親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

準備帶2老人家1小朋友十一月初到內藏山看紅葉,會包車但沒有導遊,想坐䌫車,有沒有jm可分享行程和地圖?會否很難走?

大宅

clementwife 發表於 16-10-22 00:22
準備帶2老人家1小朋友十一月初到內藏山看紅葉,會包車但沒有導遊,想坐䌫車,有沒有jm可分享行程和地圖?會 ...

要看看老人家是否健壯,可以告訴你由入口去到最盡內藏寺,行下影下,要個半鐘,出番來再加個半鐘。如中途搭䌫車,除非你好早到,否則排好耐,可能多過半個鐘,所以如果你即日來回,時間會好趕,老人家與小孩會很攰。

大宅

chingchingmama 發表於 16-10-22 01:53
要看看老人家是否健壯,可以告訴你由入口去到最盡內藏寺,行下影下,要個半鐘,出番來再加個半鐘。如中途 ...

如果我撘internal shuttle從入口處撘至䌫車處,坐纜車來回到原處,然後行至內藏寺會否輕鬆一點?

大宅

clementwife 發表於 16-10-22 09:13
如果我撘internal shuttle從入口處撘至䌫車處,坐纜車來回到原處,然後行至內藏寺會否輕鬆一點?
...

這當然比較好,但我見shuttle也是排長龍,全是老人家排,所以我冇坐過,但應該省回一半腳骨力。

大宅

chingchingmama 發表於 16-10-22 09:50
這當然比較好,但我見shuttle也是排長龍,全是老人家排,所以我冇坐過,但應該省回一半腳骨力。
...

謝謝你!

伯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

果度個景好靚,可惜行到隻積咁

珍珠宮

未撘攬車前係平路, 我覺得唔難行, 有點亞豬媽野餐㖭, 撘上山車我上次1000 am 前, 第一架車入到

上到山有樓梯上觀景台, 老人家可能較吃力, 而且超多人

大宅

原來有樓梯。。。好多級?可能唔考慮喇。。。

大宅

qwe789 發表於 16-10-23 10:30
未撘攬車前係平路, 我覺得唔難行, 有點亞豬媽野餐㖭, 撘上山車我上次1000 am 前, 第一架車入到

上到山 ...

原來有樓梯。。。好多級?可能唔考慮喇。。。

珍珠宮

又唔算太多級的, 以我平時行山計

不過唔上山已經好靚, 我覺得上山風景唔及山下 , 上山只是多個觀景台或去多個寺廟而已

大宅

請問有冇人呢幾日去過?紅葉開始多未?
仲想問下凍唔凍?需要著羽絨嗎?

大宅

大宅

qwe789 發表於 16-10-23 11:40
又唔算太多級的, 以我平時行山計

不過唔上山已經好靚, 我覺得上山風景唔及山下 , 上山只是多個觀景台或去 ...

多謝你意見,咁吾上山喇:mother:

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆 winiy 的帖子

未有紅葉睇住, 韓國朋友話要過多兩個星期度, 羽絨就唔知啦, 我都想知而家天氣係點.

男爵府

winiy 發表於 16-10-23 21:06
...

剛剛琴日到韓國,一早一晚都要著薄羽絨,嚟緊星期六氣溫好似只有5-15度

水晶宮

AK47AK47 發表於 16-10-24 12:25
回覆 winiy 的帖子

未有紅葉睇住, 韓國朋友話要過多兩個星期度, 羽絨就唔知啦, 我都想知而家天氣係點.

問過local tour 話全盛應該是11月6日,我想13號去。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

岩岩星期四去完返嚟啦,剛開始有紅葉但唔算多,不過人都唔算多,所以好好彩來回都冇乜點塞車,排隊又唔算耐。朋友前年全盛時間去塞左6、7個鐘一程去同回 去程因爲早就好凍好凍,但去到內藏山都差不多11am,開始暖,一路行都會越行越熱,我地行到上展望臺係脫淨一件短袖tee,上展望臺條山路好斜,我地著錯鞋,一個著Stan smith 一個著Huarache ,兩對都唔係行山鞋。回程3點幾都係一件長袖一件薄外套都好夠。
展望臺如果唔想行有時間就排隊坐纜車上去啦,我覺得都值得,因為最紅嗰啲喺山上面,而且上面望返落下面成個山都紅都好靚

大宅

winiy 發表於 16-10-30 08:32
岩岩星期四去完返嚟啦,剛開始有紅葉但唔算多,不過人都唔算多,所以好好彩來回都冇乜點塞車,排隊又唔算耐 ...

Thx for sharing

首頁

尾頁

跳至