婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

八月份,無故隻手不能扣胸圍,於是看西醫。正苦醫生就是照 X 光及一枝冬青油,止痛藥。
但幫助不大。
及後試過跌打,物理治療,針疚,超聲波,推拿,蒸身..全部唔得。
唯一,就是要運動。
於是,每天在家做運動練習爬牆。Fing 手Fing 腳,同埋要用隻左手拉右手,真係痛到飛起,但如果自己唔做,就更加移動受限制了。

pigmei    發表於 17-3-7 15:16

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我未至於好痛,係隻手伸展時痛,游水好D,但病了一個月無游水又痛番,去睇感冒時順便講,醫生開了針對的藥給我,我食完好番去游水,好神奇,游幾日便不痛了,係好明顯覺得.每游一次,痛都減少了,幾次就唔痛.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我係鼠標手, 有無人可以救我?
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

sukkiu 發表於 16-10-18 17:44
我未至於好痛,係隻手伸展時痛,游水好D,但病了一個月無游水又痛番,去睇感冒時順便講,醫生開了針對的藥給我, ...
恭喜妳啦

侯爵府

catfitfit 發表於 16-10-19 14:59
我係鼠標手, 有無人可以救我?
救你? 鼠標手很嚴重嗎?

我有個同事個妹,鼠標手(腕管綜合症) ,手震到睡不到,食飯用不到筷子,要用匙羹。

用了我自製的關節痛膏,大約用了兩個月後,手震冇咁嚴重,嘖嘖稱奇,睡到。
之後,她自己 DIY 關節痛膏,大約用了一年後,用到筷子,勁開心。

如你有興趣可給些關節痛膏你試 (免費) ,如你覺好用可教你 DIY (免費)。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2417807&extra=page%3D1&page=14

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

大宅

Ben2003 發表於 16-10-27 22:35

我有個同事個妹,鼠標手(腕管綜合症) ,手震到睡不到,食飯用不到筷子,要用匙羹 ...

很想試一試。。。用了很多方法還未能根治五十肩啊

侯爵府

遇過三個五十肩患者。

1. 有一個同事老婆,三個患者中病情比較輕,手臂不能抬至某角度之上,有時痛,但不太厲害。間歇用了關節痛膏兩年 (因關節痛膏油 lum lum,唔痛係唔會想用。) ,最近報告說 100% 好了。

2. 有一個同事,我自製關節痛膏之前患有五十肩並且好了,她在家裏ceiling 裝了 pully ,日日跟物理治療指示的方法拉,拉時都幾痛,拉了一年,100% 好了。

3. 有一個同事老婆,亦是舊同事,最嚴重,晨僵,每天早上要熱敷半個鐘肩關節,肩關節才能郁動,只用過西醫療法。

久不久午飯時會遇到她老公傾兩句,她老公說她用了關節痛膏大約三個月,早上不見她熱敷了,用了半年後不見她再用(因關節痛膏油 lum lum,唔痛係唔會想用。),她老公說進度不太知,又不覺她好似以前咁痛,我未有時間再跟出。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。黑暗是可怕的,極難耐的.....但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 shadowrainbow 的帖子

請問樓主好些未, 康復進度如何?剛發現自己隻手又係五十吖

男爵府

回覆 jpwy 的帖子

妳好呀,有心了,我仲未好返。西医,脊医,物理治療,針……推拿,熱敷,跌打,全部試了。都無效,自己做運動,反而可以郁多的。

妳要小心保養,否則會好痛……加油!

jpwy    發表於 16-10-31 13:04

洋房

我以前都係肩痛, 睇中醫話我係長期勞損引起的痛, 最後都係游水加埋推拿先好

大宅

我有個同事個妹,鼠標手(腕管綜合症) ,手震到睡不到,食飯用不到筷子,要用匙羹 ...

Ben sir,

我有鼠標手/網球手/五十肩同膝蓋問題 ( 程度未影響生活 ), 係咪有關節痛膏試呀 ?

侯爵府

快的好返 發表於 16-10-31 16:51
Ben sir,

我有鼠標手/網球手/五十肩同膝蓋問題 ( 程度未影響生活 ), 係咪有關節痛膏試呀 ?

是,有關節痛膏試 (免費) 。

已 PM 了我最方便交收的時間和地鐵站給你。

複式洋房

Ben2003 發表於 16-10-31 21:29

Dear Ben Sir ,
請問我都想拿 關節痛膏 可以嗎?請pm 我 唔該晒

大宅

Ben2003 發表於 16-10-31 21:29

Hi Ben Sir,
唔好意思, 我因為長期肩頸痛(係越來越痛), 而家條頸係會格格聲咁, 特別係瞓醒時更會僵硬, 試過好多方法都唔得, 請問可以試關節痛膏嗎?

侯爵府

ALBEECHEN 發表於 16-11-1 16:53
Dear Ben Sir ,
請問我都想拿 關節痛膏 可以嗎?請pm 我 唔該晒

ALBEECHEN and gg409

可以。

侯爵府

gg409 發表於 16-11-1 18:08
Hi Ben Sir,
唔好意思, 我因為長期肩頸痛(係越來越痛), 而家條頸係會格格聲咁, 特別係瞓醒時更會僵硬, 試過 ...

試過好多方法都唔得,可能真係冇方法會得…..

亦可能有好方法就很易根治或接近根治(即病情已舒緩很多),加油。

大宅

我之前問過一位物理治療師
佢話:50肩係會自己好的
但要痛大約1-2年左右。

大宅

回覆 Ben2003 的帖子

Ben sir,

可以送給我試嗎?

侯爵府

mypiggybank 發表於 16-11-2 14:20
回覆 Ben2003 的帖子

Ben sir,
可以。

大宅

Ben sir, 我老公嚴重網球手肘痛,啱用嗎?可否試用?Thx

首頁

尾頁

跳至