願早d洗牌

charlieXD    發表於 16-10-19 17:23
wcpcelia    發表於 16-10-19 09:28
hsbc005    發表於 16-10-19 00:18
LedTV    發表於 16-10-19 00:11
bosch    發表於 16-10-18 20:56

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

ahpoo 發表於 16-10-18 20:36
我老左唔會花大錢醫病,要花巨款黎吊命我寧願早d洗牌

但好多時要用錢醫病既都係自己家人, 唔出錢唔得.

珍珠宮

pi0219 發表於 16-10-18 20:40
但好多時要用錢醫病既都係自己家人, 唔出錢唔得.

衡量下俾甘多錢既效果,如只是buy time 但一樣無 quality of life 既,我寧願只是減痛!

男爵府

guigui82 發表於 16-10-18 13:42
既然都不夠錢用,點解唔睇政府?

你可以窮到咁, 就可以全靠政府資助, 中產先慘!

用戶要求終止服務

/

侯爵府

flowerrain 發表於 16-10-18 15:11
要糾正你一下:
1、大陸是女人55男人60歲退休可領取退休金。
2、退休金按照他繳納的社保金等級發放,也就 ...

宜家有d城市實行65歲退休,不分男女。仲有呀,宜家食緊退休金果班人根本無比過社保,宜家班後生先開始交咋。
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

伯爵府

ahpoo 發表於 16-10-18 20:49
衡量下俾甘多錢既效果,如只是buy time 但一樣無 quality of life 既,我寧願只是減痛!
...
唔好話要錢,唔駛錢吊住我條命我都唔想。早個排我日日踎係呼吸科,真係感慨良多。

hsbc005    發表於 16-10-19 00:20
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

首頁

尾頁

跳至