鐘點工人

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔好意思,想請教下大家一下!
最近想請一位保姆 大家傾好一切條件後(上班時間 地點 薪金 工作內容)
我覺得合適 當我通知保姆EE 上班時,佢要求我先付月薪 才上班,以後都先出糧 後上班,佢還告訴我
這是規矩....大家可以比D意見我嗎?

男爵府

當然唔係喇,都未做野就先收錢,冇一份工會有咁既規矩.

大宅

KanaTse 發表於 16-10-19 10:22
唔好意思,想請教下大家一下!
最近想請一位保姆 大家傾好一切條件後(上班時間 地點 薪金 工作內容)
我覺 ...

我自己都是保母EE,做左六、七年,但從來未聽過有甘ge行規,我地行內一般都是分兩期或三期出糧,雙方合約訂明,不過EE要求先付,而你又肯,亦可簽訂合約列明

別墅

qtling 發表於 16-10-19 10:53
當然唔係喇,都未做野就先收錢,冇一份工會有咁既規矩.

我話咁 我出一半啦,以後每月未開工比一半糧先,佢都唔肯,仲問我...係咪怕佢呃我..!我只是感覺唔太公平及正規...

珍珠宮

回覆樓主:

上門會做完1個月先比,在ee家—般比左先湊!

別墅

ivywong882002 發表於 16-10-19 11:04
我自己都是保母EE,做左六、七年,但從來未聽過有甘ge行規,我地行內一般都是分兩期或三期出糧,雙方合約訂 ...

佢令我感覺有點唔舒服

別墅

wuwucancan 發表於 16-10-19 11:07
上門會做完1個月先比,在ee家—般比左先湊!

係啦,呢個我明,上門 同托管既分別

大宅

KanaTse 發表於 16-10-19 11:05
我話咁 我出一半啦,以後每月未開工比一半糧先,佢都唔肯,仲問我...係咪怕佢呃我..!我只是感覺唔太公平 ...

甘様吾得,你地靠囗講無憑,甘樣有朝一日出事,囗同鼻咬,我多囗講句,佢甘提出,你照佢意思做,你吾服又無保障,如果吾照佢意思做,佢亦無心機全心全意為你湊B,再請過啦!三思!(

別墅

ivywong882002 發表於 16-10-19 11:12
甘様吾得,你地靠囗講無憑,甘樣有朝一日出事,囗同鼻咬,我多囗講句,佢甘提出,你照佢意思做,你吾服又無 ...

係呀,我宜家請過個,我地都係和平既,不過佢咁 所以我亦問清楚細節...怕再有呢個問題...!

男爵府

我之前是上門保母EE,做前收訂金,毎半月出糧。

別墅

mevayau 發表於 16-10-19 11:19

明白

別墅

引用:我之前是上門保母EE,做前收訂金,毎半月出

原帖由 mevayau 於 16-10-19 發表
冇錯,我都係咁做

男爵府

上門應該係做滿一個月先收人工的, 反而在EE家托管就相反, 要收咗錢先開工.

大宅

1) 去EE家是預先付錢,這是99%行規

2) 上門是"沒有"預先比,必須先工作,後付款,
可分時薪、日薪、週薪、半月薪、月薪等等,
視乎雙方協定

3) 我未做過先比錢後揍B咁筍的老闆,也沒必要;
有時我要求簽約,反而做了冇收,最後也要告上
勞工處,好彩未開庭已收到$

4) 做這行大家要work得舒服,開波係咁你就No佢啦

別墅

trevorchu2004 發表於 16-10-19 18:45
1) 去EE家是預先付錢,這是99%行規

2) 上門是"沒有"預先比,必須先工作,後付款,

係呀...我有講 我屋企最重要既野都係你手上(BB)...我又買足勞工保險..我走得去邊...佢還是要我比左先開工..其實我比都唔係問題..只是佢令我感覺唔良好..因為佢話一個月 唔得 那半個月吧..經屋企人商量後話 唔好..我先拒絕了

大宅

1) 勞保是僱主必須買的,不買勞保僱主是犯法

2) 又咁講,上門做保母沒有保障,那個僱主會為長工/兼職
保母買MPF和418等等福利?!

勞工法例規定 ,只要僱員每星期做18小時,連續4星期,
僱主必須比大假、病假,供強積菳等。

所以很多公司只叫員工每週做17小時,這樣唔洗比福利

3) 保母也很辛苦,勁多僱主要求不只揍B,簡直做"賓妹",
所以我寧願收少D也不做賓,揍B已很辛苦,做埋賓賓
會死人架

別墅

trevorchu2004 發表於 16-10-19 21:09
1) 勞保是僱主必須買的,不買勞保僱主是犯法

2) 又咁講,上門做保母沒有保障,那個僱主會為長工/兼職

都幾慘wo...你係咪有不愉快既經歷?

大宅

Of course, I did.

Luckily I still happy what I do.

男爵府

上門EE要開工後先收錢架, 萬一收咗你錢, 佢唔來開工點算呀??? EE有你地址, 但你冇佢地址架嘛!!

相反在EE家揍就要比咗人工EE先, 因為EE冇你地址, 保障番EE走唔到僱主數囉.

別墅

chaichaicat 發表於 16-10-20 15:08
上門EE要開工後先收錢架, 萬一收咗你錢, 佢唔來開工點算呀??? EE有你地址, 但你冇佢地址架嘛!!

相反在EE家 ...

係啦..差D比人呃

首頁

尾頁

跳至