想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

請教一下,取卵前係咩情況下先要打預防提早排卵哥支針嫁?

複式洋房

昨天月經DAY6去左照卵泡, 只有3粒, 仲要偏細SIZE, 最大只有5mm到, 好擔心佢地生長得太慢><
email問翁醫師要唔要加藥, 只叫我DAY11又要我再照多次, 有冇朋友好似我咁???

大宅

norikolei 發表於 19-12-11 23:14
請教一下,取卵前係咩情況下先要打預防提早排卵哥支針嫁?

卵泡太大,或lh 高,怕你排卵

大宅

Jmready2019 發表於 19-12-10 22:29
噢 姐係捐血同照超聲波要分開兩間?

係呀
Gallus 只係抽血
林雅麗及黃瑩都係婦科醫生,照超聲波

大宅

blue0908 發表於 19-12-11 13:55
你好,請問有冇JM有大約10粒必賴克瘻(Plaquenil 200mg)可以讓比我?因為我延遲植入唔夠藥用。謝謝。
...

藥房應該有得配,你試吓去有紅色十字的藥房問下

大宅

大宅

大宅

fungyi712 發表於 19-12-12 11:26
昨天月經DAY6去左照卵泡, 只有3粒, 仲要偏細SIZE, 最大只有5mm到, 好擔心佢地生長得太慢><
email問翁醫師 ...

你情況點?唔好擔心咁多,跟醫生指示做先。希望你順利!

別墅

我第4次ivf了,點解好嘅胚胎咁難?連放胎嘅機會都未試過,我胚胎質素差又過唔到PGS,感覺很無力,質素差是卵子問題嗎?
我剛剛一次已打了8日生長激素之後先打排卵針,打針到取卵期間一日三包滴雞精,平日每天黑豆水同食好多supplement,我唔知仲可以做啲咩?有冇人知我仲可以點做?繼續取卵落去?有機會有好的胚胎嗎?

大宅

Littlebabypig 發表於 19-12-15 18:02
我第4次ivf了,點解好嘅胚胎咁難?連放胎嘅機會都未試過,我胚胎質素差又過唔到PGS,感覺很無力,質素差是 ...

幾多歲呀? 如果高齡係難pass pgs 嘅

你每次多唔多卵?

換個角度諗,如果你以前無反覆流產史,可思考一下,係咪真係要做pgs。並不是每個診所的醫師也會要客人pgs 呢

別墅

回覆 yhyeung 的帖子

36了每次取卵大約16-26粒
我之前有差嘅胚胎過唔到PGS,如果唔做好大機會有問題都唔知

大宅

Littlebabypig 發表於 19-12-15 21:21
回覆 yhyeung 的帖子

36了每次取卵大約16-26粒

有冇做運動?有冇睇中醫?
試下介口(唔好食麵粉做既野,盡量小吃紅肉,試吓食多啲藍莓、士多啤梨、奇異果、紅色果啲石榴等高抗氧化6勺水果)
一定要早睡,11am前瞓覺

別墅

回覆 icecocoa 的帖子

有睇中醫同做運動,瞓覺大約12點倒,食好多唔同supplement ,滴雞精,但每次都失望...

別墅

回覆樓主:

樓主,我pm咗你

大宅

blue0908 發表於 19-12-19 08:16
樓主,我pm咗你

唔好意思,剛剛先有時間覆你,你PM地址比我寄比你好嗎?

大宅

Littlebabypig 發表於 19-12-17 00:40

有睇中醫同做運動,瞓覺大約12點倒,食好多唔同supplement ,滴雞精,但每次都失望. ...

我都取卵好多次先成功,亦都好似你咁失望過好多次,所以好明白你的感受。即然已經失敗左,就唔好再諗咁多,收拾心情,盡力做好準備下一次吧!

你係愛群睇中醫嗎?食緊啲咩supplement?
試吓再早啲瞓。

洋房

多謝樓主開咗呢個post,喺呢度學左好多野!見到樓主同埋不同嘅jm逐一報喜都好開心,同埋由好失望慢慢有返希望。

我喺香港做左2次ivf都唔成功,其中一次係放雪胎,兩次都有著床,不過唔夠10weeks就流產⋯都唔知咩原因,好無奈。所以想去台灣搵翁翁試下,起碼做下檢查,check下自己有咩問題。

不過見前排有jm話翁翁睇症睇到凌晨,有啲擔心,同埋見翁時間好短,所以想八下而家翁翁果邊情況點樣

同埋聽聞佢啲護士有啲大懵,要自己跟緊啲。但因為我喺香港公立醫院做,過程好簡單,亦無咩用藥,我都怕唔知識唔識處理台灣嘅藥物

洋房

多謝樓主開咗呢個post,喺呢度學左好多野!見到樓主同埋不同嘅jm逐一報喜都好開心,同埋由好失望慢慢有返希望。

我喺香港做左2次ivf都唔成功,其中一次係放雪胎,兩次都有著床,不過唔夠10weeks就流產⋯都唔知咩原因,好無奈。所以想去台灣搵翁翁試下,起碼做下檢查,check下自己有咩問題。

不過見前排有jm話翁翁睇症睇到凌晨,有啲擔心,同埋見翁時間好短,所以想八下而家翁翁果邊情況點樣

同埋聽聞佢啲護士有啲大懵,要自己跟緊啲。但因為我喺香港公立醫院做,過程好簡單,亦無咩用藥,我都怕唔知識唔識處理台灣嘅藥物

別墅

回覆 TSBingBing 的帖子

放心去啦!翁醫生係好忙,我嗰陣時坐診等到夜晚11點先睇到,不過如果你有問題問佢佢一定會好耐心答晒你,至於姑娘,so far我自己就冇遇到大問題,總之有唔明就問到明,佢哋Email 覆得好快㗎!祝你成功!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊