論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我媽聽佢朋友講,請左佢工人個妹黎做。菲律賓但吾識英文,未做過,無上過堂,無黎過香港,初初諗住白紙一張都有好。做落發覺完全溝通吾到,又無乜禮貌又吾主動。自我安慰就係佢無train過,我見佢都錫我貓狗同bb,煮野又學得快都算。

慢慢發覺同佢講完啲野側側博無左件事,(初初會諗佢可能聽吾明,之後發覺好多野做左一次就無)叫過佢吾好關門,頭兩日吾關,之後愈關愈埋,仲要喺我夜晚攪呀b佢嫌嘈關晒。
我媽黎又無禮貌,拎晒野又吾識幫手,覺得我媽黎係代佢做野,佢有佢做,吾會主動幫仲走開添

佢又大食懶,勁大食,乜都食,吾緊要,我餵飽你你對我b好啲,晚飯都任佢拎送,點知懶到問都吾問就入房抖,瞓覺,我地出親街返黎就一定瞓樣死死地起身,夜晚攪點啲野就算早,老馮吾洗問下仲有無野攪就入房瞓

最嬲前排捉到佢用我啲野。早兩日呀b夜晚嘈佢仲繼續打鼻寒,有次佢同我媽同一張sofa,我媽瞓左,佢可以抱住我女一齊瞓,我女得兩個幾月,究竟知吾知自己係工人?懶到咁又成日則則博,我點放心俾呀b佢自己睇?溝通吾到,同佢講野向下望你無表情,就算講左佢明都扮野見我吾再話就一如以往

我媽就話佢對bb都算係咁,煮飯又學得快,但我想問下大家,佢有我以上既問題,係咪只要佢對b算係咁就應該當無事?

因為我第一次請工人,我應該換定接受?

男爵府

懶、無禮貎、無危機意識(抱住b瞓)一係你們執嚴些教佢,始終無train過,本身個人又懶!無改善就換人

大宅

回覆樓主:

我會換。 之前果個係鄉下出嚟以為會純啲但原來精過你。 果時又係諗對BB好就算但最後係激死自己。

複式洋房

我依家見佢那那林做完野就入房自己休息瞓覺就好憫。
明明俾人工時review講過
明明講完第二日有做
點解第三日開始就無問?
好想鬧佢,問佢why!
點解做得一日?但佢聽吾明問都晒氣
全家都問我點解吾即刻同佢講
我一日要執佢幾多野?點解你地又吾講?
佢地係度見到又吾出聲,淨係問我點解我吾出聲
我急搵新工人佢地又話新都係睇彩數
咁呢個又吾幫手教?
好鬼嬲一陣換左仲差又賴我

翡翠宮

回覆樓主:

咁佢即係幾點入房?

複式洋房

回覆 mini1204 的帖子

4-5點啦有時少啲野做,無飯煮既話咪鐘意咪入去
最嬲係當我媽黎係代佢做野
有時我媽接手想餵bb
佢交完俾我媽就入房
我出街既日子,返黎佢都係一副瞓樣

伯爵府

唔改就換人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我會換. 抱住baby又訓到隻豬咁, 責親baby點算

子爵府

Mollymun 發表於 16-10-21 18:54

你要同佢講清楚你的要求
叫佢家姐嚟,三口六面指出佢妹之錯處,你唔滿意佢之地方,要佢改,唔係就分手

你教工人,要集中一個對口,唔好3,4個人同佢講

子爵府

俾多d 嘢佢做,一見佢入房,就叫佢出嚟做嘢,
抹門,抹門口地磚,牆磚,抹鞋柜,抹餐椅,擦鞋,洗掃把,洗垃圾桶,一個屋企,有好多嘢做㗎!

複式洋房

叫佢熨衫,你哋d衫,BB衫

複式洋房

回覆 細姐姐 的帖子

我叫過佢家姐翻譯啦佢家姐都好似吾想,whatsapp敷衍我咁
叫佢講完話我知,問左幾次都吾覆
肯定係幫自己人啦

翡翠宮

回覆樓主:

其實你有無講清楚每日既 routine 工作?
如果佢4-5點完成,即係根本無乜野做 (不過佢5洗煮晚飯咩?)
如果佢未做完就閃,叫番佢出黎問佢做乜休息,xx xx xx 做左未?
如果都吾改善,換人。

子爵府

Mollymun 發表於 16-10-22 10:58
回覆 細姐姐 的帖子

我叫過佢家姐翻譯啦佢家姐都好似吾想,whatsapp敷衍我咁
咁即係两姐妹夾埋揾你笨!睇你點忍,忍唔住就炒佢,仲有錢袋,有機票

佢地揾你做踏脚石嚟咗香港先,有免費機票,可慢慢揾工

有排你受,唔使諗,換人吧!

別墅

Mollymun 發表於 16-10-21 15:57
我媽聽佢朋友講,請左佢工人個妹黎做。菲律賓但吾識英文,未做過,無上過堂,無黎過香港,初初諗住白紙一張 ...

一定換,佢地d人得串進尺

伯爵府

Mollymun 發表於 16-10-21 15:57
我媽聽佢朋友講,請左佢工人個妹黎做。菲律賓但吾識英文,未做過,無上過堂,無黎過香港,初初諗住白紙一張 ...

同我屋企件垃圾一模一樣,依家請過另一個等緊入境處visa。呢d咁既湊小朋友唔可以接受,分分鐘一日都唔會同小朋友講一句話,湊到言語delay 就慘。

大宅

Myluckybaby 發表於 16-10-22 23:11
同我屋企件垃圾一模一樣,依家請過另一個等緊入境處visa。呢d咁既湊小朋友唔可以接受,分分鐘一日都唔會同 ...

請問你係咪請海外菲?我都係等緊visa, 但agent上星期同我講菲政府最近加左個新評核試,令到海外菲來港時間延遲,你有無聽過?

伯爵府

sophyllis 發表於 16-10-22 23:38
請問你係咪請海外菲?我都係等緊visa, 但agent上星期同我講菲政府最近加左個新評核試,令到海外菲來港時間 ...

我那個是海外印。

子爵府

回覆樓主:

有乜可能唔識英文呀,唔識寫都應該識講

伯爵府

我果個又係溝通唔到
我見什麼唔妥就在錯處貼post it
寫佢應點做
效果好過講
但你果個要湊bb,
成日唔講野好似唔係幾好

首頁