自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

23肥媽媽 發表於 16-10-20 00:09
我個仔小五都成績大跌、又成日發脾氣,想死

我個仔由小四升小五無輪自理同成績都差左。我好想喊。佢乜都好堅持自己方法我話你性格累死你自己

珍珠宮

引用:五年級啦。d野重複重複講都無進步。叫佢星

原帖由 jojoplanet 於 16-10-19 發表
五年級啦。d野重複重複講都無進步。叫佢星期日要預備定下星期默書但唔叫佢就只會默前一日先記得。

食完飯 ...
到時識幾多默幾多,比佢早D訓!加油!

珍珠宮

LL1999 發表於 16-10-20 00:03
set 個時限, 溫得幾多得幾多

點都一定要睡

背默個部分未熟有d生字宋識。叫左佢瞓聽朝再默

男爵府

醒目開學勳章

回覆 jojoplanet 的帖子

我比佢啲學習態度激死,我就日日擔心中學呈分,佢就懶洋洋,都睇死佢入唔到band 1,點之加多個大測全唔合格,佢竟然同我講唔記得4年級既野,我真係冇言

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jojoplanet 發表於 16-10-20 00:11
我個仔由小四升小五無輪自理同成績都差左。我好想喊。佢乜都好堅持自己方法我話你性格累死你自己
...
只能說句, 妳越緊張, 小朋友就越 hea 或無動力

因為佢覺得係比人迫緊或佢覺得有人推動佢

咁只會唔想做或有人推一推, 先郁一郁

我都面對相同問題

所以我好明白妳心情, 加油!

子爵府

23肥媽媽 發表於 16-10-20 00:17

我比佢啲學習態度激死,我就日日擔心中學呈分,佢就懶洋洋,都睇死佢入唔到band 1, ...

其實,band 2,3都有好學校,我都會問自己點解汁住band1 呢個名頭唔放呢?因為,我仔係運動型,所以佢簡校,會集中多活動的中學。

芝麻街    發表於 16-10-20 00:35

子爵府

2024年龍年勳章

樓主, 今次打定輸數算了, 叫亞仔瞓覺, 下次check 清楚中默英默時間, 要睇緊, 小心呈分, 細左個一年級由佢自動波先啦

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

MCEsc 發表於 16-10-20 00:06
咁夜,訓啦,唔入腦架

Agree,溫唔入腦架。
放鬆吧,小學成續不代表一切,有些小朋友係中學先發力。
Childhood is journey, not a race.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

冷靜d...
太晚啦,你同佢都冇精神

睇下下次可唔可以早一日溫

大宅

默書一次半次溫唔切就算啦, 反而每日嘅功課睇吓可唔可以做快啲仲好, 咁先有時間平日溫吓書, 我仔會喺學校做晒功課, 返到屋企就可以溫吓書, 拉吓琴, hea 吓

侯爵府

五年級, 就快青春期, 關係緊要過一切; 到有事佢肯同你講, 重要過成績

相反, 你太緊張成績, 佢會覺得你唔錫佢, 佢只係讀書機器
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

伯爵府

jojoplanet 發表於 16-10-19 23:51
五年級啦。d野重複重複講都無進步。叫佢星期日要預備定下星期默書但唔叫佢就只會默前一日先記得。

食完飯 ...

媽媽放鬆d,唔好為咗成績,同個仔既關係搞到太惡劣,將來再大個d,上埋中學,踏入青春期,關係會更僵。

講到好長遠:) 拉返黎近d先 :)

我仔已大個,但我想講返,我以前係習慣一知道默書範圍就影印了,之後張貼於客廳柜側。佢得閒就望下,行過又背下,出街食飯等位時,又帶出去溫下,好快就溫好,再早d叫佢預默定。

呢個方法好細個就開始用,背書係咁,背乘數表都係咁,佢又唔辛苦,我又唔駛成日閙佢,關係都好d。

你不妨試吓。

子爵府

阿囝今晚做完加我對完都差唔多11點, 明天仲有默加測...我已經對到好火...

佢攰我又攰...所以最終冇同佢温..

子爵府

引用:回覆+jojoplanet+的帖子我比佢啲學習態度激

原帖由 23肥媽媽 於 16-10-20 發表

我比佢啲學習態度激死,我就日日擔心中學呈分,佢就懶洋洋,都睇死佢入唔到band 1, ...
入到band1但讀唔到
去到包尾
冇晒信心

珍珠宮

TPMummy 發表於 16-10-20 00:41
媽媽放鬆d,唔好為咗成績,同個仔既關係搞到太惡劣,將來再大個d,上埋中學,踏入青春期,關係會更僵。

...

其實佢記性係ok但最幣成日臨急抱佛腳

珍珠宮

是是但但 發表於 16-10-20 00:26
Agree,溫唔入腦架。
放鬆吧,小學成續不代表一切,有些小朋友係中學先發力。
...

佢學校無直屬中學壓力比較大。佢有能力我唔想佢將來後悔。我同佢講你唔好比我講中到你攞住中學派位成績單先黎後悔。

珍珠宮

Vinvin 發表於 16-10-20 00:43
阿囝今晚做完加我對完都差唔多11點, 明天仲有默加測...我已經對到好火...

佢攰我又攰...所以最終冇同佢温. ...

我己越來越心淡。呢兩日都無火但好想喊

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

jojoplanet 發表於 16-10-20 00:53
我己越來越心淡。呢兩日都無火但好想喊

加油呀!
anyway佢唔溫,之後承受返結果,或者下次就會改善呢~
咁夜,想溫都冇辦法…
Childhood is journey, not a race.

子爵府

回覆:jojoplanet 的帖子

加油呀!升中要努力

伯爵府

jojoplanet 發表於 16-10-19 23:51

食完飯 ...

唔怕,五年級第二個學期先開始呈分,仲有時間追。我教你,以後每日放學同佢温左書先,温完先做功課,佢做功課反而會快左

首頁

尾頁

跳至