自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

引用:之前打風買msix都claim過一次,但今次希望飛

原帖由 kaisen 於 16-10-20 發表
之前打風買msix都claim過一次,但今次希望飛得成啦,去唔成都幾多野煩
打風MSIG claim到咩費用?

大宅

引用:Quote:ichigolatte 發表於 16-10-19 22:33

原帖由 joeysia 於 16-10-20 發表
係,賠最多2000一個人,所以再買機票係claim唔足,如果貴plan,應該claim足。酒店fully claim.
各位,如坐hk ...
我8月預過取消航班,以下係我嘅經驗
1)可以在72小時前更改航班日子,如果你買嘅係最平嘅機票,你需要補差價。
2)被取消嘅航班未能趕及時間更改,唯有於當日取消嘅時候致電熱線查詢最快嘅航班,呢個更改唔需要補任何差價。
溫馨提示~當你好努力咁打嘅時候,基本上係打極都唔通,教你一個方法,就係唔好㩒入更改航班嘅語音數字,㩒其他例如買行理,因為我打左大半日都唔通,情急下用左呢個方法打通左。
3)同時喺更改航班時向航空公司提出,需要取消航班嘅證明信件,等佢地mail比你,可以盡快claim到保險。

其實唔好諗住去到機場等消息,等安排,果陣時廉航係絕對幫唔到你,若果你呢次旅程係唔能夠延後那唯有向其他航空公司購買超貴嘅航班喇~

我果次係購買快運嘅來回,所以我來回都可以更改到,而票值更比我原來的貴好多,我更改至1星期後出發,幸好我住的是民宿,我可以全數退回,再另找其他民宿,不過環球影城嘅快証就要報消喇~

我3個人保險係買恆生,3百幾蚊,回港後向保險索償,佢話我之後有去過當地,快証嘅錢唔可以claim到,反而我延後左7日,當我航班延誤黎計我經已合資格攞到最高賠償每人2千蚊喇。
交表claim係8月中,到有人聯絡我係9月尾,到收到支票係10月中,希望幫到大家

珍珠宮

liebe_ist 發表於 16-10-19 23:08
Claim 到,因為我班機被取消,hkexpress 全數refund,藍十字將新機票全數費用扣除退款全數賠償,但賠償有 ...

請問hke, refund耐唔耐…
你有冇叫佢出信比藍十?

男爵府

rex13 發表於 16-10-22 21:38
請問hke, refund耐唔耐…
你有冇叫佢出信比藍十?

Hk express refund 唔算耐,但過程好白痴,因為係信用卡購買,合情合理refund 番落信用卡,但佢唔會出番封信講明refund 幾多,要等信用卡月結單show 到refund 總數,我再拎月結單copy 俾藍十字證明全數退款,咁岩踏正截數日,呢度浪費左好多時間

我有要求出信證明航班取消以便索償,hkexpress 都出得好快

其實只要唔使打電話俾hkexpress,佢就會好快,等佢真人回覆就真係瓜得了

If you don't like me and still watch everything I do.

Bitch you're a fan!!!!

珍珠宮

liebe_ist 發表於 16-10-23 02:32
Hk express refund 唔算耐,但過程好白痴,因為係信用卡購買,合情合理refund 番落信用卡,但佢唔會出番封 ...

.好多謝你詳細回覆

禁止訪問

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-10-20+18:59+打風M

原帖由 kaisen 於 16-10-25 發表
Claim過飛機delay, 賠嘅錢夠租酒店
是去程打風cancel flight 改期嗎?

首頁

尾頁

跳至