自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係你姐姐有問題啊

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

姐姐今日都煮三餐洗碗清潔,on duty today

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:lisagary 的帖子

咁都有?

子爵府

回覆樓主:

隔咗咁多鐘頭.風球都落埋
樓主你工人有出番嚟

男爵府

玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lisagary 發表於 16-10-21 08:43
我家的姐姐今早關上房門打機!無幫手湊小朋友。
2016/10/21 星期五 10:24
風球高掛下外傭是否有假放?

|

天文台於上午6時10分改發8號西北烈風或暴風信號,按照現時預測路徑,海馬會在中午前後最接近香港,在本港以東約100公里掠過,預料8號烈風或暴風信號在日間大部分時間需要維持。
不少上班族既為僱員、亦是外籍家庭傭工之僱主,在颱風高掛、又或黑雨等惡劣天氣下,僱主要盡本份保障僱員安全,而僱員亦受本港的勞工法例保障,那作為外傭的僱主,8號甚至10號風球下,是否應要外傭停工?外傭僱主又何留意事項?
【延伸閱讀】一幅圖睇晒風球下學童返學指引
有外傭僱主在fb群組發問,疑惑當外傭休息日一旦遇著颱風天,是否需要另外補假?一眾外傭僱主皆有不同意見,有人直言「你放假果日打風老細都冇補假啦」、「佢地都唔使出門口返工,都冇返工嘅危險,點解要唔做嘢?」
TOPick綜合《僱用外籍家庭傭工實用指南》(下稱《指南》)及《僱傭條例》,並綜合勞工處的意見,得出外傭僱主在颱風天必須知道的4件事:
1. 「風假」並非法定假期
根據勞工處《颱風及暴雨警告下的工作守則》,在黑色暴雨警告、八號風球、九號或十號颱風警告生效時,僱主不應要求僱員上班;不過,因惡劣天氣而產生的「風假」,其實並非「法定假期」,故部份行業,仍需要緊守崗位,惟僱主要向僱員發出清晰指引。
【延伸閱讀】打風返工有權要求特別交通津貼
【延伸閱讀】8號風球都要返工的行業 向你們致敬!
2. 如颱風天遇著正常工作日 僱主毋須為此補假
根據標準僱傭合約(適用於從外國聘用的家庭傭工),外籍傭工的工作地點為僱主家中,假設該僱工的協議工作日,為周一至周五,並適逢颱風日,對方需如常工作,在法例下,僱主毋須為此向外傭作出補假、又或提供額外工資。
3. 如颱風天遇著休息日 外傭可自由選擇留家或外出
《僱傭條例》規定,外籍家庭傭工每周應有1天休息日。外傭可自行決定如何利用她的休息日,即使當日天氣惡劣,她仍有權外出。如對方選擇留在家中,僱主不得要求她在休息日工作,否則即屬違法。
【延伸閱讀】上班族打風要知8件事 「落波」後幾點要返工?
4. 如外傭在颱風天受傷 僱主需支付醫療費用
根據《指南》第5章,當傭工患病或受傷,無論是否因受僱而引致,僱主都必須向傭工提供免費的醫療,包括門診、住院費用及牙科急診。因此,如外傭在休息日受傷,僱主亦需負責,支付醫療費用。
僱主們若仍有疑問,可致電勞工處熱線2717 1771查詢。

綽盈媽咪 ;-)

伯爵府

lisagary 發表於 16-10-21 08:43
我家的姐姐今早關上房門打機!無幫手湊小朋友。

下,我家工人煮足4餐。。。。。早,午,晚+下午茶。。。。

仲有平日d工作照做

屋企係安全地方。又唔洗佢出行。。。點解唔做野?!

大宅

綽盈媽咪 發表於 16-10-21 18:28
2016/10/21 星期五 10:24
風球高掛下外傭是否有假放?
|

其實都幾無保障僱主,外傭休息日出街受傷要僱主負責?香港地打工有工傷,但休息日受傷只當病假,都幾唔公平喎!

複式洋房

最後點?

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我工人有一早起身做家務及煮飯。。

公爵府

哇,你已被姐姐食住了,祝好運

大宅

回覆:八號風球下家傭姐姐是否放假?

打風唔使返工係因為外出危險!家僱唔洗外出返工!理應工作!呢D一定唔續約

珍珠宮

Gmama 發表於 16-10-21 13:40
只在家裏做家務也要休息?冇人叫佢出街喎,八號風球乜唔出糧咩?

這些工主絕不能縱容!問她想扣糧定扣假!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lisagary 發表於 16-10-21 11:02
10點出來了,一陣叫她煮午餐,如果唔肯就同佢講清楚今天不是假期。但奇怪以前佢唔會咁做,係咪想唔做? ...

想知最後點?如果我姐姐係咁

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至